Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Koliko je hladno bilo ledeno doba? Toplije nego što mislite

Koliko je hladno bilo ledeno doba? Toplije nego što mislite

Novo istraživanje otkrilo je koliko je hladno bilo posljednje ledeno doba. Istraživači su identificirali temperaturu posljednjeg glacijalnog maksimuma, od prije oko 20.000 godina, na oko 7,8°C

VIDEO

Istraživači su otkrili prosječnu temperaturu, a ne koliko je bilo najhladnije na pojedinim mjestima i u pojedinim razdobljima. Posljednji glacijalni maksimum bio je razdoblje kada su ledenjaci pokrivali oko polovice Sjeverne i Južne Amerike, kao i Europu te dijelove Azije. Sve u svemu, novi je rad otkrio da je tada prosječna svjetska temperatura bila oko 7,8°C, približno 6 stupnjeva niže nego danas. Za usporedbu, prosječna globalna temperatura bila je 14°C u 20. stoljeću.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:44

Vodeća autorica studije, Jessica Tierney, izvanredna profesorica na Odsjeku za geoznanosti Sveučilišta u Arizoni, kaže kako to nekima možda ne zvuči kao velika stvar, ali je u stvari nešto monumentalno.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- U vašem osobnom iskustvu to možda ne zvuči kao velika razlika, ali zapravo je to velika promjena. U Sjevernoj Americi i Europi, najsjeverniji dijelovi bili su prekriveni ledom i bili su izuzetno hladni. Čak i ovdje u Arizoni bilo je veliko zahlađenje. Ali najveće hlađenje bilo je na visokim geografskim širinama, poput Arktika, gdje je bilo oko 14°C hladnije nego danas - objasnila je Tierney.

Florida će u prirodu pustiti 750 milijuna genetski modificiranih komaraca za ubijanje komaraca
Florida će u prirodu pustiti 750 milijuna genetski modificiranih komaraca za ubijanje komaraca

Njezin tim izračunao je da bi se, svaki put kada se količina atmosferskog ugljika udvostruči, globalne temperature trebale povećati za 3,4°C. Razina ugljika tijekom ledenog doba bila je oko 180 dijelova na milijun, a zatim je porasla na oko 280 dijelova na milijun tijekom Industrijske revolucije i do sada je dosegla 415 dijelova na milijun.

Kako su znanstvenici došli do svojih zaključaka? Tim je koristio modele koji povezuju podatke od fosila oceanskog planktona s temperaturama morske površine. Korištenjem tehnike koja se naziva asimilacija podataka, a koristi se u prognozi vremena, fosilni podaci povezali su se sa simulacijama klimatskog modela posljednjeg glacijalnog maksimuma.

- Ono što se događa u meteorološkom uredu jest da mjere temperaturu, tlak i vlagu te koriste ta mjerenja za ažuriranje modela za predviđanje vremena. Mi smo koristili klimatski model Nacionalnog centra za istraživanje atmosfere sa sjedištem u Coloradu za izradu naknadne vremenske prognoze za ledeno doba, a zatim smo to ažurirali sa stvarnim podacima kako bismo predvidjeli kakva je bila klima - rekla je Tierney.

Smanjite plastiku: Pet eko načina za pohranjivanje hrane
Smanjite plastiku:  Pet eko načina za pohranjivanje hrane

Rezultati će pomoći klimatskim znanstvenicima da procijene kako današnji porast atmosferske razine ugljičnog dioksida utječe na prosječne temperature širom svijeta.

Koautori ove studije bili su profesor Christopher Poulsen sa Sveučilišta Michigan i istraživač Jiang Zhu, koji radi u Nacionalnom centru za atmosferska istraživanja.

Tko smanji emisiju ugljika, u Finskoj može dobiti nagrade
Tko smanji emisiju ugljika, u Finskoj može dobiti nagrade

- Šest stupnjeva globalnog zahlađenja je ogromno. Svijet je izgledao puno drugačije tijekom posljednjeg glacijalnog maksimuma. Sjeverni dijelovi Sjeverne Amerike, uključujući u Michigan, bili su prekriveni kilometrima leda - rekao je Poulsen, piše Bigthink.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...