Obavijesti

Lifestyle

Komentari 16

Kućna pekarnica: Fine i zdrave delicije od domaćeg brašna

Kućna pekarnica: Fine i zdrave delicije od  domaćeg brašna
6

Peciva od ječmenog i pirovog brašna bit će ukusnija dodate li u tijesto začinsko, a uz prstohvat, dva kurkume tradicionalna uskrsna pogača ima ljepšu boju

VIDEO

Uzmite bilo koju cjelovitu žitaricu organske kvalitete, sameljite je i za nekoliko trenutaka dobit ćete brašno, savjetuje Maja Kefeček, učiteljica prirodne prehrane. Autorica kuharica “Kruh i peciva” te “Slano i slatko od brašna” u svojim receptima priprema delicije od brašna pšenice, pira, prosa, ječma, kukuruza, raži te “nešto egzotičnijeg” brašna od riže, slanutka, soje, amaranta, kvinoje, badema, heljde... 

- Ako vam je vodeni mlin nedostupan, a ono što industrija nudi možda nije vaš prvi izbor, možete nabaviti kućni mlin za brašno ili iskoristiti mlinac za kavu za manje količine - kaže Kefeček. Za pripremu kruha preporučuje integralna brašna koja sadrže vlakna, vitamine skupine B, minerale, bjelančevine, fitokemikalije, kao i vitamin E. Ekološka bijela brašna jednako tako se mogu upotrebljavati, samo što su nutritivno manje vrijedna. 

Igor Kralj/Pixsell

- Prerađena brašna donose i manje nutritivne vrijednosti. Neka bijela brašna su i izbijeljena raznim kemikalijama ili sadrže umjetne dodatke prehrani - upozorava Maja te dodaje:  

- Oni koji imaju celijakiju, kao i intoleranciju na gluten, mogu rabiti kukuruzno, amarantovo, proseno, heljdino, rižino i brašno slatke riže. Sva ostala sadrže gluten: pšenično bijelo, polubijelo, integralno, graham, brašno durum pšenice, ječmeno, raženo, pirovo i kamutovo. 

Proseno brašno je hranjivo i rabi se samo ili u kombinaciji s kukuruznim ili rižinim brašnom. Kukuruzna krupica ima fini slatkasti okus te se koristi za izradu kruha, peciva i biskvitnih tijesta (torta, muffina...). Ima fini slatkasti okus. Heljdino ima intenzivnu aromu koja daje finu aromu jelima kao što su palačinke, a za manje izražen okus u drugim slasticama i kruhu preporučuje se kombiniranje s brašnom neutralnijeg okusa: pšeničnim, pirovim, prosenim i sl. 

Igor Kralj/Pixsell

- Heljdino brašno ima visoku nutritivnu vrijednost jer sadrži proteine, željezo, vitamine i minerale. Rižino brašno ima gorkastu notu tako da s njim ne bi trebalo pretjerivati - kaže Maja.

Maja Danica Pečanić/Slano i slatko od brašna

Focaccia

Sastojci: 600 g pšenice ili prosa, suhi kvasac, žličica soli, 3-4 žlice maslinova ulja, oko 450 ml mlake vode, 6-7 sušenih rajčica i ružmarin ili 20 maslina i origano

Priprema: Sameljite pšenicu ili proso pa ga prosijte. Pomiješajte brašno, kvasac i sol te dodajte ulje i vodu. Zamijesite kuhačom jer je mekano i pustite da se diže oko dva sata. Nakon sat vremena smjesu možete premijesiti. Ako focacciu pripremate s rajčicama, onda ih na kraju umiješajte u tijesto. Rastegnite tijesto na nauljenu pliticu za pečenje - ako su u tijestu sušene rajčice, pospite ga ružmarinom. Ako je tijesto bez rajčica, ukrasite ga maslinama i origanom ili drugom kombinacijom. Prelijte maslinovim uljem i, prema želji, pospite s malo krupne soli. Pecite na 200°C dok ne poprimi zlatnu boju (25-30 minuta). 

Brzi krekeri sa sjemenkama

Sastojci: 200 g integralnoga pirovog ili pšeničnog brašna, 100 g polubijelog brašna, 100 g palente, žličica praška za pecivo, žlica soli, 50 g sezama, 50 g suncokreta, 20-30 g crnog sezama, 2 dl mineralne vode, dl hladno prešanog suncokretova ulja

Priprema: Sve suhe sastojke pomiješajte pa im dodajte vodu i ulje. Polagano zamijesite namirnice da se povežu. U lim stavite papir za pečenje pa dodajte smjesu i valjkom za tijesto razvucite što jednoličnije. Ako se lijepi, stavite između papir za pečenje. Narežite na oblike koje želite nožem (kocke, rombovi) i pecite 15-20 minuta na 200 stupnjeva dok ne porumene.

