Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Krompir sa žutom korom bolji za kuhanje, onaj s rozom za prženje, ako je dobro skladišten

Krumpir sa žutom korom bolji za kuhanje, s rozom za prženje, ali - ako je dobro skladišten

Danas puno ovisi o tome kada je krumpir ubran i kako je skladišten. Ako se u međuvremenu smrzne, izgubit će teksturu, pa ni onaj hrskavi više neće biti za prženje, kaže chef Marin Rendić

VIDEO

Kad birate krumpir, općenito vrijedi pravilo da se onaj s bijelom korom koristi za kuhanje, bez obzira na to hoćete li samo skuhati slani krumpir ili pire  kao prilog uz jelo, hoćete li ga dodati u varivo, koristiti u složencu, ili za pripremu njoka. To je krumpir čije je meso 'brašnasto', odnosno mekanije teksture, što treba zahvaliti visokom udjelu škroba - pojašnjava chef Marin Rendić, koji 'potpisuje' kulinarske kreacije u restoranu 'Bistro Apetit' u Zagrebu.    

POGLEDAJTE VIDEO: Kako čuvati krumpir da dulje ostane svjež

Pokretanje videa...

krumpir 01:09

S druge strane, sorte s ružičastom korom obično su pogodnije za prženje, jer je njihovo meso čvršće, dodaje. No, u ova moderna vremena te  podjele manje 'drže vodu' nego nekada kada je krumpir do stola stizao direktno s polja. 

- Iako se načelno držim te podjele, danas puno toga ovisi o tome kada je krumpir ubran i kako je u međuvremenu skladišten. Ako nije pravilno skladišten, kao i ako se smrzne, izgubit će teksturu, pa onaj hrskavi više ni izbliza neće biti takav kad ga pržite. Ispast će možda i manje ukusan od onog zamrznutog iz škrinje koji domaćice znaju koristiti  kad nemaju vremena za kuhanje  - pojašnjava. Dodaje kako je to često problem domaćim restoranima, jer ne mogu osigurati dovoljne količine krumpira koji ne stoji dugo. 

- Kad govorimo o pojedinačnim sortama, kod nas se od žutog krumpira najčešće može naći domaći, lički. ili sorta Desire, koja se ovdje udomaćila. To su krumpiri sa žutom korom i dosta škroba, dakle vrlo pogodni za kuhanje, ali i za pečenje. Nadaleko su poznate pečene police od ličkog krumpira, koji se ispeče tako da je izvana hrskav, dok je meso krumpira kremasto - kaže Rendić. 

Među žutim vrstama krumpira ističe se i jedna iznimka: sorta Monalisa, krumpir blijedo žute kore i svijetlo žutog mesa, koji je odličan za kuhanje i pečenje, ali i - prženje, kaže Rendić.   

- Riječ je o ranoj sorti pa se koristi mladi krumpir, a vrlo je bogatog okusa, pa je posebno pogodan za najjednostavniji način pripreme na koji smo zaboravili: Na malo ulja dodajte krumpir koji ste malo posolili, poslažite po njemu malo maslaca i - u pećnicu s njim - savjetuje chef.  

Kad kupite krumpir, ili ga donesete sa sela, važno je skladišti ga na pravi način, da vam dulje traje i zadrži glavne osobine. Trebao bi biti pohranjen na tamnom i hladnom mjestu, ali bez vlage, dakle nikako u hladnjaku. Dobro ga je pohraniti u spremnike u kojima cirkulira zrak. Nemojte ga držati blizu namirnica koje se lako kvare i povremeno provjeravajte da se nije pokvario, odnosno uklonite krumpire koji su počeli truliti. 

Gulite ih i režite neposredno prije pripreme, odnosno ako ih morate pripremiti ranije, ostavite ga u hladnoj vodi, da ne oksidira. 
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku