Obavijesti

Lifestyle

Komentari 49

Kulinarsko putovanje Istrom i Kvarnerom kroz RTL-ov show

Kulinarsko putovanje Istrom i Kvarnerom kroz RTL-ov show
4

Labinjonski krafi, fritaja sa šparogama, žgvacet s fužima, jela od boškarina... samo su neki od izazova s kojima su se susreli natjecatelji RTL-ova showa

VIDEO

U četvrti tjedan posvećen istarskim i kvarnerskim autohtonim jelima ušlo je 11 natjecatelja. Gastronomsko putovanje u Istru izazvao je pomak u ravnoteži snaga među kandidatima - kontinentalci su tri tjedna suvereno vladali listama najboljih, no došao je red da se Primorci pokažu i dokažu. Stalnom žiriju, kojeg čine Tomislav Špiček i Željka Klemenčić, pridružio se i Darko Baretić. Taj rođeni Crikveničanin nadimka Barba priznati je eno-gastronomski pisac, hedonist i veliki zaljubljenik u istarsku kuhinju, a zrnca mudrosti o tradicionalnim specijalitetima podijelio je i s gledateljima.

- Labinjonski krafi su tradicionalna vrsta istarske svježe tjestenine slične raviolima. Mogu se kuhati ili pržiti u dubokoj masnoći, jesti samostalno kao slano ili slatko jelo te kao prilog žgvacetu ili drugom jelu. U pravilu, barem dio sira kojim se pune krafi trebao bi biti zreliji ovčji sir koji u kombinaciji s ostalim sastojcima daje karakterističnu snagu nadjevu za krafe. U svakome mjestu u okolici Labina koriste se druge arome za punjenje krafa. Većinom su to rakije, svježi agrumi te suho voće - objašnjava Barba, koji je čest predavač i voditelj radionica na festivalima hrane i vina.

- Istarska kuhinja voli aromatične začine, divlje raslinje, povrće, plodove mora, a vide se i utjecaji franačkih, njemačkih, romanskih i slavenskih jela - otkriva Špiček. Osim krafi, za istarsku je kuhinju karakteristična raznolika paleta domaće tjestenine poput, primjerice, fuža ili pljukanaca.

- Po istarskim konobama fuži se najčešće poslužuju uz goveđi gulaš, s divljači, s kokošjim facetom i istarskim tartufima - ispričao je Damir Modrušan iz restorana Zigante i zaključio kako u Istri najbolje tjestenine pripremaju bake.

- Od njih uvijek naučim neku novu ‘bazu’ - kaže Modrušan.

Mudri žiri

Nakon loše izvedbe u kontinentalnom dijelu natjecateljica Bisera je napokon dočekala regiju iz koje potječe, a budnim okom pratili su je kuhar Tomislav Špiček i Željka Klemenčić.

Istarski fuži

Sastojci: 50 dag brašna, 2 jaja, 1,5 dl vode, 1-2 žlice ulja, mala žlica soli

Priprema: Od brašna, soli, jaja, ulja i malo vode umijesite glatko tijesto. Tanko ga razvaljajte i izrežite u rombove veličine oko 4x4 cm te ih preklopite preko prsta kako bi se suprotni krajevi spojili oblikujući cjevastu tjesteninu - fuže. Gotove fuže ostavite da se malo prosuše, a zatim ih u nekoliko navrata skuhajte u slanoj vodi. Fuži su gotovi kada svi isplivaju na površinu. Izvadite ih i pomiješajte s malo umaka od žgvaceta da se ne lijepe.

Kokošji žgvacet

Sastojci: 60 dag kokošjeg ili pilećeg mesa, 2 veće glavice crvenog luka, 40 dag rajčice, dl maslinova ili suncokretova ulja, 2-3 češnja češnjaka, mažuran, majčina dušica, peršin, vlasac, sol, papar, 4 dl vina, malo vode

Priprema: Kokošje ili pileće meso narežite na komadiće (najukusniji je zabatak), a luk, češnjak, peršin i vlasac sitno nasjeckajte. Na vrućem ulju popržite najprije meso da se malo zarumeni, a zatim mesu dodajte nasjeckani luk. Pirjajte u soku koji će luk otpustiti. Kada tekućina provrije, podlijte vinom, posolite, popaprite, poklopite i dalje pirjajte na slabijoj vatri. Zatim dodajte narezanu rajčicu i češnjak uz miješanje. Prema potrebi, tijekom pirjanja podlijevajte naizmjence vinom i vodom (ili pilećim temeljcem). Pred kraj dodajte mažuran i majčinu dušicu. Pustite da se umak zgusne.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 49
VIDEO

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić

Zasjenila sve na svadbi: 'Nisam kriva što imam ogromne grudi'
NIJE IH SE TRUDILA SAKRITI

Zasjenila sve na svadbi: 'Nisam kriva što imam ogromne grudi'

Vjenčanje je prigoda koja ima posebna pravila odijevanja, no neki ipak pretjeraju. Naročito kad je riječ o uskim, kratkim haljinama od čipke i prozirnih materijala
Ovo je najopasniji horoskopski znak, nemojte im okretati leđa
VOLE OSVETU

Ovo je najopasniji horoskopski znak, nemojte im okretati leđa

Znaju djelovati miroljubivo, no kad djeluju ljutito bolje je ne imati posla s njima. Čak im se zna desiti da planiraju neku osvetu, no pritom toliko uživaju da zaborave razlog zašto su se uopće naljutili