Obavijesti

Lifestyle

Komentari 10

Lady Pepper spašava jela od zaborava u gastro vremeplovu

Lady Pepper spašava jela od zaborava u gastro vremeplovu
5

Riznica recepata: Plava riba na bezbroj načina ili jela iz jednog pjata ogledalo su povijesti istarskoga kraja, pa isprobajte recepte za stara i uvijek ukusna jela

VIDEO

Istarsku prošlost obilježili su utjecaji antičke, austro-ugarske, talijansko-mediteranske te balkanske kulture koji su ostavili pečat na kulinarskoj baštini toga kraja.   

Recepti koji su se usmenom predajom prenosili s generacije na generaciju ili su ostali zapisani u bakinim bilježnicama odraz su načina života kakav je nekad bio. Kako bi stare recepture sačuvala od zaborava, poznata istarska kuharica Doris Cerin Otočan, poznatija kao Lady Pepper, priprema ih u restoranu La Cuxina, smještenom u Puli.       

Gastronomska majstorica nadimak duguje omiljenom sastojku, crnom papru, kojim pruža karakter svojim specijalitetima. 

- Mnogi od recepata koji su baza moje kuhinje dolaze iz bakinih i maminih lonaca ‘home made’ produkcije pa je ovo što radim zapravo spoj istrovenetske, mediteranske i austro-ugarske gurmanske melodije - kaže Doris Cerin i dodaje:  

- Hrana služi kao vremeplov života; od sjećanja na djetinjstvo do putovanje na rimske bakanalije ili austro-ugarske balove - objašnjava kuharica.  

Jedan od primjera povijesnih jela su domaće kobasice marinirane u malvaziji s divljim travama te poslužene u kruhu. To se jelo ruralnog Mediterana jelo na Sardiniji i u Istri.  

- U Istri se od pamtivijeka sprema i plava riba na sto načina - od slane, marinirane do sušene ili spremljene u obliku paštete. Sardele na savor bile su omiljene, ali recepti su se razlikovali ovisno o kraju. U 19. stoljeću brojne su se obitelji prehranjivale jednim toplim pjatom dnevno. U mojoj je obitelji nastao pjat sipe u padeli s povrćem. I baka, koja je imala šesnaestero djece, morala je biti inovativna u odabiru namirnica, količina i receptura - zaključuje Lady Pepper.   

Torta rustica gastro ungarica

Sastojci: 1/2 kg glatkog brašna, 200 g oštrog brašna, jogurt, 2 jaja, 10 žlica meda, prašak za pecivo, vanilin šećer, 500 g domaće marmelade od naranče, 2 dl maslinova ulja, 4 dl mlijeka, 100 g grožđica, 100 g badema, 100 g oraha, papar, ružmarin, kadulja.

Priprema: Bademe i orahe očistite. Pomiješajte suhe i mokre sastojke te umijesite rustikalno tijesto. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 25 minuta na 220°C te smanjite temperaturu na 180°C i pecite još 20 minuta dok torta ne dobije lijepu boju. 

Kobasice u kruhu

Sastojci: kvasac, 300 g bijelog brašna, 100 g integralnog ili kukuruznog brašna, dl maslinova ulja, malo mlijeka, prstohvat šećera, krupna sol, mljeveni timjan i ružmarin, 1/2 kg domaće istarske svinjske kobasice, mediteranske trave: ružmarin, timijan, lovor, 2 dl malvazije, dl maslinova ulja, sol, papar.

Priprema: Otopite kvasac u malo mlake vode. Umijesite sve sastojke za kruh i pustite da odstoji. Pecite ga 45 minuta na 180°C. Kobasice kuhajte u vinu i maslinovu ulju te dodajte trave, posolite i popaprite. Razrežite kruh i poslužite u njemu kobasice sa šugom. Ukrasite začinima. 

Sipe u padeli s povrćem

Sastojci: kg sipe, 100 g rajčica, 100 g tikvica, 100 g patlidžana, 100 g mladoga krumpira, dl maslinova ulja, krupna sol, papar, 50 g krušnih mrvica, 2 dl malvazije, peperoncino

Priprema: Skuhajte palentu u mlijeku i dodajte narezanu rajčicu i rukolu, sol, papar, malo timijana i maslinova ulja. Sardele očistite i ispržite u ulju te ostavite sa strane. Nasjeckajte luk i propirjajte ga na maslinovu ulju. Dodajte ocat, sol, papar, krušne mrvice te grančicu lovora i ružmarina te lagano pirjajte oko 15 minuta. Složite sardele u lonac, dodajte im luk i ocat. Ohladite i poslužite s narezanom palentom. Tako spremljene sardele mogu stajati do pet dana u hladnjaku.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti
OD 28.4. DO 4. 5. 2024.

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti

Osamljene Djevice će biti nagrađene pojavom srodne duše koja će samozatajno osvojiti njihova srca. Strijelac će se suočiti s neplaniranim obavezama i povećanom odgovornošću

Ajmo, znalci! Tko može riješiti svih 25 pitanja na ovom kvizu?
25 PITANJA

Ajmo, znalci! Tko može riješiti svih 25 pitanja na ovom kvizu?

Samo za čitatelje 24sata donosimo zabavan i izazovan kviz od 25 pitanja u kojem se testira vaše znanje iz filma, zemljopisa, povijesti, glazbe...
Praznik rada bio je prilika da se na livadi 'okrene' janje, okupi obitelj i prijatelje na druženje...
kako se slavio 1. maj

Praznik rada bio je prilika da se na livadi 'okrene' janje, okupi obitelj i prijatelje na druženje...

Evo zašto je 1. maj proglašen Međunarodnim praznikom rada i kako su ga ljudi nekada slavili: Do 50-ih godina u prvom planu bile su parole za bolji život radnika i izgradnju zemlje, a otad postaje prilika za obiteljsko druženje uz roštilj, janjca na ražnju, karte i smijeh