Lifestyle

Komentari 17

Konobo moja, radosti sva: 'Od paleta sam napravio skoro sve'

Konobo moja, radosti sva: 'Od paleta sam napravio skoro sve'

Tu su stol, okviri za kuhinjske elemente i police. Zidni sat je također od paleta, kao i nosači za neonke. Kuzmanić je postigao topao ambijent za vrlo malo potrošenog novca

Nekadašnja vinska konoba, mjesto gdje su se sušili pršuti i skladištili urodi s podkozjačkih polja, pretvorena je u ugodni prostor za druženje obitelji Kuzmanić iz Kaštel Starog, svojevrsnu posvetu težačkom i ribarskom načinu života generacija mještana.

Namještaj je izrađen od paleta, plafon obložen braganjama - ribarskim poteznim mrežama, od kojih je napravljena i visilica, dok je LED rasvjeta umetnuta u staklenke maslina. 

Po zidovima su stari kosiri, tu je i sačuvan turanj za vino, a u prostoru je i maškadur - sanduk sa žičanim vratima u kojem i danas dozrijeva domaći sir, baš onako kako su to radili stari Kaštelani.

Sve je oblikovao Tonći Kuzmanić, koji se u radu s drvetom paleta odmarao od svakodnevnog posla elektroničara.

Pomagala je idejama i bojenjem supruga Katica, inače profesionalna kuharica, koja uživa u pripremi dobrih lovačkih i domaćih jela koje s užitkom priprema obitelji i prijateljima na feštama u konobi. 

- Kako smo jako društvena i velika familija, uvijek nam netko svraća. Stan je bio premali i falilo je prostora da budemo opušteni na našim čestim okupljanjima i druženjima, pa smo prije nekih šest godina odlučili urediti konobu. Uvijek pravimo neke fešte - dolaze moji lovci, tri kćeri rade rođendane, unuk se zabavlja... Gledamo tu sportska događanja s prijateljima i nešto se uvijek sprema za jelo. Druži se i raspravlja, a izbjegava se politika koliko se može - kaže strastveni lovac i veteran borilačkih sportova, zaposlen na održavanju na splitskom aerodromu.

Pila, bušilica, cirkular

Konoba je smještena u kući koju su Tonćijev stric i otac podigli 60-ih godina prošlog stoljeća. Kao i mnogi kaštelanski težaci, u prošlosti su živjeli ponajviše od vinogradarstva i vinarstva, a obitelj ima i danas polja na padinama Kozjaka. 

Supružnici, uz dnevne poslove, brinu i o 2000 trsova te stablima maslina kako bi imali svoje domaće vino i ulje za obitelj i prijatelje, a i da se nađu na stolu konobe.

Od paleta je Tonći napravio šank, barske stolice i kojekakve sjedalice.

Tu su stol, okviri za kuhinjske elemente i police. Zidni sat je također od paleta, kao i nosači za neonke. Kuzmanić je postigao iznimno topao i ugodan ambijent za vrlo malo potrošenog novca, prostor u koji se rado svraća. 

- Palete sam nabavljao od prijatelja koji se bave transportima, to su jeftini materijali od kojih se može puno napraviti ako imaš ideju. 

Uglavnom je jelovica, a nijedna paleta nije jednaka, ista, ali čovjek čim ima vješte ruke sve dovede u red. Napravim skice, uzmem ubodnu pilu, običnu i akumulatorsku bušilicu, mali cirkular, nabavim tiple i vijke, i to je sve više-manje što vam je potrebno uz maštu i ideje koje imate da dobijete svoj namještaj. 

Radim samo kad mi je gušt, kad želim ‘otpustiti’ živce, a neprestano se nešto dograđuje. Tako čim izradim neki novi komad od paleta, kao što su police za vino, odmah organiziramo ‘svečano otvorenje’ za društvo - govori uz smijeh vedri Kaštelanin.

Tu se kuha i dobro jede

Drvenim OSB pločama je obložio rashladnu škrinju i dio zidova kako ne bi odudarali od drugih dijelova napravljenih od paleta. I kći Tončica, inače akademska slikarica, dala je svoj obol pa je konobu uresila kućicama za ptičice i raznim detaljima. 

- Moj je dio bojenje, a i da nabacujem ideje. Rado za prigode nešto skuham u konobi, a najviše se spremaju riba i divljač jer muž je lovac. Evo, prije neki dan smo imali lonac pun sarmi od divljači. Tu je u konobi i moja kolekcija šešira za rad u polju, a ovo je mjesto opuštanja i dobrih druženja - govori Katica.

Kako se konoba uređena i opremljena namještajem od paleta pokazala punim pogotkom, počelo se dodavati i takve elemente u kuću. Već su od paleta nastali okviri za ogledala u prizemlju te komoda i namještaj za hodnik. Pravit će se okviri za fotografije, dodatne ladice i tko zna što još, jer Kuzmanovićima nove ideje neprestano naviru.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Najčitaniji članci