Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Kuhari iz restorana u Trogiru: Invaliditet nam nije prepreka

Kuhari iz restorana u Trogiru: Invaliditet nam nije prepreka
13

Sedam kuhara s posebnim potrebama, osim o gostima u lokalu, brinu se i za djecu trogirskog vrtića, ali i za drugu djecu s poteškoćama

Želite li se u Trogiru izmaknuti od turističke vreve, dobro i povoljno marendati, opustiti se u fino uređenom ambijentu gdje se, štono se kaže, kuha srcem, a goste dočekuje osmijehom, onda nema druge nego svratiti do Buffeta Leptir. Više bistro nego puka zalogajnica, Leptir će vas iznenaditi dnevnim jelima boljima nego u daleko skupljim lokalima, što se može pripisati i činjenici da tamo rade ljudi kojima je ugostiteljstvo puno više od posla. Ono zbog čega se jutrom s guštom ustane iz kreveta i krene u dan ili, bolje rečeno, u kužinu.

POGLEDAJTE VIDEO: Namirnice koje brane organizam od bolesti 

Pokretanje videa...

Zdrave namirnice 01:33

Treba navedenom pribrojiti i da u ekipi ovoga restorana, koja broji 11 ljudi, sedam ih je s posebnim potrebama i većini je to prvo zaposlenje. Imaju tjelesne invaliditete, senzorne i mentalne poteškoće, što ih ne sprečava da s iskusnim kolegicama, koje vode kuhinju i šank, budu dio dobro uštimanog orkestra, gdje svatko dobro zna svoje dionice i partiture. Iz dana u dan "leptirovci" se uče nečemu novom, bruse zanat i druže se s gostima iz cijeloga svijeta koji potraže lokal na preporuku domaćih ljudi ili privučeni visokim ocjenama na Googleu.

Od 2020., otkako je otvoren i uređen ovaj nesvakidašnji buffet, "leptirovci" su se posve izvještili, pa mogu raditi kao pomoćno osoblje u kuhinjama i blagovaonicama ozbiljnijih restorana i hotela. Stoga bi bilo poželjno da neki od njih krenu dalje, jer bi na njihovo mjesto došli drugi korisnici agilne trogirske udruge TOMS, koja stoji iza ove priče i brine se o 50-ak drugih osoba s raznim vrstama invaliditeta.

- Za pokretanje Leptira osnovali smo socijalno poduzeće. Projekt je započeo 2020. godine, a godinama smo sve pripremali jer kod nas takva forma i nije baš posve razrađena.

No ugledali smo se na neke druge zemlje, pronašli i uredili lijep prostor na koji smo danas jako ponosni. Pošto je TOMS udruga osoba s invaliditetom, cilj je bio da se osnivanjem poduzeća našim članovima olakša život jer je nezaposlenost ono što ih najviše pogađa, a posebice jer nakon srednjoškolskog obrazovanja većina ostane zatvorena u kući i ne može naći posao. Znači, svrha je Leptira da, kao i svako socijalno poduzeće, stvara nekakav profit, ali i da pokreće pozitivne promjene u zajednici. Osim naših korisnika, zaposlili smo i iskusne profesionalne kuharice i konobaricu koji su dugo u poslu da vode naše korisnike. Jako je pomogao s početnim edukacijama veliki trogirski chef Antun Nišević, koji je nažalost preminuo. Upustili smo se u avanturu u kojoj tad nismo znali što nas čeka ni koliko je ugostiteljstvo kompleksan posao. No uspjeli smo i danas naša priča samo buja i postaje bolja - ispričala je Aleksandra Makrić, direktorica socijalnog poduzeća udruge TOMS.

