Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Kuhari, vojskovođe i gosti dali imena poznatim jelima

Kuhari, vojskovođe i gosti dali imena poznatim  jelima
1

Cezarova salata nije dobila ime po rimskom vojskovođi nego vlasniku talijanskog restorana u Meksiku, a Waldorfska salata po nazivu hotela

VIDEO

Cezarova salata nije nazvana prema rimskom vojskovođi nego Caesaru Cardiniju, vlasniku talijanskog restorana u Meksiku. Ostavši bez namirnica, u panici je u zdjelu stavio različite ostatke (zelenu salatu, prženi kruh, parmezan, jaja, maslinovo ulje, limunov sok, papar i umak worchestershire), sve promiješao i poslužio skupini filmskih zvijezda koja je upravo stigla iz Hollywooda. Najprije ju je nazvao avijatičarska salata, a onda se predomislio i ušao u kulinarsku povijest. Waldorfska salata također nije povezana s njemačkim gradom Waldorfom. Nastala je krajem 19. stoljeća u njujorškom hotelu Waldorf (koji je poslije postao Waldorf-Astoria). Recept za salatu prvi put je objavljen 1896. godine u kuharici koju je potpisao “Oscar iz Waldorfa”. Također iz New Yorka, ali iz restorana Delmonico, stigla su jaja Benedict. Nazvana su prema zahtjevnim gostima, bračnom paru LeGrand Benedict. Nakon što su se požalili da je jelovnik dosadan, šef kuhinje poslužio im je jaja na pecivu prelivena umakom holandez. Govedina Wellington, goveđa pečenica umotana u paštetu i zapečena u tijestu, nazvana je prema britanskom vojvodi koji se proslavio pobijedivši Napoleona. Tjesteninu Alfredo s maslacem i vrhnjem talijanski kuhar Alfredo di Lelio pripremio je za suprugu.

>>> Francuski kuhar Auguste Escoffier bio je veliki obožavatelj australske pjevačice Nellie Melbe. Saznavši da dolazi u londonski hotel Savoy, u kojem je on bio glavni kuhar, kao desert joj je poslužio breskve sa sladoledom od vanilije na pladnju između dvaju krila prekrasnog labuda isklesanog od leda i pokrivenoga koprenom od šećera. Desert je i dalje popularan, no labuda možete izostaviti.

>>> Schwarzwald torta nazvana je prema istoimenoj njemačkoj pokrajini poznatoj i po višnjama. Sacher torta nastala je 1832. godine na dvoru vojvode Metternicha. Želio je zadiviti goste raskošnim desertom, no tog dana razbolio se glavni kuhar, pa je 16-godišnji šegrt Franz Sacher izmislio novu tortu. Dobos torta nazvana je prema Jozsefu C. Dobosu, koji ju je pripremio za državnu izložbu 1885. godine.

WALDORFSKA SALATA
SASTOJCI: 300 g celera, 200 g jabuka, 200 g pilećih filea, 3 žlice limunova soka, sol, papar, 100 g majoneze, 100 ml vrhnja, 50 g oraha (za posipanje)
Pileće meso ispecite na maslacu u tavi sa svih strana i dobro ohladite. Očistite celer, dobro operite, obrišite i narežite na tanke ploške, a zatim ploške narežite na rezance. To isto učinite i s jabukama. Ohlađeno pileće meso također narežite na trake.
Sve stavite u zdjelu, posolite i popaprite, poškropite limunovim sokom pa lagano izmiješajte. Orahe krupnije nasjeckajte. Majonezu i vrhnje izmiješajte pa prelijte salatu, ponovno sve lagano izmiješajte, stavite u staklene zdjelice i pospite orasima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Mnogi ovo ne znaju - daljinski ključevi za auto imaju 'tajnu' funkciju koja je idealna za ljeto
DOBRO JE ZNATI

Mnogi ovo ne znaju - daljinski ključevi za auto imaju 'tajnu' funkciju koja je idealna za ljeto

Vozači možda nisu svjesni da privjesci za daljinske automobilske ključeve imaju niz skrivenih značajki. S kombinacijom dva gumba iskoristite značajku koja je idealna pomoć vozačima ljeti

Mjesečni horoskop za svibanj: Djevicu čeka ljubav, Lava prekid
ZA SVAKI ZNAK ZODIJAKA

Mjesečni horoskop za svibanj: Djevicu čeka ljubav, Lava prekid

Jake pozicije Venere u Biku i Marsa u Ovnu snažan su poticaj za ostvarenje poslovnih, ali i ljubavnih želja. Donosimo što vas čeka, ocjene mjeseca i najbolje datume
Dnevni horoskop za srijedu 1. svibnja: Bikovi će negodovati, a Ovan uživati u društvu prijatelja
ŠTO VAS OČEKUJE ZA 1. MAJ

Dnevni horoskop za srijedu 1. svibnja: Bikovi će negodovati, a Ovan uživati u društvu prijatelja

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 1. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje