Obavijesti

Lifestyle

Komentari 17

Kumica Marica (81): Znala sam prodavati po 600 jaja svaki dan

Kumica Marica (81): Znala sam prodavati  po 600 jaja svaki dan

Marica Malenica od 1967. nudi povrće sa svojega vrta i polja u Danilo Birnju koje još sama obrađuje

VIDEO

Marica Malenica (81) najstarija je “kumica” na šibenskoj tržnici. Još prodaje povrće na istome mjestu gdje ga je prodavala prije pola stoljeća.

U razgovoru s njom otkrivamo da se nekad od ovoga posla moglo jako lijepo živjeti, dok se danas jedva preživljava.

- Eeee, bilo je to davne 1967., kad se ova tržnica otvorila. Od tada sve do danas sam na ovom istome mjestu, samo sam se jednu godinu preselila. Iako se mnogo toga od tada promijenilo, ja sam još tu - priča nam Marica. Zatekli smo je kako prodaje nekoliko kilograma blitve i tri ili četiri kilograma “mišance”, divljeg luka i samoniklih trava.

Dolazi autobusom

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- A što mogu za sve to uhvatiti? Kad sve platim, ne ostane mi ni 30 kuna - žali se Marica. 

- Eeee, dok je bilo muža, svega je bilo. Ni sama nisam znala što sam sve imala, a sad nema ničega - kaže Marica.

Obitelj s gradskim vrtom čak šest mjeseci ima svoje povrće
Obitelj s gradskim vrtom čak šest mjeseci ima svoje povrće

Sad dolazi autobusom jer ne nosi puno. Ne više od pet sati ujutro kao nekad, nego tek oko osam sati. Prodaje, kako kaže, svega pomalo - nekoliko kilograma blitve, špinata, salate, luka, češnjaka, koji kilogram kupusa, mrkvice...

Od svojega vrta i polja u Danilo Birnju i ovoga štanda, kaže, zajedno sa suprugom koji je radio u nekadašnjoj šibenskoj Tvornici elektroda i ferolegura, uspjela je sazidati kuću, podići i školovati djecu te kupiti stanove u Zagrebu.

Svakog jutra bi već u pet sati bila na pijaci. Nije pitala pada li kiša, stišće li led ili žeže sunce. I svaki dan ispočetka. Rijetki su dani kad ne dolazi na pijacu. Sjeća se da je prodavala i dok je bio rat, pod granatama, jer i u ratu se, kaže, mora jesti. 

- Je, radilo se. Ali tad se moglo, bilo je kupaca na pijaci, a država je dala prodavati. Imali smo po deset mira vina (jedna mira - 100 litara) i sve bi otišlo. A danas, ne smiješ ni bocu iznijeti. Imali smo stotine kokoši i purica. Što je nama bilo prodati šest-sedam stotina jaja na dan? A danas? Ne smiješ jaje ni staviti na banak - žali se Marica na nova pravila. Još sama kopa svoj vrt u Danilo Birnju, a kokoše i purice drži samo za sebe i djecu.

Djeca će radije jesti povrće ako s roditeljima sudjeluju u kupnji
Djeca će radije jesti povrće ako s roditeljima sudjeluju u kupnji

- Iz Danila sam i u Danilo sam se udala. Sve smo imali, sad to propada. Djeca imaju svoje poslove, a ja mogu jako malo sama - žalosna je Marica. 

Država je, smatra Marica, kriva što nam poljoprivreda propada. Nitko ne kopa jer se ne smije prodavati. A i sami smo krivi, kaže, jer volimo kupovati u trgovačkim centrima.

Veseli se ljetu

- Je, svi znamo da je ovo naše bolje. Ali svi hoće oprano, zapakirano... ‘ko više pita odakle je, čije je, kome se više da dolaziti na pijacu - pita se Marica.

Duško Jaramaz/PIXSELL

A ona će na šibensku tržnicu dolaziti dok bude mogla i dok bude Šibenčana koji trebaju zelenje iz njezina vrta. Unatoč svemu, veseli se proljeću i ljetu, kad će imati pun štand rajčica, krastavaca i salate iz svojega vrta.

Šibenska tržnica je tijekom 90-ih postala privatno vlasništvo i već godinama se najavljuje njezino uklanjanje zbog gradnje poslovnog kompleksa. Maricu ne brine gradnja poslovnog kompleksa, jer i poslovnjaci moraju jesti. No nije joj drago što će nakon pola stoljeća morati napustiti štand i ljude koje jako dobro poznaje kroz generacije - zna što vole kupovati, kuhati i jesti, a sjeća se što su voljeli i kad su bili djeca. 

Pročitajte još i ovo! Kada je vrijeme da promijeniti svoje donje rublje. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...