Zajednica svjetskih barmena prolazi jednu od najvećih promjena u svojoj povijesti. Godinama su se svjetski barmeni suočavali s alkoholizmom, a sad nastoje biti dio svjetskog pokreta zdravlja
Koktel guru pokazao koktel koji 'čisti jetru' od alkohola i droge
Koktel za čišćenje jetre od alkohola i droga te vino za jačanje srca jednostavnije su mješavine koje je u srijedu u Makarskoj složio Mario Hofferer, dvostruki svjetski prvak u pravljenju koktela.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Kroz master class "Back from the future" na Grand Gourmetu - natjecanju barmena, barista, konobara i restorana u organizaciji međunarodne udruge Šefova kuhinja europskih i mediteranskih regija, Hofferer je predstavio metode i tehnička pomagala kojima se pravi nova generacija barskih mješavina.
Bio je tu uređaj koji iz farmaceutskog proizvoda kojeg je Hofferer predstavio kao "jestiva pjena" stvara mjehuriće i oslobađa mirisni dim u pićima. Za neke od koktela koristio je i homogenizator, uređaj koji šalje ultrazvučne valove u tekućinu.
- Tako pojačava aromu, izdvaja nutrijente, utječe na boju, a tekućina je glađa i mekše teksture - ispričao je ovaj nosilac titule International Barkeeper za 2017./2018. pri International Bartenders Association, kao i petostruki austrijski državni prvak.
POGLEDAJTE VIDEO:
Hofferer je u Makarsku stigao na poziv Hrvatske udruge barmena koja pod okriljem Grand Gourmeta održava kup, a njegov master class "Back from the Future" bio je prilika da najbolje domaće barmene upozna s visokim, a dodajmo, i poprilično skupim tehnikama modernog barmenstva, svojih novih osam barskih mješavina i drugim što čini ga jednim od najboljih koktel majstora svijeta.
Predstavio je novi pravac u pravljenju koktela kojim se nastoji utjecati na zdravlje.
- Zajednica svjetskih barmena prolazi jednu od najvećih promjena u svojoj povijesti. Godinama su se svjetski barmeni suočavali s alkoholizmom, a sad nastojimo biti dio svjetskog pokreta zdravlja. Ne propagiramo prohibiciju i potpunu apstinenciju, ali trudimo se biti bitan dio scene koja poboljšava kvalitetu života. Recimo, jednom godišnje treba detoksificirati jetru, a ja to radim dva puta godišnje s kurom koktela od agruma, đumbira i češnjaka. Ovo je piće koje nije ukusno, ali je korisno za zdravlje. Taj detoks koktel treba piti dva tjedna u jednoj godini, a tijekom svakog jutra jednu čašicu i mora ga se svakoga jutra pripremati da bude svjež. Dokazano čisti jetru od alkohola, droga te snižava razinu stresa - kazao je Hofferer.
Od složenijih koktela za bolje zdravlje Hofferer je napravio "Eliksir jelenjeg jezika" u koji je umiješao cimet, porto i crveno vino, pšenicu, agrume te jestivo zlato, kao i koktel koji je nazvao Bartenders Medicine u kojem je smiješao votku, Hennessy konjak, crveni vermut, liker od anisa, legendarni liker Grand Marnier koji je osmišljen još 1880. godine u Francuskoj. Tom piću je dodao bosiljak, timijan, ružmarin, cimet.
Dodajmo, u 20 godina uzlazne karijere Hofferer je postao nezaobilazno ime na međunarodnoj miksološkoj sceni, a riječ je o izuzetnom kreativcu koji teži k perfekcionizmu te koristi samo najkvalitetnije materijale i sastojke za stvaranje novih, inovativnih pića kojima zna oduševiti svakog gosta. Naširoko je poznato i njegovo umijeće iza šanka u prestižnom MH Skills LAB-u, jednom od najmodernijih laboratorija za koktele u Europi. Ujedno je i školovani kuhar te gastronomski stručnjak za restorane, koji godinama profesionalno unaprjeđuje suživot kuhinje i bara biranih lokala o čemu ćemo moći čuti i na Grand Gourmetu.
RECEPTI
LIVER FLUSH (Detox Cocktail):
- 2 naranče
- 2 limuna
- 5 cm đumbira s korom
- 2-3 režnja češnjaka
- prstohvat kajenskog papra ili svježeg čilija
- jušna žlica extra djevičanskog maslinovog ulja
HEARTWINE
- 1 boca crnog vina
- 10cl Sangria Sirup Monin
- 10 listića peršina
- 150g Honey Hawthorn (Weißdorn)
- 150 grama meda od gloga
- malo praha biljke galangal
- kolodijalno srebro
POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:
Pokretanje videa...