Obavijesti

Lifestyle

Komentari 16

Kuharica otkrila zašto nikad ne pere gljive prije kuhanja, a tu je i njezin savjet kako ih čuvati

Kuharica otkrila zašto nikad ne pere gljive prije kuhanja, a tu je i njezin savjet kako ih čuvati

Često se mogu čuti prijepori oko toga treba li gljive prije pripreme obroka prati ili ih je dovoljno prebrisati papirnatim ručnikom, ili očetkati četkicom. Evo što o tome kaže profesionalna kuharica

VIDEO

Rijetko ćete kupiti gljive koje su dovoljno čiste da odmah možete započeti s pripremom obroka. Iako vam se na prvi pogled čini da ih je najjednostavnije potopiti u vodu, ili oprati pod mlazom, to bi moglo dovesti do toga da počnu truliti prije nego ih ubacite u lonac. Osim toga, pranjem se povećava rizik od toga da se u jelu aktiviraju bakterije i drugi patogeni. 

POGLEDAJTE VIDEO: Pronašli gljive koje su djeci izgledale kao velike lopte

Pokretanje videa...

Kakvi rekorderi: Šuma je bila puna velikih bijelih lopti, nabrali su puhare 01:22

Evo što chef i certificirana nutricionistica Serena Poon jaže o tome koji je najbolji način čišćenja gljiva, da biste bili sigurni u to da će ostati ukusne, zdrave i sigurne:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Zašto pranje nije dobro rješenje?

Gljive se sastoje od 85 do 95 posto vode, kaže Poon, pa čak i najbrže ispiranje može razrijediti njihov okus i učiniti ih gumenastima ili kašastima. Kad apsorbiraju previše vode, gljive ne mogu postići hrskavu, aromatičnu teksturu. Umjesto toga, one će biti natopljene vodom i vlažne, kaže.

Recept za slasnu musaku od leće - jelo koje će baš svi obožavati
Recept za slasnu musaku od leće - jelo koje će baš svi obožavati

Koji je najbolji način čišćenja gljiva?

Gljive su porozne i lako upijaju tekućinom, pojašnjava Poon, pa je često bolje samo ih obrisati vlažnim papirnatim ručnikom nego prati vodom. Iako različite sorte gljiva mogu zahtijevati različite metode čišćenja, ona uglavnom preporučuje držati se ove tehnike u tri koraka:  

  • pregledajte plijesan, mrlje i prljavštinu na gljivama
  • vlažnim papirnatim ručnikom ili nježnom četkicom obrišite vidljivu prljavštinu ili plijesan, s tim da posebno pažljivo treba počistiti donju stranu gljiva, jer se tu mogu zavući bakterije i virusi
  • nakon što ih temeljito očiste, osušite ih i spremite u čistu papirnatu vrećicu, nikako plastičnu, jer se u njima stvara kondenzacija pare i vlaga, pa bi gljive ubrzo mogle postati sluzave

- Ako nemate papirnatih vrećica nego samo plastičnu, obavezno ju ostavite djelomično otvorenu, ili probušite rupe kako biste osigurali cirkulaciju zraka, savjetuje Poon.

Kako biti siguran da su gljive dovoljno čiste?

Gljive koje ste kupili u trgovini uzgajaju se u termički obrađenim kompostima koji su praktički sterilni, što znači da uglavnom nema  patogena poput plijesni, virusa, bakterija, buba i crva,  kaže Poon. Osim toga, kuhanjem na odgovarajući način visoka temperatura ubija većinu preostalih patogena koji su se mogli zadržati.

Bake otkrivaju recept iz 1942. godine - trik kako skuhati jaja
Bake otkrivaju recept iz 1942. godine - trik kako skuhati jaja

Da biste bili što sigurniji držite se ove četiri stvari: 

  1.  Izaberite gljive iz košarice u rinfuzi, ne one koje su prethodno pripremljene. Ako kupujete one u pakiranju,  potražite one koje na plastičnom omotu imaju rupe, jer to omogućava cirkulaciju i sprječava rast bakterija, prenosi portal MindBodygreen. 
  2. Odaberite gljive koje su svježe, čvrste i nisu vidljivo oštećene ili pokvarene. 
  3. Da biste izbjegli unakrsnu kontaminaciju, prije čišćenja gljiva temeljito operite ruke i pribor koji pritom koristite. 
  4. Pregledajte sve gljive pojedinačno kako biste bili sigurni da nisu pokvarene. 
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Stiže nagla promjena vremena: Evo kako utječe na zdravlje, tko mora paziti i kako si pomoći
SUNCE, KIŠA, SNIJEG...

Stiže nagla promjena vremena: Evo kako utječe na zdravlje, tko mora paziti i kako si pomoći

Svaka promjena atmosferskog tlaka, temperature i vlažnosti zraka može nepovoljno utjecati na zdravlje, pa valja znati kako se zaštiti i osnažiti imunitet

Naučite kako pohati meso, uz puno manje masnoće i dima
SUPER TRIK

Naučite kako pohati meso, uz puno manje masnoće i dima

Pohanje hrane u pećnici puno je ugodniji i lakši posao nego na tavi. Kuća ne smrdi toliko, ulje ne šprica po cijeloj kuhinji, treba ga manje, a ono što pripremite nije toliko masno
Ovo svaki znak Zodijaka mora shvatiti da bi pronašao ljubav
ZA SVAKI ZNAK JE DRUGAČIJE

Ovo svaki znak Zodijaka mora shvatiti da bi pronašao ljubav

Astrologija nam pruža uvid u tajne karaktera svakog horoskopskog znaka te otkriva što nam je potrebno kako bismo se bolje otvorili prema ljubavi i sretnoj vezi