Maja Danica Pečanić/Slano i slatko od brašna

Varaždinski klipići

Sastojci: suhi kvasac, oko 250 ml sojina mlijeka, žlica agavina sirupa, 300 g polubijelog brašna, 200 g integralnoga pirovog brašna, žličica soli, dl suncokretova ulja za prženje + oko 1 dl za mazanje i valjanje sjemenki prema želji

Priprema: Pomiješajte kvasac s mlakim sojinim mlijekom, agavinim sirupom i dvije-tri žlice brašna. Izmiješajte brašno sa soli pa dodajte kvasac i ulje. Smjesu ostavite da se diže oko sat, dva, odnosno dok se ne udvostruči. Nauljite radnu plohu i podijelite tijesto na približno 20 kuglica koje također treba nauljiti. Ostavite ih da stoje oko 15 minuta. Kad su odstajale, razvaljajte kuglice u krug, prerežite na pola, prema želji pospite solju i sezamom (ili lanom, kimom, sirom i sl.) te zarolajte. Slažite ih na papir za pečenje kojim ste prethodno obložili pliticu za pečenje. Pecite ih na 200°C oko deset minuta.

Maja Danica Pečanić/Slano i slatko od brašna

Pikantni zavijuci 

Sastojci: 350 g polubijeloga pirovog ili pšeničnog brašna, 150 g ječmenog brašna, suhi kvasac, žlica soli, 2 žlice maslinova ulja, oko 300 ml mlake vode, 50 g margarina s maslinovim uljem, nekoliko žlica medvjeđeg luka u maslinovu ulju, krupna sol za posipanje prema želji

Priprema: Pomiješajte suhe sastojke te polako umiješajte ulje i vodu. Zamijesite kompaktno tijesto i ostavite ga da se diže oko sat vremena. Pomiješajte margarin s nekoliko žlica medvjeđeg luka u maslinovu ulju. Ako nemate unaprijed pripremljen medvjeđi luk u maslinovu ulju, napravite ga tako da medvjeđi luk sameljete u multipraktiku uz dodatak maslinova ulja i soli. Razvaljajte tijesto pa ga premažite dijelom smjese margarina i medvjeđeg luka u ulju. Preklopite i lagano razvaljajte. Premažite. Ponovite još jedanput. Prerežite tijesto na pola, narežite na štapiće te ih nekoliko puta savinite i izdužite. Zagrijte pećnicu na 220°C. Poslažite zavijutke na papir za pečenje. Ostavite ih da se dižu još 15-20 minuta. Prema želji, pospite ih solju. Pecite oko 25 minuta.

Maja Danica Pečanić/Slano i slatko od brašna

Pinca

Sastojci: 500 g polubijeloga pirovog ili pšeničnog brašna, vrećica suhoga kvasca, 1/2 žličice kurkume (za boju), prstohvat soli, 100 g biomargarina, 6-7 žlica agavina sirupa, 2-3 kapi eteričnog ulja naranče, naribana kora limuna, 200 ml zobenog ili sojinog mlijeka, 2 žlice domaće rakije, ruma ili mirina, šaka grožđica (prethodno namakanih u vodi) prema želji, mješavina javorova sirupa i vode za završno premazivanje

Priprema: Prema želji, prosijte brašno pa dodajte suhi kvasac, kurkumu i sol. Otopite na vatri margarin pa dodajte mlijeko, agavin sirup, limunovu koru, eterično ulje naranče i rakiju. Umiješajte mješavinu u brašno i mijesite dok ne dobijete kompaktno tijesto. Pokrijte plastičnom folijom i ostavite da se diže oko dva sata. U međuvremenu namočite grožđice. Premijesite tijesto nakon što se diglo i umiješajte namočene grožđice. Oblikujte dvije pince, stavite ih u pliticu za pečenje obloženu papirom za pečenje, prekrijte krpom i ostavite da se dižu 30 minuta. Zarežite nožem pince i pecite na 180°C oko 30 minuta. Kad su gotove, premažite ih mješavinom vode i javorova sirupa.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'