Obavijesti

Lifestyle

Komentari 10

Krvne pretrage: Otkrijte kako protumačiti uobičajene nalaze

Krvne pretrage: Otkrijte kako protumačiti uobičajene nalaze
1

Krvni nalaz ‘čita’ se tako da se vrijednosti usporede sa zadanim referentnim vrijednostima, a onda se, s obzirom na smanjenje ili povećanje, zaključuje

VIDEO

Medicinsko-biokemijske pretrage krvi i drugih tekućina mogu pomoći da za već nekoliko sati, nakon uobičajeno jutarnjeg vađenja uzorka krvi, saznamo što u tijelu nije kako treba, objašnjava dr. med. spec. transfuzijske medicine Anka Dorić.

No većina ljudi voljela bi se orijentirati u gomili referentnih vrijednosti i raznih “normala” koje se mogu razlikovati, kaže dr. Dorić, ovisno o spolu, dobi, vrsti bolesti zahvaćenog organa i drugim čimbenicima koji mogu utjecati na krvnu sliku. 

- Interpretacija nalaza radi se tako da se očita rezultat i usporedi s normalom unutar zadanih referentnih vrijednosti te pogleda postoji li otklon u smanjenju ili povećanju rezultata u odnosu na referentne vrijednosti te prepozna i logično rastumači patološki nalaz - govori dr. Dorić.

- Među najčešće primjenjivanje dijagnostičke pretrage dugo je godina svrstana SE- sedimentacija eritrocita. Patološke promjene SE posljedica su promjene odnosa površine/volumena crvenih krvnih stanica - eritrocita kao posljedica stvaranja većih nakupina eritrocita. Sedimentacija zapravo predstavlja brzinu kojom se eritrociti talože na dno uspravno epruvete. Normalna SE isključuje postojanje bolesti, a ubrzana daje informaciju o postojanju poremećaja i bolesti - kaže dr. Dorić i dodaje: 

- Referentne vrijednosti za muškarce (20-50 godina) su 3-13 mm/h, za žene (20-50 godina) 4-24 mm/h, a u dobi iznad 50 godina vrijednosti se penju na 23 u muškaraca do 25 mm/h u žena. Rabe se za utvrđivanje infekcija, stanja praćenih nekrozom, kroničnih upalnih bolesti, anemija, malignih bolesti te nekih fizioloških stanja poput starenja, menstruacije i trudnoće - govori.  

A broj eritrocita, dodaje, crvenih krvnih stanica koje sadrže hemoglobin i sudjeluju u prijenosu kisika kroz krvne žile do tkiva u organizmu, služi za otkrivanje anemija, eritrocitoza i policitemija, a na promjene ovog parametra mogu utjecati i čimbenici poput dobi i spola. Iz krvne slike vidi se i broj leukocita, bijelih krvnih zrnaca koje štite tijelo od infekcija. 

- Na broj leukocita i diferencijalni leukogram osim bioloških čimbenika utječu i pušenje, napor, dnevni ritam, mjesto odakle je uzeta krv te masnoće u krvi. Važni su u dijagnosticiranju infekcija, upala, nekroza tkiva, otrovanja, anemija, kolagenoza, leukemija, tumora i slično - kaže dr. Dorić i dodaje da su povećani kod raznih bakterijskih infekcija, a kod virusnih zaraza broj im je često smanjen. U čitanju krvnog nalaza važni su i trombociti.

- Trombociti su krvne pločice važne u hemostazi i zgrušavanju krvi. Povišen broj nalazi se kod bolesti i stanja s povišenim i smanjenim zgrušavanjem krvi i tromboze, a smanjen je i kod nekih autoimunih bolesti, infekcija, onkoloških bolesti i tijekom liječenja citostaticima - objašnjava dr. Dorić.

Što je važno za kvalitetu nalaza?

Za kvalitetu rezultata pretraga važno je kada je i kako uzet uzorak, pod kojim je uvjetima donijet u laboratorij, koliko je vremena prošlo od uzimanja uzorka do postupka testiranja, pod kojim je uvjetima pohranjen pa sve do mogućih pogrešaka u interpretaciji, tumačenjima otklona od normalne i niz drugih pojedinosti, kaže dr. Dorić.

Prije pretrage ne smijete piti ništa od osam do deset sati

Kako bi laboratorijske pretrage bile odraz vašeg zdravlja, a ne pogrešne pripreme, važno se dobro pripremiti. Opća priprema znači da prije vađenja uzorka krvi ispitanik mora biti od osam do deset sati natašte (voda se smije piti). Dan prije odlaska u laboratorij potrebno je izbjegavati jači tjelesni napor i uzimanje alkohola. Potrebno je izbjegavati sve lijekove 48 sati prije uzimanja uzorka, osim onih koje je liječnik odredio kao obvezne.

Vrijednost leukocita

Tri su glavne vrste leukocita: granulociti (neutrofilni, bazofilni i eozinofilni), monociti i limfociti. Povećan broj limfocita upućuje na virusne zaraze, ali i kronične bolesti uzrokovane bakterijama, a povišen broj monocita na akutne i kronične infekcije te maligne bolesti.

Iz krvi se ‘vade’ važni podaci 

Krv je jedino tekuće tkivo koje se sastoji od krvne plazme u kojoj plivaju brojni otopljeni proteini, hormoni, hranjive tvari, ali i krvne stanice, pa se iz nje može napraviti velik broj pretraga koje mogu dati vrijedne i za život važne informacije o zdravlju i bolesti. Pretrage se dijele na tri grupe: opće ili rutinske, ujedno najčešće, specijalističke i tzv. visokodiferentne. U interpretaciji nalaza važan je i neposredni kontakt i timski rad, tj. valjana komunikacija liječnika, laboratorijskih stručnjaka koji su nalaze radili i pacijenta o čijem je uzorku riječ.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'