Kuhajte kao pravi Masterchef: Recepti s patkom i bakalarom | 24sata
Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Kuhajte kao pravi Masterchef: Recepti s patkom i bakalarom

Kuhajte kao pravi Masterchef: Recepti s patkom i bakalarom
4

Naučite kako napraviti file mladog bakalara po receptu kuhara Hrvoja Kroflina, ali i eksperimentirati s pačjim prsima, heljdom i brusnicama po receptima natjecatelja

VIDEO

Slatko-ljuta patka (Stanko Slunjski)

Sastojci: Pačja prsa, celer, koraba, heljda, naranča, kiselo vrhnje, borovnice, brusnice

Priprema: Pačja prsa ispeći s obje strane da koža bude hrskava. Od korabe, celera i brusnica napraviti umak kojem se doda kiselo vrhnje. Heljdu močiti (kratko prokuhati da bude al dente), pirjati luk na maslacu. Prije pečenja prsa dobro istrljati solju, borovicom i paprom. Servirati prema želji. 

Pačja prsa glazirana medom u umaku od naranče i brusnica, pire od celera (Nikola Lesar)

Sastojci: Celer, pačja prsa, ulje od oraha, sol, papar, naranča, sušene brusnice, med, borovnica

Priprema: Namarinirati prsa sa solju i paprom. Lagano zapeći na suhoj tavi te staviti u pećnicu na 180°C 8 minuta. Prije stavljanja patke u pećnicu, premazati kožu patke medom. Zapeći. Priprema umaka: Iscijediti naranču i reducirati na 2/3 na laganoj vatri. Dodati brusnice i koru. Na kraju procijediti. Priprema pirea: Očistiti celer, kuhati, dodati maslac, malo orahovog ulja te soli i papra po želji. Izblendati. Poslužiti po želji.

Pačja prsa s heljdom, umakom od naranče i brusnice, salata od korabe i rotkvice (Marko Palfi)

Sastojci: Pačja prsa, sol, papar, heljda, heljdina kaša, luk, celer, koraba, prokulica, orahovo ulje, naranča, suhe brusnice, cimet, klekove bobe, šećer, voda, rotkvica, balzamični ocat

Priprema: Pačja prsa zarežemo okomito i vodoravno po strani kože do mesa. Posolimo ih i popaprimo, stavimo peći s kožom dolje na suhu tavu i dovršimo u pećnici. Napravimo povrtni temeljac od korabe, luka, celera i prokulica, ocijedimo i u njemu skuhamo heljdu al dente. Na tavi popržimo drugi dio istog povrća koje je bilo u temeljcu (osim korabe) te dodamo pačju mast i orahovo ulje. Napravimo karamel od šećera i vode, dodamo unutra tanko rezane trakice narančine kore, cimet i klekove bobe (koje smo izradili u mužaru i prosijali od većih komadića) te na kraju suhe brusnice koje su se marinirale u narančinom soku. Korigiramo slatkoću s malo vode. Korabu narežemo na julienne, a rotkvicu na tanke listiće, mariniramo kratko u balzamičnom octu, soli, papru i orahovom ulju. Posušimo na kuhinjskom papiru i poslužimo.

Donaldova pačja prsa (Časlav Matijević)

Sastojci: Pačja prsa, naranča, koraba, kapula, žlica meda, sol, papar, žlica jabučnog octa, 4 do 5 suhih brusnica

Priprema: Zarezati kožu na pačjim prsima i peći na umjerenoj vatri samo na strani od kože. Izvaditi prsa i na dobivenoj masti pirjati filetiranu naranču, uz dodatak sitno rezanih suhih brusnica i meda. Dodati malo jabučnog octa. Korabu narezati na jednake komade i poširati u slanoj vodi. Poširanu korabu izrezati na štapiće i sotirati u masnoći. Prsa staviti u pećnicu i zapeći gornju stranu 8 do 10 minuta na 140°C. Nakon pečenja ostaviti 10 minuta da se odmori i ocijedi te narezati na jednake ploške i servirati.

