Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Kraljičin vrtlar: Malčiranjem spriječite širenje korova u vrtu

Kraljičin vrtlar: Malčiranjem spriječite širenje korova u vrtu
1

U čast Nacionalnog tjedna vrtlarstva, kraljčin stručnjak za vrt, Mark Lane, podijelio je svoje znanje o vrtlarstvu na Twitteru, od toga kako se boriti s dosadnim korovom do cvijeća koje će uspjeti u raznim uvjetima.

VIDEO

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Predivne petunije uz pravilnu će njegu cvjetati sve do jeseni

Dok su kraljičine godišnje zabave u vrtu ove godine na odgođene, cvijeće oko palače izgleda u punom cvatu, što pokazuje galerija fotografija koju je objavila kraljevska obitelj.

Mark Lane, koji  28 godina radi kao vrtlar u Buckinghamskoj palači, odgovarao je na sva pitanja korisnika Twittera o vrtlarstvu, od toga kako se boriti s dosadnim korovom do cvijeća koji će uspjeti u raznim uvjetima.

Jedan korisnik Twittera ga je pitao koji je najbolji način za presađivanje nekoliko cvjetova kamelije kako bi mogli rasti u vidljivijem dijelu vrta.

Lane je rekao da je postupak najbolje izvesti početkom ljeta.

- Morate odrezati dio biljke, malo iznad stabljike, gdje lišće raste. Uklonite donje lišće. Nanesite prašak za ukorjenjivanje i umetnite ga u vlažni, pjeskoviti kompost. Pokrijte plastičnom vrećicom ili povremeno prskajte vodom - napisao je.

Lane je predložio i cvjetove koji uspijevaju u zasjenjenim područjima.

- Za sjenovita područje isprobajte Srdašce, Zvjezdanku, Kampanulu, Iglicu (Geranium), Ljubičice, Plućnjak ili Tiarele - napisao je Lane.

Za osjenčana područja s vlažnim tlom, Lane je rekao da bi u tim uvjetima mogla uspjeti konoplja, astilba, hosta i bršljan.

Lane je dao savjet i kako uzgajati bobice, posebno jagode. On je napisao da su jagode idealne za uzgoj u zatvorenom, ali samo ako su se prije toga uzgajale vani na hladnom.

- Njima treba hladno razdoblje na otvorenom prije nego što uđu u cvijeće i voće - napisao je Lane.

Jedan korisnik Twittera pitao ga je i kako spriječiti rast i širenje korova u vrtu ili dvorištu.

- Prvo biste trebali utvrditi koju vrstu korova imate. Godišnji korov jednostavno se može ukloniti kada je mlad, ali višegodišnji korov trebat će iskopati da bi se uklonili korijeni. Možete pokušati i s malčiranjem,  pokrivanje tla raznim organskim tvarima kojemu je cilj održavanje optimalnih uvjeta za rast biljaka, te sprečavanje, odnosno usporavanje rasta korova- rekao je Lane, a prenosi Insider.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Uzgojite mali vrt na balkonu - eko povrće i začini su najbolji

POGLEDAJTE VIDEO: #ZAJEDNO24SATA sa našim Ćirom:

Pokretanje videa...

01:22
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti
OD 28.4. DO 4. 5. 2024.

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti

Osamljene Djevice će biti nagrađene pojavom srodne duše koja će samozatajno osvojiti njihova srca. Strijelac će se suočiti s neplaniranim obavezama i povećanom odgovornošću
Tajna dobrog vođenja ljubavi ne krije se u mnoštvu centimetara
VIŠE UŽITKA

Tajna dobrog vođenja ljubavi ne krije se u mnoštvu centimetara

Malo je muškaraca koji u erekciji ne mogu doseći veličinu dovoljnu da zadovolji svaku ženu, dok oni koji sumnjaju u veličinu svog alata mogu razvijati druge prednosti i vještine, kažu stručnjaci