Obavijesti

Lifestyle

Komentari 45
Foto: Dreamstime_/ILUSTRACIJA
NISU SRETNE S LIBIDOM

Postoje 2 vrste niske seksualne želje kod žena i obje imaju veze s njihovim muškarcima

Postoje žene koje su 'globalno uznemirene' i 'seksualno nezadovoljne' žene. Istraživači su do tog zaključka došli nakon anketiranja 508 žena koje su u tom trenutku bile u dugotrajnim vezama

Niska seksualna želja postaje problem ako netko to smatra problemom jer ne postoje točno određene granice kada se količina seksualne aktivnosti može smatrati normalnom ili nenormalnom. 'Normalno' u vođenju ljubavi je prilično individualna stvar, a idealna razina želje za seksom varira od čovjeka do čovjeka.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Omiljena poza otkriva kakav ste par 00:42

Naravno, postoje ljudi koji nisu sretni sa svojim libidom, a u ovom tekstu ćemo se pozabaviti ženama.

Prema jednom istraživanju čak devet posto žena u dobi od 18 do 44 godina nije zadovoljno vlastitom seksualnom željom, one su uvjerene da imaju nizak libido i ta činjenica ih jako zabrinjava.

Nedavno objavljena studija u časopisu 'Archives of Sexual Behavior' otkrila je kako postoje dvije različite vrste niske seksualne želje među ženama - postoje žene koje su 'globalno uznemirene' i 'seksualno nezadovoljne' žene. Istraživači su do tog zaključka došli nakon anketiranja 508 žena koje su u tom trenutku bile u dugotrajnim vezama.

Ispitivali su ih kako se osjećaju u vezi, u seksualnom dijelu života i u životu općenito. 

Pokažite joj što je užitak: Evo kako povećati izdržljivost u krevetu - da erekcija traje dulje
Pokažite joj što je užitak: Evo kako povećati izdržljivost u krevetu - da erekcija traje dulje

Globalno uznemirene žene

Ova skupina žena imala je manju seksualnu želju u odnosu na druge žene koje su sudjelovale u istraživanju, a koje su imale prosječnu želju za seksom. Globalno uznemirene žene pokazivale su nezadovoljstvo seksualnim životom, a bile su i vrlo nezadovoljne u svojim ljubavnim vezama. Također, iskazivale su najveći stres životom općenito od drugih žena.

- Moguće objašnjenje za ovaj obrazac je to da je općenito nezadovoljstvo u ljubavnoj vezi možda prethodilo njihovom seksualnom nezadovoljstvu - pojasnili su istraživači. 

Kada su te žene pitali što misle gdje leži uzrok njihovih problema sa seksualnom željom, one su nastojale eksternalizirati problem kriveći neke čimbenike koji nemaju veze s njima ili kriveći svoje partnere. Istraživači kažu da takav obrazac ponašanja 'ukazuje na osjećaj beznađa i neslaganja u odnosu s partnerom'.

Seksualno nezadovoljne žene

Ova skupina žena, također, je pokazivala nisku razinu želje za seksom baš kao i žene iz prve skupine. Ali, razlika je što one nisu bile toliko nezadovoljne cijelim ljubavnim odnosom, već samo dijelom koji se odnosi na seks. Za svoje veze su govorile da su prilično dobre, no nisu bile zadovoljne onime što se događa u spavaćoj sobi. Žene iz ove skupine bile su zadovoljnije životom općenito.

- Ovi rezultati sugeriraju na nezadovoljstvo seksualnim, ali ne i neseksualnim aspektima ljubavnog odnosa. I posebno je važan detalj da su ove žene bile pod manjom količinom općeg životnog stresa, u usporedbi sa ženama iz prve skupine za koje se činilo da su pod puno većim stresom - napomenuli su istraživači.

Zgodan, mlad i nesretan: Zbog erektilne disfunkcije potpuno sam izgubio samopouzdanje
Zgodan, mlad i nesretan: Zbog erektilne disfunkcije potpuno sam izgubio samopouzdanje

Što je zajedničko ženama iz obje skupine?

Jedna od najvećih zajedničkih osobina dviju skupina žena s niskom spolnom željom bila je njihova loša seksualna komunikacija, u usporedbi s trećom skupinom žena kategoriziranom kao žene s prosječnom seksualnom željom.

- Ovo istraživanje pokazuje da je dobra seksualna komunikacija snažno povezana sa seksualnim zadovoljstvom u vezi. Moguće je da izbjegavanje rasprava o seksualnim temama, uključujući sklonosti, nesklonosti i nedoumice, može biti jedan od čimbenika koji pridonosi smanjenoj seksualnoj želji kod ove obje skupine žena - rekli su istraživači.

- Ovo otkriće podupire ideju da je ženska seksualna želja čvrsto vezana uz kontekst njezine veze i veća je kad su zadovoljnije partnerom - dodali su, a prenosi mindbodygreen.com.

- Seks je zrcalo odnosa i nakon desetljeća rada s parovima, doista vjerujem da je to slučaj. Ako se ne želite seksati sa svojim partnerom jer ste ljuti na njega, to nema nikakve veze s vašim zdravljem, odmorom ili nedovoljno testosterona. To ima veze s vašim odnosom - kaže dr. Rachel Carlton Abrams, autorica knjige 'BodyWise'.

- Nedostatak povjerenja nikako ne može imati dobar utjecaj na seksualni život. Povjerenje je jedan od ključnih sastojaka sretne ljubavne veze, a time i dobrog libida - dodala je.