Pačja prsa, heljda, patonet rotkva i pire od celera (Silvija Mešanović)

Sastojci: Pačja prsa, med, sok od naranče, borovnice, celer, luk, rotkva, koraba, sol, papar, heljda

Priprema: Pačja prsa marinirana su u medu, soku od pola naranče, borovicama. Očišćeni i narezani celer te pola luka staviti kuhati, ocijediti, posoliti, dodati malo maslaca i napraviti pire. Dodati sol i papar. Napraviti patonet od rotkvice. Heljdu namočiti u vruću vodu da omekša, ocijediti, dodati celer i rotkvice. Povezati kiselim vrhnjem, dodati sol i papar. Pročistiti sam maslac, namastiti tavu te zapeći pačja prsa na strani s kožom, premjestiti u posudu te staviti u pećnicu na 140°C oko 5 minuta. Heljdu, prsa i pire staviti na tanjur.

Snježna patka (Marina Šimac)

Sastojci: Pačja prsa, koraba, celer, kiselo vrhnje, rotkvica, luk, heljda, naranča, med, aceto balsamico, maslinovo ulje, sol, papar, maslac

Priprema: Pačja prsa zapeći sa strane kože na tavi, podlijevati vlastitom masnoćom, pa staviti u pećnicu na 6 do 7 minuta. Napraviti pire od korabe, celera, maslaca i kiselog vrhnja. Posoliti i popapriti. Napraviti salatu od skuhane heljde, narezane rotkvice i malo luka. Preliti umakom od soka naranče, žlice meda, soli, papra, aceta i maslinovog ulja.

Gori patka iznad tave (Marko Raić)

Sastojci: Pačja prsa, koraba, celer, luk, komadić maslaca, heljda, naranča, borovice

Priprema: Korabu i celer skuhati u slanoj vodi. Propasirati uz dodatak pirjanog luka, maslaca i narančinog soka. Dodati cimet, sol i papar. Reducirati da se zgusne. Na prodinstani luk na maslacu staviti heljdu i prodinstati. Dodati vode i borovice dok se ne skuha. Posoliti, popapriti. Pačjim prsima zarezati kožu i staviti na hladnu tavu peći dok ne dobije koricu. Staviti u pećnicu na 140°C još 6 – 8 minuta. Rotkvice narezati, dodati sitno sjeckani luk, sol, papar, ulje i aceto balsamico.

Patka na heljdi s narančom (Bojana Bukvić)

Sastojci: Pačja prsa, koraba, pola celera, 100 g heljde, žlica suhih brusnice, prokulice 10 komada, naranča, štapić cimeta, 2 žlice jabučnog octa, žlica meda, maslac, sol, papar

Priprema: Pačja prsa: Očistiti, razrezati kožu, posoliti, popapriti. Peći na tavici na strani kože i dovršiti u pećnici. Pustiti da odmori i razrezati. Heljda: Oprati heljdu, skuhati je u slanoj vodi, ocijediti, baciti na masnoću od pečenja patke i dodati sjeckane brusnice. Pire od korabe i celera: Skuhati korabu i celer u slanoj vodi, izmiksati ocijeđeno povrće s malo maslaca u fini pire. Prokulice: Raščetvoriti ih i skuhati na pari. Umak: Deglazirati tavicu od pečenja patke sokom od naranče, jabučnim octom i infuzirati cimet. Cimet izvaditi, dodati med i malo tekućine od kuhanja korabe. Posoliti, prokuhati do željene gustoće. Pačja prsa položiti na heljdu, sa strane razmazati pire od korabe i celera i na kraju položiti prokulice. Umakom preliti prokulice i pačja prsa.

Pačetina z žgancima (Hrvoje Hainž)

Sastojci: Pačja prsa, klekove bobice, naranča, sol, papar, med, heljda, orahovo ulje, ocat, kiselo vrhnje

Priprema: Pačja prsa marinirati u klekovim bobicama, soli, papru i narančinom soku. Peći ih sa svih strana na tavi da se zatvore, nakon toga zapeći ih na tavi da se zatvore, nakon toga zapeći ih salamanderom sa strane korice. Prije salamandera namazati medom i narančinim sokom. Heljdu samljeti s blenderom, prosijati te kuhati kao žgance. Nakon toga ponovno blendati te dodati orahovo ulje i narančin sok sa soli i paprom. Reducirati s octom te dodati kiselo vrhnje za umak. Meso servirati u komadu, prije toga staviti žgance i navedeni umak.

