Zbog tegoba nastalih nakon masne i teške hrane, ne posežite odmah za soda bikarbonom jer njeno dugotrajno uzimanje, svaki puta kad vas zapeče želudac, mijenja njegov pH
Lifestyle
Komentari 13
Zbog tegoba nastalih nakon masne i teške hrane, ne posežite odmah za soda bikarbonom jer njeno dugotrajno uzimanje, svaki puta kad vas zapeče želudac, mijenja njegov pH
Okidač za pojavu simptoma žgaravice najčešće su preobilni obroci, gazirana pića te noćni obroci, neposredno prije lijeganja u krevet, pa je izbjegavanje tih navika prvi korak u prevenciji simptoma, kaže dr. Marino Derossi, internist gastroenterolog iz Pule.
Dodaje da simptome mogu potaknuti i pušenje i neki lijekovi. Izbjegavajte i premasnu te prejako začinjenu hranu, bilo da je riječ o preslatkim, ljutim ili kiselim začinima te namirnice za koje primijetite da vam stvaraju problem. Žgaravica se tijekom blagdana, kad često pretjerujemo u jelu, može dogoditi svakome, pa se na vrijeme opskrbite lijekovima, napominje internist gastroenterolog dr. Milan Marković iz Splita.
- U kućnoj ljekarni uvijek je dobro imati lijekove iz skupine antacida, koji neutraliziraju želučanu kiselinu, poput Gastala ili tableta Rennie, dok će kod ozbiljnijih probavnih smetnji liječnik prepisati lijekove koji djeluju kao inhibitori protonske pumpe, poput Controloca - kaže dr. Marković. U oba slučaja lijekove ne bismo smjeli koristiti dugo i prečesto. Ako problem potraje, uzrok može biti u slabljenju donjeg ezofagealnog sfinktera, barijere koja poput prstena zatvara prolaz između jednjaka i želuca, ili se zbog dugotrajnog nagrizanja stijenke jednjaka kiselinom iz želuca može razviti upala jednjaka. U tom slučaju neće biti dovoljno lijekovima ublažavati simptome žgaravice. Sličan savjet vrijedi i za sodu bikarbonu, koju mnogi često koriste kod žgaravice.
- Ona može pomoći u neutralizaciji kiseline, no ne preporučuje se uzimanje sode bikarbone svaki put kad se pojave simptomi nego ako zaista nemamo odgovarajući lijek - kaže dr. Marković.
Naime, soda bikarbona kod češćeg uzimanja mijenja pH okolinu u želucu te poništiti djelovanje drugih lijekova. Dobra prva pomoć je zato čaj od sljeza ili lana, koji imaju zaštitnu ulogu jer potiču prirodnu proizvodnju sluzi ili proizvode sluz koja štiti opnu želuca i neutralizira djelovanje želučane kiseline. I čaj od mente i kamilice djeluju umirujuće na želudac.
Manji i češći obroci
Jedite više manjih obroka tijekom dana, umjesto da nakon povratka s posla pojedete sve što vam dođe pod ruku da biste utažili cjelodnevnu glad. Večeru pojedite do 18 sati, tj. nakon toga ne jedite obilnije obroke.
Jedite polagano
Jedite polako, u miru, sa što manje stresa i dobro sažvačite hranu, kako biste potaknuli stvaranje probavnih sokova koji će ublažiti djelovanje želučane kiseline. Ne trpajte hranu u sebe jer ćete tako progutati puno zraka.
Promijenite navike
Izbjegavajte pušenje, ljutu hranu, citrusno voće, češnjak, gazirana pića, jako začinjenu hranu i umak od rajčice. Izbacite masnu hranu, čokoladu, jake čajeve, kavu i alkohol jer izazivaju opuštanje donjeg sfinktera jednjaka.
Prošetajte nakon večere
Ne bacajte se na kauč ili u krevet odmah nakon obroka, radije idite malo prošetati. Nemojte ići spavati dva sata nakon jela, a zadnji obrok neka vam bude u 18 sati.
Više žvačite
Povremeno žvačite gume za žvakanje jer one pojačavaju stvaranje sline, koja pomaže ublažiti pečenje u jednjaku i ispire kiselinu natrag u želudac.
>>> Pronađite uzroke žgaravice
>>> Pronađite odgovarajuću hranu
>>> Jedite male zalogaje i prožvačite ih
>>> Poslušajte svoje tijelo
>>> Istražite svoje simptome
>>> Unesite vlakna u svoju dijetu
>>> Smršavite nekoliko kilograma
>>> Istražite svoje simptome
>>> Izbjegavajte kiselu hranu
>>> Ne nosite preusku odjeću
>>> Pušenje potiče i žgaravicu
>>> Nemojte jesti dva sata prije spavanja
>>> Ne izbjegavajte posjet liječniku
>>> Mlijeko ne pomaže u svim slučajevima
>>> Pokušajte izbjeći hranu s mentolom
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+