Još neki razlozi za nedostatak želje za seksom kod žena

Foto: Dreamstime_/ILUSTRACIJA

- Desetljećima proučavam zdravu seksualnost. Najveća briga mojih pacijenata i mojih studenata je nizak libido. To stanje bih definirala kao nedostatak spontane želje za seksom, uključujući seksualne misli i fantazije. Globalna studija seksualnih stavova i ponašanja pokazala je da 26 do 43 posto žena širom svijeta ima nisku seksualnu želju. Kao liječnik i kao žena smatram da je to alarmantno - nastavila je dr. Rachel Carlton Abrams pa nabrojala razloge zbog kojih žene mogu izbjegavati vođenje ljubavi.

Obitelj je potiskivala seksualnost

- Najraniji utjecaji na našu seksualnost događaju se upravo u obitelji te u društvu koje nameće određene seksualne norme. Ukoliko ste odgajani u okruženju u kojem se seks smatrao nečim lošim, možda zbog vjerskih ili kulturnih razloga, moguće je da ste zato potisnuli svoju seksualnost i danas imate problema - objašnjava dr. Abrams.

Raniji strahovi vezani za seksualnost ljude prate tijekom cijeloga života, teško ih se riješiti. Ponekad pomaže terapija ili prijatelj, partner u kojeg imate povjerenja.

Za uživanje u seksu fokusirajte se na osjećaj, a ne na orgazam
Za uživanje u seksu fokusirajte se na osjećaj, a ne na orgazam

Nema samopouzdanja zbog izgleda

Važno je cijeniti svoje tijelo i shvatiti da smo svi različiti i lijepi na svoj način. Društvene norme "lijepog i ružnog" itekako mogu narušiti nečije samopouzdanje, a time i seksualni život. Čovjek koji sumnja u svoj izgled teško će se opustiti tijekom vođenja ljubavi, osjećat će nelagodu i želju da se sakrije, da se njegovo tijelo ne vidi.

Na samopouzdanje negativno može utjecati i obitelj tijekom odrastanja ako je previše bila orijentirana na fizički izgled i definiranje onoga što je seksi, a što nije. I mediji tu imaju snažan utjecaj.

Iskusila je traumu vezanu za seks

Bilo kakve traume vezane za seks imaju ogroman utjecaj na osjećaj vlastite seksualnosti. Većina žena nakon neke takve traume počne drugačije doživljavati svoje genitalije i sam seks - potisnu osjećaje i počnu na to gledati negativno, srame se, a samim time sklone su izbjegavati bilo kakvu fizičku bliskost. 

Dr. Abrams savjetuje da se seks u takvim situacijama ne forsira već da se pričeka da tijelo ponovno bude spremno za intimu - tada će se pojaviti i želja.

Seks je previše bolan

Najčešći razlog za pojavu boli kod odnosa su hormonalne promjene. Žene mogu ući u preuranjenu menopauzu i nakon kirurškog uklanjanja jajnika ili/i maternice. Razlog može biti i kemoterapija ili zračenja tijekom liječenja raka. 

Dr. Abrams kaže kako briga o djetetu zna izazvati stanje u hormonalnoj ravnoteži slično menopauzi. Niža razina estrogena rezultira suhoćom vagine te stanjivanjem njezinog tkiva. U takvom slučaju seks bez adekvatnog podmazivanja može dovesti do boli i ozljeda na ženskom spolovilu.

Nedostaje joj testosterona

- Možda jedan od najvažnijih fizioloških utjecaja na libido su dostupnost estrogena i testosterona. Estrogen je zaslužan za seksualnu osjetljivost, a testosteron je glavni pokretač libida kod žena - povećava želju, uzbuđenje u genitalijama i zaslužan je za dobro podmazivanje - objašnjava dr. Rachel Carlton Abrams.

Kada je razina testosterona kod žene niska, libido je manji kao i osjećaj zadovoljstva tijekom seksa. Postoje flasteri s testosteronom za žene kojima je libido nizak. Kolika je razina ovog hormona u tijelu može se saznati analizom krvi.

U Japanu sve više samaca, a sve manje ih zanimaju seks i veze
U Japanu sve više samaca, a sve manje ih zanimaju seks i veze

Ima zdravstvene probleme

Bilo kakvi problemi sa zdravljem mogu utjecati na libido - kronične bolesti, problemi u radu štitnjače, kronični bolovi, karcinom i njegovo liječenje, uzimanje određenih lijekova (oralnih kontraceptiva, antidepresiva i onih za krvni tlak)...

Dr. Rachel Carlton Abrams savjetuje obavljanje testova kod liječnika kako bi se vidjelo je li libido pogođen zdravstvenim stanjem - radi li štitnjača kako treba, kolika je razina spolnih hormona, ulazite li u menopauzu...

Pod stresom je

Žene često znaju biti previše zauzete za seks ili biti pod tolikom dozom stresa, zbog nagomilanih obveza, da želju za intimom jednostavno nemaju.

Da bi se to promijenilo važno je pronaći vremena za sebe, opustiti se, biti aktivan - šetati, voziti bicikl, igrati badminton... Važno je i dovoljno se naspavati te hraniti se zdravo. A poželjno je i pokušati više razmišljati o intimnim trenucima s partnerom, tada će se pojaviti i želja.

 

Komentari 45
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'