Patkica za mamu (Martina Ristić Stipanžija)

Sastojci: Pačja prsa, naranča, koraba, 3 žlice meda, štapić cimeta, 1 dcl orahovog ulja, heljda ,sol, papar, maslac, kiselo vrhnje

Priprema: Pačja prsa zarežemo u dva zareza po koži, posolimo, popaprimo, namažemo medom, narančom i cimetom te pustimo da se marinira 30 minuta. Korabu ogulimo, narežemo na ploške i sotiramo na maslacu podlijevajući vodom. Za to vrijeme heljdu prokuhamo u vodi i procijedimo. Od korabe, heljde, vrhnja, maslaca i orahovog ulja napravimo pire. Pačja prsa kratko popržimo na strani kože podlijevajući masnoćom od pečenja. Dovršimo u pećnici na 140°C 5 minuta s tim da smo na dno pećnice stavili posudu s vodom. Od soka naranče i meda prokuhamo sirup. Na tanjur poslužimo pire, narezana pačja prsa i polijemo sokom od naranče.

File mladog bakalara, tortica celera, pjena graška, culis češnjaka, infuzija crnila sipe, list kamenice (Hrvoje Kroflin)

Sastojci: 1 file bakalara cca 180 g, 1 srednji celer, 400 g smrznutog graška, 200 g maslaca goldbutter, 1 list kamenice, 2 listića želatine, 1 srednji krumpir, 1 žlica šećera, 1 žlica crnila sipe, 1 češnjak, 0.7 dcl vrhnja za kuhanje, svježi timijan i lovor, 0.5 dcl maslinovog ulja, klice mladog graška

Priprema: Na laganoj vatri pročistiti maslac. U pročišćeni maslac dodati malo timijana i lovora, pustiti da odstoji. File posušiti u krpi i pustiti da odstoji do trenutka pečenja. Češnjak prokuhati oko 30 sekundi i šokirati u hladnoj vodi. Ponoviti proces šest puta. Sedmi put dodati malo vrhnja za kuhanje, izblendati i začiniti sa soli i paprom. Očistiti celer i na mesoreznicu narezati 3 komada na 1 mm. Od oko 100 g vode i šećera napraviti sirup i ubaciti u njega ploške celera te glazirati 2 min. Staviti na masni papir i peći na 65 stupnjeva dok ne poprimi zlatnu boju. Skuhati krumpir i ostatak celera, dodati maslac i izblendati sa štapnim mikserom te začiniti po želji. 

U lonac staviti vodu, kada zakuha dodati sol i grašak. Blanširati 4 minute i šokirati grašak u ledenoj vodi. Rashlađeni grašak izmiksati sa štapnim mikserom, gustoću korigirati po potrebi vodom od kuhanja. Procijediti kroz fino sito i dodati želatinu. Paziti na gustoću, i začiniti po želji. Lagano zagrijati da se želatina otopi i staviti u sifon. Dobro zatvoriti i dodati jedno punjenje iso cream. Čuvati na toplom. U maslinovo ulje dodati crnilo sipe i izblendati sa štapnim mikserom da se napravi fina emulzija koja se zatim stavlja u injekciju. Zagrijati tavu, dodati pročišćeni maslac i staviti peći file bakalara (peći samo na koži). Kada je lagano zapečen, staviti ga u pećnicu na 180 stupnjeva oko 5 min.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 2

VIDEO

Splićanke pokupile infekciju na plaži, tijelima im se šire kraste. Doktorica: 'Pazite, zarazno je'
VIDEO: NEUGODA ZVANA IMPETIGO

Splićanke pokupile infekciju na plaži, tijelima im se šire kraste. Doktorica: 'Pazite, zarazno je'

Riječ je o infekciji bakterijama Staphylococcus. Zovu ih 'slatke kraste' ili impetigo. Ova infekcija češća je kod male djece ili one oslabjelog imuniteta, no može se javiti i kod odraslih
Ženu izjele stjenice: 'U hotelu u Zagrebu su me izgrizle, svrab je nepodnošljiv, ne mogu spavati'
STRUČNJAK: SVE JE VIŠE SLUČAJEVA

Ženu izjele stjenice: 'U hotelu u Zagrebu su me izgrizle, svrab je nepodnošljiv, ne mogu spavati'

Čitateljica iz Zadra tvrdi kako su je u jednom zagrebačkom hotelu potpuno izgrizle stjenice. Iz hotela tvrde da su zvali firmu za dezinsekciju i deratizaciju te da nije uočena infestacija stjenicama