Obavijesti

Lifestyle

Komentari 51
Foto: Dreamstime_/ILUSTRACIJA
NIJE SVE TAKO CRNO

Libido žene mijenja se i prije nego one same žele - evo kako

Iako se razdoblje prije menopauze može činiti neugodnom fazom u životu, moje istraživanje sugerira suprotno. Otkrila sam da žene u kasnijoj dobi mogu doživjeti najbolji seks, kaže ginekologinja Hardwick-Smith

Neredoviti menstrualni ciklusi, valunzi, suhoća rodnice i promjene raspoloženja posljedica su hormonalnih promjena, odnosno rasta i pada razine estrogena i progesterona. Sve to ukazuje na perimenopauzu, period prije menopauze, koja obično započinje u kasnim četrdesetim ili ranim pedesetim godinama života, no zna se javiti i ranije.

POGLEDAJTE VIDEO Top savjeti kako olakšati simptome menopauze:

Pokretanje videa...

Savjeti za menopauzu 00:50

Kako se promjene očituju i na tijelu i na psihi žena, to zna jako utjecati na njihov seksualni nagon. Tom tematikom se pozabavila ginekologinja dr. med. Susan Hardwick-Smith u svojoj istraživačkoj studiji za knjigu 'Sexual Woke'.

- Proučila sam preko tisuću žena u dobi od 40 do 65 godina, od kojih je 715 bilo u perimenopauzi ili menopauzi. Jedan od najčešćih štetnih simptoma promjene hormona u njihovim tijelima bilo je smanjenje spolnog nagona (kod 51 posto žena). Zatim, povećanje tjelesne težine, umor, nesanica i suhoća rodnice. To se sve našlo među prvih pet pritužbi - rekla je.

Postoje 2 vrste niske seksualne želje kod žena i obje imaju veze s njihovim muškarcima
Postoje 2 vrste niske seksualne želje kod žena i obje imaju veze s njihovim muškarcima

- Iako se na prvu pomisao ovo može činiti neugodnom fazom u životu, moje istraživanje zapravo sugerira suprotno. Učinci mogu privremeno ugroziti seksualni nagon žene, ali otkrila sam da te žene mogu kasnije u životu, ne samo ponovno probuditi svoj libido, već doživjeti najbolji seks ikad - dodala je.

5 savjeta za prihvaćanje promjena u spolnom nagonu tijekom perimenopauze

Foto: Dreamstime_/ILUSTRACIJA

1. Promjena je neizbježna, zato je prigrlite

- Kako ulazimo u perimenopauzu i menopauzu, a posebno ako smo imali djecu, mijenjaju se naša tijela i spolna anatomija. Moramo prihvatiti te promjene da bismo krenule naprijed. Ono što se nekada seksualno osjećalo dobro, možda više nije tako, i to je u redu. To je često slučaj s penetrativnim spolnim odnosom, posebno u svjetlu suhoće i drugih fizičkih promjena, zbog fluktuirajućih hormona i starenja - pojasnila je dr. med. Susan Hardwick-Smith.

14 odličnih savjeta za bolji seks: Budite kao komandos, a strast rasplamsajte CBD-om i tantrom
14 odličnih savjeta za bolji seks: Budite kao komandos, a strast rasplamsajte CBD-om i tantrom

- Pitate se: 'Pa što to znači za budućnost mojeg seksualnog života?'. To znači da seks može izgledati drugačije, ali znajte da drugačije zna značiti i bolje. Razmislite ponovno o tome kako definirate seks i eksperimentirajte s novim seks igračkama, bilo da ste u vezi ili živite sami. Smatrajte ove promjene uzbudljivom prilikom da ponovno upoznate sebe i / ili svojeg partnera - dodala je.

2. Postoji sloboda u seksu nakon menopauze

- Počevši od tinejdžerskih godina, naš libido pokreću hormoni i biološka stvarnost naše plodnosti. Tijekom plodnih godina s vaginalnim seksom može doći do pritiska zbog trudnoće ili kako je spriječiti, tako da prelaskom s tog plodnog razdoblja dolazi do osjećaja slobode, jer takvih briga više nema. Sam taj osjećaj slobode može utabati stazu za bolji seks - kaže ginekologinja.

3. Hormonska terapija mogla bi pokrenuti vaš libido

- Bioidentični hormoni (estradiol, progesteron i testosteron) mogu biti siguran i učinkovit način liječenja simptoma perimenopauze i menopauze. Nadomjesna hormonska terapija izvrsna je opcija za ublažavanje simptoma kod mnogih žena što može potaknuti libido - objasnila je liječnica.

- Hormoni za ublažavanje simptoma menopauze možda neće odgovarati svim pacijenticama, uključujući i one koje su u prošlosti imale rak dojke ili epilepsiju. No, mnogim ženama ispravno primijenjena terapija hormonima može dramatično poboljšati kvalitetu života, kao i pomoći kod gustoće kostiju i smanjenju rizika od raka debelog crijeva i Alzheimerove bolesti. Kako biste napravile najbolji izbor za sebe, obratite se svojem liječniku - savjetovala je.

4. Volite sebe i otpustite ogorčenost

- Jedno od mojih otkrića o ženama u srednjoj životnoj dobi koje imaju živopisna seksualna iskustva jest to da se one ugodno osjećaju u svojem tijelu i dobro ga poznaju. Znaju što vole, a što ne vole kada je seks u pitanju. Stoga, ukoliko još niste, perimenopauza je idealno vrijeme u vašem životu da bolje upoznate svoje tijelo - kaže.

Usudite se zaviriti u podsvijest: Što seksualne fantazije govore o vama - u troje, u javnosti...?
Usudite se zaviriti u podsvijest: Što seksualne fantazije govore o vama - u troje, u javnosti...?

- Otkrila sam da je ogorčenost najjači ubojica libida kod žena, pa je opraštanje i obnavljanje naših odnosa ključno za zdrav, zadovoljavajući seksualni život kasnije u životu. Pisanje dnevnika i meditacija mogu pomoći u ovom procesu - dodala je.

5. Ako ste u vezi, dajte prioritet povezivanju

- Previše očekivanja i pritiska oko toga koliko često biste trebali voditi ljubav i kakva je kvaliteta seksa zna 'ugušiti' libido i kod žena i njihovih partnera. Stoga, umjesto da se usredotočite na snošaj, neka vam prioritet postane povezivanje s partnerom.. Mali, svakodnevni trenuci prisutnosti, pažnje i prepoznavanja održat će strast i pokazati da vam je stalo. Obvežite se sami sebi da ćete partneru posvetiti više pažnje, jer zdrava komunikacija povećava želju za intimom u odnosu - objasnila je dr. med. Susan Hardwick-Smith, a prenosi wellandgood.com.

Komentari 51
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom
Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara