Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Leća: Zdrava zrna za maštoviti zimski meni i u službi vitkosti

Leća: Zdrava zrna za maštoviti zimski meni i u službi vitkosti
4

Već miris koji se oslobađa pri kuhanju leće najavit će vam obrok u kojem ćete uživati bez obzira na to dodate li joj meso, povrće ili morske plodove

VIDEO

Iako smo zasad pošteđeni snijega i niskih temperatura, u ovom razdoblju najviše gode tople i guste juhe koje krijepe i griju. Zimski su aduti gusta variva s grahom i mahunarkama koje su toliko hranjive da nam uz njih ne treba mesna nadopuna. A među svim vrstama mahunarki koje su nam na raspolaganju jedna od najzanimljivijih je leća. Pripada skupini zrnatih mahunarki, baš kao i grah, grašak, bob i slanutak. Poznato je oko četrdesetak sorti koje se razlikuju bojom, veličinom i oblikom. Kod nas se najčešće kuha smeđa leća, a mogu se naći i zelena, crvena i crna. 

Pretpostavlja se da je leća jedna od prvih mahunarki koje su se počele uzgajati, pa tako nalazimo na njezine tragove među nalazima iz mlađeg kamenog doba. Pretpostavlja se da se svijetom proširila iz jugozapadne Azije, a nađena je na arheološkim nalazištima Bliskog istoka i u grobnicama egipatskih faraona. 

Zbog bogatstva proteina, za mahunarke se često kaže da su zamjena za meso jer su pristupačne cijenom, lako dostupne i jednostavne za pripremu te siromašne mastima. Snižavaju razinu glukoze i kolesterola u krvi, pospješuju probavu, a zbog B-vitamina povoljno utječu na živčani sustav. Za razliku od drugih mahunarki,  možete odlučiti da ćete je jesti danas, bez prethodne pripreme, točnije namakanja.  

Leća se odlično slaže s rajčicom, lukom, češnjakom, mesom, suhomesnatim proizvodima, maslinovim uljem te ovčjim i kozjim sirevima. U nas je najčešće koriste u varivima i gustim juhama te kao prilog mesu, na salatu ili kao namaz. Indijci međutim uživaju u leći na mnogo načina, a jedan od omiljenijih im je bengali dhal, juha od žute leće, čili papričica i grožđica. U arapskoj je kuhinji kombiniraju s bulgurom i rižom. Francuzi pirjaju leću na gusjoj masnoći,  te pripremaju salatu od rikule i leće, svježih smokava i malina uz dodatak toplog kozjeg sira, a Talijani uživaju u tjestenini s lećom, kobasicom, maslinovim uljem, peršinom i pekorinom. Latinoamerikanci leću združuju s bakalarom u jelu koje se poslužuje za Badnjak.  

Ali i u našim se krajevima vole leća i morski plodovi, pa se ponegdje u priobalju priprema hobotnica s lećom u umaku jako nalik na šalšu.

Popečci s lećom 

Sastojci: 200 g leće, 1 glavica luka, 1 mali poriluk, 1 mrkva 1 žlica zobenih pahuljica, 2 češnja češnjaka, grančica ružmarina, 1, lovorov list, 1 jaje, sol, papar, 1/2 žličice curryja, vezica peršina, malo krušnih mrvica 

Priprema: 

1. Leću očistite i isperite u cjedilu pod tekućom vodom. Stavite je kuhati u kipuću vodu kako bi bila lakše probavljiva. Dodajte lovorov list i pustite neka se kuha barem pola sata. Kuhanu leću ocijedite i pustite da se ohladi. Ohlađenu leću stavite u veću zdjelu.

2. Leći primiješajte usitnjeni češnjak, nasjeckani luk, vrlo sitno narezani poriluk, zobene pahuljice, nasjeckani peršin, sitno nasjeckane listiće ružmarina, jaje te curry, sol i svježe mljeveni papar. Sve dobro izmiješajte i mokrim rukama oblikujte popečke debele oko centimetra.

