Obavijesti

Lifestyle

Komentari 7

Koristi jabučnog octa: Pomaže kod štucanja, gljivica, peruti...

Koristi jabučnog octa: Pomaže kod štucanja, gljivica, peruti...
1

Jedan od najstarijih načina korištenja jabučnog octa za zdravlje je upravo za umirivanje iritiranog želuca. Također, kada vas uhvati napad štucanja, uzmite jednu žličicu jabučnog octa

VIDEO

Zaustavlja štucanje

Kada vas uhvati napad štucanja, uzmite jednu žličicu jabučnog octa. Njegova kiselina trebala bi pomoći. Terapiju protiv štucanja octom iskušali su i liječnici, stoji u izvještaju Katedre za javno zdravstvo i medicinu zajednice Sveučilišta u Veroni u Italiji.

Opisali su slučaj pacijenta sa adenokarcinomom debelog crijeva i jetrenim metastazama kod kojeg se pojavilo uporno štucanje dan nakon kemoterapije. Nesretni čovjek štucao je tjedan dana bez znakova poboljšanja, a olakšanje je osjetio tek nakon što su mu dali da popije ocat. Štucanje je prestalo. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pokretanje videa...

00:10

Uništava kandidu

Ukoliko se borite sa kandidom (Candida albicans), pokušajte riješiti problem jabučnim octom, Naime, istraživanja su pokazala da kiseline i enzimi koji se nalaze u njemu pomažu u uništavanju tih gljivica u tijelu.

Preporuka je popiti malu do veliku žlicu octa u čaši vode prije svakog obroka, odnosno dva puta dnevno. Ovaj napitak bilo bi dobro popiti na prazan želudac, prenosi Atma.

Možete se razboljeti od novca, obavezno je dobro oprati ruke
Možete se razboljeti od novca, obavezno je dobro oprati ruke

Pomaže kod gljivica koži i noktima

Želite li se riješiti gljivica na stopalima, u lavor stavite vodu i šalicu jabučnog octa pa namačite stopala u tome. Također, pripravak možete nanijeti i direktno na kožu ili nokte, no u tom slučaju napravite mješavinu octa i vode u omjeru 1:4.

Moguće je da ćete osjetiti peckanje, ali razloga za brigu nema. Ukoliko imate osjetljiviju kožu, napravite malo blažu verziju sa manje octa, a više vode.

Ubrzava mršavljenje

Razlog tome je to što kiselina iz jabučnog octa potiskuje apetit, ubrzava metabolizam i smanjuje zadržavanje vode u tijelu. Znanstvenici imaju teoriju da remeti probavu škroba u tijelu, što rezultira ulaskom manjeg broja kalorija u krvotok.

Umiruje želudac i crijeva

Jedan od najstarijih načina korištenja jabučnog octa za zdravlje je upravo za umirivanje iritiranog želuca. Popije se malo octa pomiješanog s vodom.

Također, stručnjaci za narodnu medicinu kažu da je odličan i kod ublažavanja proljeva, posebno ako je izazvan nekom bakterijom, jer ima antibiotska svojstva. Kako sadrži pektin, pomoći će vam i kod grčeva u crijevima.

Ako znate da ćete pojesti nešto što bi vam moglo uzrokovati probavne tegobe, prije jela posegnite za ovim narodnim lijekom - u čašu tople vode dodajte žličicu jabučnog octa i žličicu meda pa popijte pola sata prije jela.

Woman touching stomach painful suffering from stomachache causes of menstruation period, gastric ulcer, appendicitis or gastrointestinal system disease. Healthcare and health insurance concept

Vraća energiju

Aminokiseline iz jabučnog octa rastvaraju mliječnu kiselinu koja se stvara u mišićima kod vježbanja ili velikog stresa, a to pak izaziva osjećaj umora.

Osim toga, sadrži enzime i kalij koji pomažu da se čovjek osjeća manje umornim. Dodajte žličicu, dvije octa u vodu ili neki napitak od voća ili povrća - imat ćete više energije.

Ublažava grčeve u nogama

Za ublažavanje noćnih grčeva u nogama jabučni ocat je idealan jer sadrži kalij, a grčevi se pojavljuju upravo zbog niske razine tog minerala u tijelu. Umiješajte 2 žličice jabučnog octa i žličicu meda u čašu tople vode i to popijte.

Trik kako lakše pronaći i spariti čarape koje ste izgubili u kući
Trik kako lakše pronaći i spariti čarape koje ste izgubili u kući

Pomaže kod začepljenog nosa

Jabučni ocat sadrži kalij koji razrjeđuje sluz, a to će vam pomoći da prodišete kada ste prehlađeni i nos vam je začepljen. Kiselina iz octa, također, sprječava razmnožavanje mikroba koji su odgovorni za začepljen nos.

Pomiješajte žličicu octa u čaši vode i to pijuckajte, prenosi thehealthy.com.

Pomaže i kod upale grla

Čim osjetite peckanje u grlu, posegnite za jabučnim octom - pomoći će da infekcija brže prođe.

Pomiješajte 1/4 šalice jabučnog octa s jednakom količinom tople vode i time ispirite grlo svakih sat vremena. Naime, većina bakterija ne može preživjeti u kiselom okolišu kakav stvara ocat. 

Čisti i njeguje kožu

Jabučni ocat je prirodni tonik čija antibakterijska svojstva će vašu kožu očistiti od akni i pomoći joj da bude zdravija. Osim toga, kiseline iz jabučnog octa omekšavaju kožu, uklanjaju mrtve stanice, smanjuju crvene mrlje i uravnotežuju pH kože.

Tonik pripremite na način da pomiješate ocat i vodu u jednakim omjerima pa blazinicom prebrišete lice. Ukoliko vam je koža osjetljiva, napravite blažu varijantu tonika u omjeru octa i vode 1:4 i svakako tonik držite u hladnjaku.

Uklanja perut

Kiselost jabučnog octa mijenja pH vlasišta što otežava nastanak gljivica (uzročnik pojave prhuti je gljivica Pityrosporum oval).

Pomiješajte 1/4 šalice jabučnog octa s jednakom količinom vode i stavite u bočicu sa sprejem. Pošpricajte po vlasištu, omotajte glavu ručnikom i ostavite tako 15 minuta do sat vremena. Potom operite kosu. Ponavljate to dva puta tjedno.

Kosi daje gustoću

Želite li imati jaču i gušću kosu, posegnite za jabučnim octom. Dovoljno je nekoliko puta mjesečno isprati kosu njime jer pomaže u aktiviranju folikula dlake, a to pak pogoduje tome da kosa postane bujnija. Operite kosu pa nanesite jabučni ocat umjesto regeneratora. Ne ispirite ga.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

08:55
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji
KOME ĆE SVANUTI, A KOME SMRKNUTI

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 16. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka
IMAJU 'ONO NEŠTO'

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka

Astrologija nudi izuzetne uvide u naše osobnosti i potencijale, uključujući aspekte poput fizičke ljepote i šarma. Među prekrasnim horoskopskim znakovima postoji nekoliko onih koji se ističu posebnom ljepotom
Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno
KAKO RADE TRGOVINE I ŠOPING CENTRI

Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno

Neke trgovine sutra neće raditi zbog parlamentarnih izbora. A ako ipak planirate ići u kupnju, dobro provjerite kada ćete ići jer većina prodavaonica ima skraćeno radno vrijeme