“Leptirovci", osim o gostima u lokalu, brinu se i za djecu trogirskog vrtića kojima na dnevnoj bazi kuhaju jela po napucima nutricionista. Pripremaju obroke za djecu s poteškoćama u poludnevnom boravku udruge TOMS i za starije Trogirane. Imaju dostavu, a sve su poznatiji i po cateringu. Vikendom ne rade, ali radnim danom, čim stignete, dočekat će vas Antonija Fabjanac (32), desna ruka glavnoj konobarici Jolandi Lučin. Vesela i razgovorljiva, s vrata će vas oraspoložiti, ako ste imali loš dan, i s vama pročavrljati, što baš, ruku na srce, i nije više prečesta pojava da konobari u dalmatinskim središtima imaju volje prodivaniti s gostima. Antonija je posebno naklonjena gostima iz Španjolske, s kojima isprobava svoje znanje španjolskog jezika, a učila ga je preko omiljenih latino pjesama. Da svoj posao ozbiljno shvaća, dokazuje i srebrna medalja za koktel cuba libre s nacionalnog gastro natjecanja osoba s invaliditetom Amorova žlica 2021. godine. Tad je osvojila i posjet Papi u Rim.

- Završila sam školu za pomoćnog kuhara, a do dolaska u Leptir radila sam na peglanju u Škveru, no ovdje je puno, puno bolje. U Leptiru sam se prvo zaposlila kao pomoć u kuhinji, a tek poslije sam se prebacila za pomoćnu konobaricu. Htjela bih još toga naučiti i napredovati, pa postati glavna konobarica. Nema gosta koji nam dolazi, a da ne znam što pije i što će naručiti. Nadam se da ćemo ovdje jednom imati i koktele, koje obožavam raditi - rekla nam je Antonija.

Ranka Stipandžija i Božanka Loparić su glavne kuharice s dugim stažom u struci, vode "leptirovce" s invaliditetom i slažu okuse, a publiku oduševljavaju dnevnim jelima, posebice specijalitetom kuće - pečenom teletinom. Za Ranku kažu da drži "četiri kantuna kužine", a radni elan kolegama zna pogurati opako duhovitim dosjetkama koje završe i na Leptirovim društvenim mrežama. U kuhinji za štednjakom pomaže im Kristijan Bogić zvani Kiki, majstor u šahu i pripremi tripica, dok se u "backstageu" - pripremi namirnica, salata i kruha - brinu Marijana Bikić, Anita Rubelj i Katarina Jurjević.

Hrana za bolje zdravlje bubrega
Hrana za bolje zdravlje bubrega

Udrugu tjelesnih invalida TOMS osnovana je 1988. godine pod imenom Društvo distrofičara, cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida, a prvih deset godina borili su se za osiguranje prostora i financija. Danas imaju brojno članstvo i 80 zaposlenih kroz razne projekte. Bore se za jednake mogućnosti i potpunu integraciju osoba s invaliditetom u društvo, da ne budu diskriminirani u procesu odgoja, obrazovanja i zapošljavanja. Buffet Leptir je zoran primjer kako to treba izgledati.

- Želimo i da umirovljenici te ljudi niže platežne moći mogu sjesti u restoran i pojesti nešto kvalitetno. Recimo, hamburgeri kod nas su i do tri puta cijenom niži nego u staroj gradskoj jezgri, a vjerujem da nisu ništa lošiji, kao i druga hrana koja se ovdje priprema. Imamo odličnu komunikaciju s nabavljačima, tako da su nam namirnice izuzetno dobre i svježe. U Buffetu Leptir može za 20-30 eura objedovati četveročlana obitelj, a imamo i WC za osobe s invaliditetom, što je izuzetna rijetkost na razini Hrvatske, a ne samo Dalmacije - kaže Ivica Bašić, predsjednik TOMS-a, i sam osoba s invaliditetom.

Nedavno su u Leptiru odradili praksu učenici srednje strukovne škole s posebnim potrebama, koje drugdje nisu htjeli primiti.

Trenutno žele zaposliti jednog dječaka s autizmom koji se jako dobro snašao u pripremanju roštilja, a radio bi pola radnog vremena. Leptir posjećuju i estradne zvijezde, a ne bi bilo loše da svrate i gospodarstvenici te se posavjetuju kako da zaposle i ljude s invaliditetima.

