Kratki trening od 11 minuta je odličan za srce i ukupno zdravlje | 24sata
Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Kratki trening od 11 minuta je odličan za srce i ukupno zdravlje

Kratki trening od 11 minuta je odličan za srce i ukupno zdravlje

Kako je pokazalo istraživanje, sudionici koji su slijedili 11-minutni plan treninga s vlastitom težinom pokazali su veću kardiorespiratornu kondiciju od skupine koja nije vježbala

VIDEO

Tim istraživača je želio otkriti kako intervalni trening s vlastitom težinom može poboljšati kardiorespiratornu kondiciju, za koju smatraju da je dobra mjera za zdravlje i rizik od bolesti. 

Kardiorespiratorna sposobnost ovisi o tome koliko se dobro drže srce, pluća i mišići tijekom tjelesne aktivnosti. Krvožilni sustav i dišni sustav dovode kisik do mišića tijekom treninga - pa što je bolja vaša kardiorespiratorna kondicija, to je bolja izdržljivost.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:29

Istraživači su sudionike pratili šest tjedana. Oni su tjedno imali po tri treninga, gdje su koristili plan nazvan '5BX', poznat i kao 'Pet osnovnih vježbi'.

Plan je stvoren pedesetih godina prošlog stoljeća za kanadsko ratno zrakoplovstvo. Ne zahtijeva nikakvu opremu, a može se prilagoditi bilo kojoj razini fizičke spremnosti.

Sudionici su imali slijed od 11 minuta, a uključivao je vježbe u trajanju od 60 sekundi. Vježbe su radili u ovom slijedu: marinci, visoki skip, iskorak sa skokom, visoki skip i čučnjevi.

Ilustracije vježbanja

Sudionici su dobili uputu da svaku vježbu rade 'izazovnim' tempom. Također im je bilo dopušteno napraviti kratke, ali aktivne pauze (hodanje) između vježbi. 

Kada je prošlo šest tjedana, sudionici koji su slijedili plan pokazali su veću kardiorespiratornu kondiciju od skupine koja nije vježbala.

- Jednostavne vježbe s vlastitom težinom nude svima učinkovit i pristupačan način da ostanu u formi - posebno u vrijeme kada nije moguće pristupiti teretani - rekao je glavni autor studije dr. Martin Gibala u priopćenju, a piše mindbodygreen.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Dnevni horoskop za utorak 16. srpnja: Lav će dogovoriti izlazak sa simpatijom, a Djevice čistiti
ŠTO VAS ČEKA DANAS?

Dnevni horoskop za utorak 16. srpnja: Lav će dogovoriti izlazak sa simpatijom, a Djevice čistiti

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 16. srpnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje