Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Kralježnicu djeteta štiti branje jabuka i raspoređivanje torbe

Kralježnicu djeteta štiti branje jabuka i raspoređivanje torbe
1

Vježbe za pet: Podstavljene naramenice i pojas na torbi smanjuju štetu od tereta, a pauze, pravilno sjedenje te vježbe istezanja poput "branja jabuka" čuvaju leđa

VIDEO

Prazna školska torba ne treba biti teža od kilograma, a puna ne bi trebala prelaziti deset posto težine vašeg djeteta, napominju zdravstveni stručnjaci. Ne bi smjela biti šira od tijela kako bi dijete moglo ruke pokretati prema natrag. Nije dobro ni da je predugačka i pri hodu lupa po stražnjici jer se tada dijete neprirodno naginje prema natrag. Stoji li previsoko, dijete će se zgrbiti prema naprijed. Poput planinarskih torbi, školska bi se torba trebala nositi tako da je lagano oslonjena na zdjelicu.

No dok težinu torbe određuje škola, šteta na kralježnici može se smanjiti redovitim pauzama. Pomaže polagano dizanje i spuštanje ramena te prislanjanjem glave naizmjenično uz jedno i drugo rame. Korisne su i vježbe podizanja ruku iznad glave, kao “branje jabuka”. Važno je da kutak za učenje bude prilagođen njegovoj visini. Zbog zdravlja očiju neka radni stol bude na mjestu na kojem ima dovoljno svjetla, a bitno je da, osim glavnog svjetla na stolu, postoji i kvalitetna bijela rasvjeta iz lampe. Imajte na umu i da su dječje oči izloženije riziku pri radu s računalom jer djeca često zanemaruju zamor očiju dok rade nešto što ih zanima. 

Posljedice mogu biti napetost očiju, glavobolje, zamućen vid, crvenilo očiju, bol u vratu ili osjetljivost na svjetlost. Stoga su stanke važne. 

Pazite se odbljeska u ekranu

Odrazi svjetla od prozora ili prostornog osvjetljenja opterećuju očne mišiće. Stoga zaslon računala ne smije biti okrenut nasuprot prozoru. Svjetline i kontrast na ekranu moraju biti podesivi te prilagodljivi radnoj okolini.

Stanke svakih 15 minuta

Dok dijete uči kod kuće, poželjno je da svakih 15-ak minuta napravi kratku stanku i malo prošeta. Stanke su osobito važne za djecu koja su tek krenula u školu jer nisu naviknula na dulje sjedenje, niti se mogu koncentrirati.  

Kutak za učenje baš po mjeri

Tipkovnica se ne smije nalaziti u povišenom položaju u odnosu na ruke kad su podlaktice položene ravno, a ruke savijene u laktu pod kutom od 90 stupnjeva. Dijete ne smije posezati prema gore jer to može uzrokovati ozljede.

Ni torbe s kotačima nisu bezopasne 

Birajte torbe s mekanim, podstavljenim naramenicama i leđima jer su udobnije za nošenje. Ni torbe s kotačićima nisu najsretnije rješenje jer ih djeca pretrpaju, a na školskim stubama podižu ih jednom rukom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna
SVESTRANA BILJKA

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna

Skromna čuvarkuća ima vrlo slična svojstva kao aloe vera, no njezino je djelovanje nešto blaže. Nisu zahtjevne za uzgoj i brzo će se razmnožiti na suhim mjestima, čak i krovovima

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom
VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes
REAGIRAJTE NA VRIJEME

VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes

Od neobično napuhnutog trbuha do mrlja na vratu, niz je znakova koji upućuju na to da se tijelo može približavati stanju koje dovodi do bolesti dijabetesa