Ljeto s Podravkom: Voćni frape od banane i kikirikija za doručak osvježava i vraća energiju, a dan će savršeno zaokružiti ukusni specijalitet Tuna puttanesca
Ljetno buđenje uz fini frape, a za ručak ide Tuna puttanesca
Pjenasti frape od banana i kikirikija
Jednostavno/20 minuta/za 2 osobe
Sastojci: 2 banane (oko 400 g), 1 žlica soka od limuna, 1 žlica Meda lipa Podravka, 1 Limun šećer Dolcela, 100 ml hladnog mlijeka, 1 žlica maslaca od kikirikija, 100 ml hladnog vrhnja za šlag
Priprema:
Oguljene banane narežite, nakapajte ih limunovim sokom i stavite u električnu sjeckalicu. Dodajte med, limun šećer, mlijeko, maslac od kikirikija i sve dobro usitnite. Kada dobijete glatku masu, isključite sjeckalicu i lagano umiješajte vrhnje za šlag. Napitak ulijte u visoke čaše, pospite čokoladnim strugotinama i poslužite.
Savjet: Ovaj napitak možete poslužiti kao mali obrok ili međuobrok.
Tuna puttanesca
Nezaobilazno jelo Mediterana špagete pripremite s pirjanim inćunima i povrćem uz tunjevinu i dobit ćete savršen obrok, a naribani parmezan na toplom jelu dat će siguran uspjeh vašem kulinarskom umijeću.
Srednje zahtjevno/35 minuta/za 4 osobe
Sastojci: 300 g Podravka Tjestenina (Spaghetti), 3 Eva tuna fileti u maslinovom ulju (3X115g), 1 luk, 2 češnja češnjaka, 1 crvena paprika (100 g), 4 Eva fileta inćuna u biljnom ulju (80 g), 1 žličica Vegete ljuta paprika mix, 1 Sjeckana rajčica Podravka (390 g), 120 g SMS zelenih otkoštenih maslina, sol, papar, 1/2 žličice suhog origana
Priprema:
Tunu izvedite iz limenke, natrgajte na manje komade i stavite u zdjelu, a pritom sačuvajte ulje od tune. Sačuvano ulje od tune zagrijte u dubokoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani luk, papriku narezanu na kockice i pirjajte dok ne omekša. odajte češnjak, narezane inćune i Vegetu ljuta paprika mix. Nastavite pirjati miješajući oko 1 minutu. Dodajte sjeckanu rajčicu, origano i pustite da zavrije sve zajedno. Zatim smanjite vatru na lagano i pirjajte oko 15 minuta ili dok se umak ne zgusne. Začinite sa soli i paprom. Umiješajte tunu i masline.
Tjesteninu skuhajte u posoljenoj vodi, a zatim je dodajte u pripremljeni umak. Promiješajte, kratko prokuhajte. Poslužite toplo posuto naribanim parmezanom.
Savjet: Umjesto sjeckane rajčice možete koristiti pelat Podravka.
Savjet nutricioniste: Kristina Jurić, dip.ing. nutricionizma
Voćni frape od banane i kikirikija za doručak je nutricionistički visokovrijedan obrok koji će vas osvježiti, vratiti energiju i zasititi. Prepun je hranjivih tvari poput vitamina, minerala, antioksidanata te vlakana uz fantastičan okus. Kremasta, slatka i bogata dijetalnim vlaknima i vitaminima, banana je voće koje obožavaju sve generacije, a maslac od kikirikija je izuzetno kvalitetna i hranjiva namirnica bogata proteinima i dobrim mastima. Sve to u kombinaciji s hladnim mlijekom je idealno ljetno buđenje.
Iza naziva puttanesca se krije čaroban umak s maslinama, rajčicama, inćunima, tunama i češnjakom posluženo s Podravka špagetima idealno zaokružuje mediteransku plejadu okusa.