Lifestyle

Komentari 0

Kod čak 30 posto žena testovi za trudnoću nisu bili pouzdani

Kod čak 30 posto žena testovi za trudnoću nisu bili pouzdani

Često se događa da su žene trudne, a test bude negativan, dok je rjeđe obrnuto, kaže ginekolog i stručnjak za humanu oplodnju dr. Gordan Crvenković iz Ginekološke ordinacija GynNova

Testom na trudnoću koji se kupuje u ljekarni, ili u drogerijama, mjeri se razina Beta HCg hormona, koji je u urinu prisutan samo u trudnoći, no niti jedan od tih testova nije u potpunosti pouzdan. Rekao bih da je otprilike oko 30 posto testova koje su žene obavile prije dolaska u našu ordinaciju dalo lažne rezultate. Pritom se puno češće događa da su žene trudne, a test bude negativan, iako ima i obrnutih slučajeva, kaže dr. Gordan Crvenković specijalist ginekologije i porodništva sa subspecijalizacijom iz područja humane reprodukcije, iz Ginekološke ordinacija GynNova u Zagrebu. 

- Pouzdani test prisutnosti tog hormona moguće je napraviti samo iz krvi, jer se taj hormon u krvi može otkriti puno prije nego u urinu. Kad je riječ o testovima iz urina, mogli bismo reći da pouzdane rezultate daju tek otprilike četiri tjedna nakon izostanka menstruacije, dok se u krvi taj hormon može otkriti već nekoliko dana nakon toga - pojašnjava sugovornik, komentirajući novoobjavljeno istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta u Washingtonu, koje je pokazalo da je otprilike 9 od 11 tekstova nepouzdano.

I u istraživanju se češće znalo dogoditi to da je žena trudna, a test da negativan rezultat, nego obrnuto. 

- I među tim testovima postoje određene razlike, pa se Clearblue, na primjer, pokazao nešto pouzdanijim od prosjeka, no kako se pouzdani rezultati mogu dobiti tek nakon 4 tjedna od izostanka mjesečnice, savjetovao bih ženama da svoje stanje radije provjere ranije, kod ginekologa - zaključuje dr. Gordan Crvenković. 

KRALJEVSKA BEBA STIŽE? Ljudi su zbog ovoga uvjereni da Meghan upravo rađa

Najčitaniji članci