3. Svaki popečak uvaljajte u krušne mrvice i pržite u vrućem ulju dok poprime zlatno žutu boju. Okrećite ih tek kad se dobro zapeku s jedne strane da vam se ne raspadnu. Poslužite vruće uz salatu i  umak od jogurta s limunom.

Varivo s lećom

Sastojci: 200 g zelene leće, 1 mrkva, 1 komad celera, 1 korijen peršina, 1 velika glavica luka, 3 suhe rajčice, 1 žlica koncentrata od rajčice, 2 grančice majčine dušice, lovor, sol, papar, nekoliko kriški pancete 

Priprema: 

1. Očišćenu i opranu leću stavite kuhati u vruću vodu desetak minuta, pa je ocijedite.

U širu posudu stavite malo maslinova ulja i na njemu propirjajte sitno nasjeckani luk i češnjak. Kad luk postane staklast, dodajte na sitne kockice narezane mrkvu, celer i peršin te suhu rajčicu.   

2. Kad povrće omekša, dodajte koncentrat rajčice i leću, te podlijte temeljcem, ako ga imate, ili običnom vodom. Dodajte lovorov list i otkinute listiće majčine dušice. Posolite i popaprite te pustite da vrije dvadesetak minuta. 

3. Prije samog kraja dodajte nasjeckani peršin i prema potrebi dodajte soli i papra. Pancetu pecite na suhoj tavi dok postane hrskava pa je odložite na kuhinjski papir.  U tanjur stavite varivo, prelijte ga s malo maslinova ulja te ukrasite kriškama pancete.

Juha od crvene leće

Sastojci: 1 glavica luka, 2 šalice crvene leće, 2 žlice maslinova ulja, 2 žlice pirea od rajčice, 2 mrkve, 1 batat, 1 tikvica srednje veličine, malo peršina, 50 g dimljenog tofua, sol, papar, lanene sjemenke   

Priprema: 

1. Leću operite pod mlazom vode, a mrkvu, tikvicu i batat naribajte na ribežu. U lonac ulijte maslinovo ulje i na njemu propirjajte sitno nasjeckani luk dok postane staklast. Potom dodajte pire od rajčice. 

2. Kratko pirjajte i podlijte manjom količinom vode. Kad voda malo ispari, dodajte ribanu mrkvu i pirjate je nekoliko minuta. 

Dolijte još vode, pa dodajte crvenu leću te naribane batat i tikvicu. Kuhajte povrće, povremeno miješajući dvadesetak minuta i prema potrebi dolijte vode, ako je pregusto. 

3. Pred kraj kuhanja dodajte nasjeckani peršin, posolite i popaprite prema želji. Kada je varivo gotovo, dodajte kockice dimljena tofua i posipajte lanenim sjemenkama. Poslužite uz prepečeni kruh s kimom.

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake srijede besplatno ekskluzivno uz 24sata!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Recept za najbolji pire krumpir - cijeli život ga krivo radimo...
OTKRIO POZNATI CHEF

Recept za najbolji pire krumpir - cijeli život ga krivo radimo...

Ljudi najčešće pire krumpir pripremaju u vodi i naknadno dodaju začine. Poznati chef s Food Networka je rekao da je to krivi način pripreme i otkrio kako pripremiti savršeno kremasti pire krumpir

Varalice: 4 horoskopska znaka vole imati tajne ljubavne afere
DRŽITE IH NA OKU!

Varalice: 4 horoskopska znaka vole imati tajne ljubavne afere

Ovisno o karakteru i karakteristikama svakog znaka, astrologija otkriva razne sklonosti koje ponekad i nisu javne te ih je teže uočiti, naročito u ljubavnom odnosu
Zatvara se popularni Le Kolač: 'Dolazili su mi s tuđom hranom'
KONKURENCIJA JE PREVELIKA

Zatvara se popularni Le Kolač: 'Dolazili su mi s tuđom hranom'

Naime, u blizini Le Kolača je otvoren i Boogie Lab koji ima veliku pekarnicu i jela za brunch, što je i on osmislio u ponudi Le Kolača. Događalo se čak da gosti Boogie Laba s njihovim jelima dođu u Le Kolač