Obavijesti

Lifestyle

Komentari 50

Koji je recept za sreću u dvoje? Prvo rješavajte lakše probleme

Koji je recept za sreću u dvoje? Prvo rješavajte lakše probleme
1

Fokusiranje prvo na rješive probleme može biti učinkovit način za izgradnju osjećaja sigurnosti u vezi. Također, parovi koji su imali raspravu uz posredovanje treće osobe na kraju su izvijestili o većem zadovoljstvu

VIDEO

Sukob je dio svake veze, čak i za najsretnije parove s dugom povijesti. Glavni razlozi rasprave najčešće uključuju novac, seks, djecu i intimnost. Pandemija je dodala još jedan nivo napetosti mnogim parovima.

Istraživanja su pokazala da će parovi koji se svađaju vjerojatnije ostati zajedno nego parovi koji izbjegavaju suočavanje s problemima. Dvije nove studije otkrivaju način na koji se sretni parovi svađaju i kako se razlikuju od ostalih parova.

POGLEDAJTE VIDEO (o zaljubljenosti):

Pokretanje videa...

00:35

Kako se uspješni parovi svađaju

Istraživanje objavljeno u 'Family Process' pokazalo je da se način na koji se parovi svađaju razlikuje. Istraživači sa Sveučilišta Tennessee u Knoxvilleu promatrali su 121 par podijeljen u dvije skupine, a koji su sebe opisali kao sretno oženjene.

Uzorak su uglavnom činili bijeli, heteroseksualni, obrazovani parovi. Parovi su rangirali svoje najveće i najmanje probleme. Intimnost, slobodno vrijeme, kućanstvo, komunikacija i novac bili su najozbiljniji, kao i zdravlje za starije parove. Ljubomoru, religiju i obitelj ocijenili su kao najmanje ozbiljne probleme.

Šoping je mnogima bio omiljena aktivnost, a sada je omražen
Šoping je mnogima bio omiljena aktivnost, a sada je omražen

Svi su se parovi na probleme usredotočili s jasnijim rješenjima. Parovi su se rijetko odlučili prepirati oko problema koje je bilo teže riješiti.

Fokusiranje prvo na rješive probleme može biti učinkovit način za izgradnju osjećaja sigurnosti u vezi. Prema glavnoj autorici istraživanja dr. Amy Rauer, ova strateška odluka može biti tajna bračnog uspjeha.

- Fokusiranje na probleme koji se teže rješavaju može potkopati povjerenje kod partnera. Ako parovi osjećaju da mogu surađivati ​​na rješavanju svojih problema, to im može donijeti samopouzdanje da prijeđu na rješavanje težih problema - kaže Rauer.

Fokusiranje na probleme koje je teže riješiti moglo bi dovesti do manje sreće u braku ili prekida veze, posebno ako parovi nisu uložili trud u rješavanju drugih bračnih problema.

Posredovanje treće strane

Istraživanje koje su proveli znanstvenici sa Sveučilišta u Ženevi (UNIGE) otkrilo je da kada se parovi svađaju, posredstvo neke osobe poboljšava ishod sukoba. Istraživanje je također pokazalo da je posredstvo povezano s pojačanom aktivnošću u dijelovima mozga koji je povezan s osjećajima zadovoljstva i motivacije.

Najstariji par koji je ikada tražio razvod, on je imao 99, a ona 96
Najstariji par koji je ikada tražio razvod, on je imao 99, a ona 96

Istraživači su nasumce odredili 36 heteroseksualnih romantičnih parova koje su uvukli u raspravu uz posredovanje ili bez posredovanje. Parovi koji su imali raspravu uz posredovanje treće osobe na kraju su izvijestili o većem zadovoljstvu od parova koji nisu imali posredstvo treće osobe. Pojačana aktivacija u dijelovima mozga povezanim s osjećajima zadovoljstva i motivacije   također je identificirana u grupi koja je imala posredstvo u usporedbi s kontrolnom skupinom.

Friend in the middle of a couple argument

Ispitanici su prije istraživanja ispunili popis od 15 najčešćih tema koje su poticale sukob s partnerom. Nakon toga istraživači su zatražili od sudionika da započnu raspravu o jednoj od tih tema. Jednosatnu raspravu kod polovice parova pratio je profesionalni posrednik koji se uključivao u raspravu dok je kod ostatka parova ostao pasivan.

Rezultati su pokazali i da su parovi koji su imali profesionalnog posrednika bili bolji u rješavanju sukoba, zadovoljniji sadržajem i napretkom rasprave te su imali manje preostalih nesuglasica, prenosi Psychology Today.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 50
VIDEO

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna
SVESTRANA BILJKA

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna

Skromna čuvarkuća ima vrlo slična svojstva kao aloe vera, no njezino je djelovanje nešto blaže. Nisu zahtjevne za uzgoj i brzo će se razmnožiti na suhim mjestima, čak i krovovima

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom
VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes
REAGIRAJTE NA VRIJEME

VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes

Od neobično napuhnutog trbuha do mrlja na vratu, niz je znakova koji upućuju na to da se tijelo može približavati stanju koje dovodi do bolesti dijabetesa