Lifestyle

Komentari 4

Kvalitetniji: Mesni doručak ima više mesa od mesnog nareska

Kvalitetniji: Mesni doručak ima više mesa od mesnog nareska

RAZLIKA JE I U CIJENI Na mesnom doručku moraju se vidjeti komadići usitnjenog mesa i masnog tkiva, a presjek mesnog nareska može izgledati jednolično

Mesni doručci i naresci su pasterizirani ili sterilizirani proizvodi od različitih vrsta usitnjenog mesa, strojno otkoštenog mesa, masnog i vezivnog tkiva i iznutrica te drugih sastojaka.

Na naresku ne moramo vidjeti komade mesa i masnog tkiva, a presjek doručka mora imati vidljive komadiće usitnjenog mesa i masnog tkiva, svojstven okus i miris, te je kvalitetniji proizvod nego narezak.

U većini analiziranih konzervi najviše je mesa. Prednjači Gavrilovićev doručak sa 76 posto, a najmanje ga je, 35 posto, u naresku Gala, koji također proizvodi Gavrilović.

Što je manje mesa, više je masnog, vezivnog tkiva, ali i vode te škroba. Veća količina vezivnog tkiva smanjuje nutritivnu vrijednost i proizvod gubi na okusu. Na Gala konzervi navedeno je kako sadrži strojno otkošteno meso. To je proizvod koji se, nakon uklanjanja kostiju, dobije odvajanjem mesa od kostiju s dijelovima mesa strojnom obradom kojom se uništava ili mijenja struktura mišićnih vlakana. Proizvod s većom količinom takvog mesa može primiti više vode te gubi na elastičnosti što je prednost u proizvodnji ovih konzervi. Vezanjem veće količine vode, meso će brže nabubriti pa je jeftinije.

U svinjskome mesu puno je bjelančevina, vitamina B skupine koji štite živčani sustav te sudjeluju u probavi hrane i minerala, u prvom redu željezom. Bogato je i mastima. Prvenstveno su to zasićene masne kiseline kojih ne bi trebalo jesti više od 20 do 25 grama na dan zato što se prekomjerna konzumacija povezuje s bolestima srca. Najviše tih kiselina sadrže Pivac i PPK, po 8,4 grama na 100 grama, a najmanje, 4,7 grama, Podravkin narezak. Prženje ovih proizvoda nije preporučljivo jer bi imali još više masti i kalorija.

Najviše soli je u konzervama PPK i Pivac, 2 grama na 100 grama, a najmanje, 1,7 grama, u Gali, Sparu i Gavriloviću. Više od 1,5 grama na 100 grama je puno soli.

Sve sadrže i zgušnjivače koji u prekomjernim količinama mogu djelovati laksativno, fosfate koji štetno djeluju na zdravlje kostiju te konzervanse nitrite koji s bjelančevinama iz mesa tvore kancerogene spojeve. Zato se dodaje vitamin C koji će ovu pretvorbu usporiti.

Najčitaniji članci