- Većina ne zna da sve firme koje zapošljavaju više od 20 ljudi po zakonu trebaju zaposliti jednu osobu s invaliditetom. One firme koje ne žele zaposliti osobe s invaliditetom u državni proračun trebaju platiti kaznu. Umjesto da plate kaznu, mogu kupiti proizvode udruge Leptir ili onih poduzeća koja zapošljavaju više od 50 posto osoba s invaliditetom - poručila je Makrić. 

Pečena teletina

sastojci: 1 kg teletine (najbolje but ili plećka), 1,2 kg krumpira (oguljenog i narezanog na ploške ili kocke), 2 luka (narezana na četvrtine), 4 režnja češnjaka (sitno nasjeckana), 100 ml maslinova ulja, 150 ml bijelog vina, 1 grančica ružmarina, 1 grančica timijana (po želji), sol i papar (po ukusu), 1 žlica začinske mješavine sušenog povrća (po želji), 200 ml vode ili jušnog temeljca

PRIPREMA: Teletinu posolite, popaprite, premažite maslinovim uljem te dodajte ružmarin i timijan. Ostavite je sa strane da odstoji dok pripremate krumpir. Krumpire ogulite i narežite na kocke ili ploške pa ih pomiješajte s nasjeckanim lukom, češnjakom, malo soli, papra i maslinovim uljem. Možete doraditi okus s malo sušenih začina bez aditiva. U veliki lim za pečenje rasporedite krumpire, a na njih stavite teletinu. Prelijte sve s bijelim vinom i vodom ili temeljcem. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C oko 1,5 sati. Tijekom pečenja povremeno prelijte meso i krumpire sokovima iz lima. Ako primijetite da se meso ili krumpiri previše suše, dodajte malo vode ili temeljca. Nakon sat i pol provjerite je li meso mekano i sočno. Ako je meso mekano, izvadite ga iz pećnice i pustite da se odmori 10-ak minuta prije rezanja. Poslužite teletinu narezanu na kriške uz krumpire i sokove iz pečenja.

Namirnice koje podižu rizik za srčani udar - izbjegavajte ih!
Namirnice koje podižu rizik za srčani udar - izbjegavajte ih!

Odrezak tune s blitvom

sastojci: 4 odreska tune (oko 200 g po komadu), 3-4 žlice maslinova ulja, 2 režnja češnjaka (sitno nasjeckana), sok od jednog limuna, svježi ružmarin ili timijan (po želji), sol i papar. Za blitvu: 800 g blitve, 3-4 krumpira (narezana na kocke), 3-4 žlice maslinova ulja, 2 češnja češnjaka (sitno nasjeckana), sol

PRIPREMA: Odreske tune premažite maslinovim uljem, posolite, popaprite, prelijte sokom od limuna i dodajte sitno nasjeckani češnjak. Po želji dodajte grančicu ružmarina ili timijana. Ostavite tunu da se marinira 15-20 minuta. Zagrijte tavu s malo maslinova ulja na srednjoj vatri. Pecite tunu 2-3 minute sa svake strane, ovisno o debljini odreska i željenoj razini pečenja (preporučuje se srednje pečena, ružičasta iznutra). Krumpir ogulite i narežite na kocke. Stavite ga kuhati u posoljenu vodu dok ne postane mekan (oko 15 minuta). Ocijedite ga i ostavite sa strane. Blitvu operite i očistite (odvojite stabljike od listova). Stabljike blitve prvo nasjeckajte i stavite ih kuhati u posoljenoj vodi 5 minuta, a potom dodajte listove i kuhajte još 5 minuta. Ocijedite blitvu. U tavi zagrijte maslinovo ulje, dodajte nasjeckani češnjak i kratko popržite (pazite da ne zagori). Dodajte kuhani krumpir i blitvu, pa sve dobro promiješajte i kratko zagrijte kako bi se spojili okusi. Po želji dodajte još soli i maslinova ulja. Na tanjur poslužite odrezak tune, a uz njega blitvu s krumpirom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 4