Obavijesti

Lifestyle

Komentari 14

Ljubav jača od obitelji, rase i gubitka: Zajedno su 70 godina

Ljubav jača od obitelji, rase i gubitka: Zajedno su 70 godina
1

Mary i Jake Jacobs zaljubili su se 40-ih godina prošlog stoljeća, uvrijeme dok su međurasne predrasude još bile snažne. Otac je se odrekao, teško su stjecali prijatelje, ali su ostali jedno uz drugo

VIDEO

U današnje vrijeme aplikacija koje ljudima omogućavaju brzo upoznavanje za jednu noć, nakon koje se možda nikad više neće ni čuti, neke ljubavne priče izazivaju čak i dozu strahopoštovanja. Takva je i priča Mary i Jakea Jacobsa. Ne samo da nas mogu zadiviti trajanjem braka, odnosno činjenicom da su zajedno proveli više od sedam desetljeća, nego je doista riječ o ljubavi koja - pobjeđuje sve. 

Njihova ljubavna priča započela je usred rata, kad je Jake tijekom Drugog svjetskog rata služio u Velikoj Britaniji. Ona je bjelkinja, on crnac i 40-.ih godina prošlog stoljeća, kad se još osjećala rasna netrpeljivost, nije im bilo lako, no ostali su jedno uz drugo u svim nedaćama koje im je život donio, prenosi portal Upworthy. 

Pričajući o njihovoj ljubavi za Daily Mail, Mary je rekla da je Jakea upoznala kad je došao iz Trinidada, kao dio američkih snaga stacioniranih u bazi Buttonwood, u blizini njezine kuće u Lancashireu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Jake and Mary Jacobs 2016

Objavljuje The Homemade HomePonedjeljak, 30. rujna 2019.

- Bili smo na istom tehničkom fakultetu. Ja sam tamo učila daktilografiju, a on je bio na obuci zrakoplovstva. Bio je s grupom crnih prijatelja, i pozvali su prijateljicu i mene na druženje.  Jake i ja smo ubrzo čavrljali nasamo, priča Mary. On je citirao  Shakespearea, kojeg je ona obožavala. Nekoliko tjedana kasnije otišli su svi zajedno na piknik, ali primijetila ih je gospođa koja ju je prepoznala kad je prošla pored nje.

Brak nakon 40-te: Što učiniti kada ljubavni odnos 'zahladi'?
Brak nakon 40-te: Što učiniti kada ljubavni odnos 'zahladi'?

- Dvije Engleskinje  u društvu grupe crnaca bile su vrlo upečatljive. Ona me prijavila ocu, koji mi je zabranio da ga viđam - nastavlja Mary. Kad je rat završio, Jake je morao ostaviti Mary i vratiti se u Trinidad. No, slali su si ljubavna pisma i Jake je ubrzo shvatio da više ne može biti odvojen od svoje voljene. Tako se nakon nekoliko godina vratio u Veliku Britaniju i odmah ju zaprosio. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Lauren Joy Fleishman 📸 (@laurenfleishman)

- Zamolio me da se udam za njega, sasvim nerazgovijetno, kad sam imala samo 19 godina - prisjeća se Mary. Kad je rekla ocu da  se želi udati za Jakea, on je rekao da više nikad neće moći ući u obiteljsku kuću ako to učini. 

Jake and Mary Jacobs April 1948

Objavljuje The Homemade HomePonedjeljak, 30. rujna 2019.

- Bio je užasnut time što razmišljam o udaji za crnca. Otac me izbacio, uzela sam samo mali kofer sa svojim stvarima. Nitko iz naših obitelji nije bio na našem vjenčanju u matičnom uredu, 1948. godine - ispričala je Mary. Dodaje kako su prve godine braka tijekom kojih su živjeli u Birminghamu bile paklene. Plakala je svaki dan i gotovo da nije jela.

- Nitko nije s nama razgovarao, nismo imali gdje živjeti, jer nitko nije htio iznajmiti stan crncu, a i nismo imali novca. Tad sam rodila mrtvorođenog sina, u osmom mjesecu trudnoće. To nije bilo povezano samo sa stresom kojem sam bila izložena, ali slomilo mi je srce i nikad više nismo imali djece - priča Mary.

Ipak, život je s vremenom postajao lakši. Počela je raditi kao učiteljica, da bi završila kao zamjenica direktora škole. Jake se zaposlio u tvornici, a potom u pošti.

- Nije uvijek bilo lako jer smo se suočili s puno diskriminacije i predrasuda onih koji nisu mogli prihvatiti da bijela žena i crnac budu zajedno, no s vremenom smo pronašli i nekoliko prijatelja. Rekla bih svima koje sam tek upoznala: 'Gledaj, moram ti to reći prije nego te pozovem u kuću - moj muž je crnac' - prisjeća se Mary.

Iako se u međuvremenu pomirila s ocem, on nikad nije odobrio udaju za Jakea. Unatoč svemu, lani su proslavili 70. obljetnicu braka, s tim da su zajedno i nekoliko godina više od toga.   

Kako ljubiti u doba krize - zar bez novca zaista nema ljubavi?
Kako ljubiti u doba krize - zar bez novca zaista nema ljubavi?

- Osjećam se toliko sretno što sam upoznao i oženio Mary, no žalostan sam što društvo to tada nije moglo prihvatiti. Danas mladim crncima kažem: 'Nemate pojma kako je nekad bilo teško'.  Kad sam stigao u Veliku Britaniju, svakodnevno sam bio žrtva zlostavljanja. Na primjer, jednom kad sam ušao u autobus, jedan čovjek mi je počeo trljao rukom oko vrata i rekao: 'Htio sam vidjeti hoće li prljavština otpasti'. Tada niste mogli raditi u uredu, jer se vjerovalo da bijele djevojke s crncem u uredu nisu sigurne - priča Jake. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Lauren Joy Fleishman 📸 (@laurenfleishman)

Kaže kako on svakodnevno kuha, osim kad očekuju ljude koji jedu košer. Tada kuha Mary, kaže. 

Ključ dobrog vođenja ljubavi: Isprobajte pravilo šest minuta
Ključ dobrog vođenja ljubavi: Isprobajte pravilo šest minuta

- Mi muškarci mislimo da smo uvijek u pravu, no nikad to nije baš tako. Moja supruga i ja ulazimo u 71. godinu braka i još uvijek radimo na tome - kaže Jake u šali.  Nažalost, Mary ima blagi oblik Alzheimerove bolesti, pa se Jake nada da će liječnici uskoro pronaći dobar lijek za tu bolest.  

- Ona će ove godine imati 89 godina, a ja 93 - kazao je Jake u razgovoru za medije lani. 

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

12:46

   

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom
Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara