Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Ljubav prema sportu nasljedna je, a djed Branko je najaktivniji

Ljubav prema sportu nasljedna je, a djed Branko je najaktivniji

Obitelj Piljek iz Zaboka kroz već tri generacije uspješno se bavi brojnim sportskim aktivnostima. Kretanja nikad dosta, kažu, a sve je krenulo od djeda Branka

VIDEO

Kao djeca smo imali krave i puno boravili na otvorenome, igrali nogomet i zabavljali se u prirodi. Još sa 15 godina započeo sam igrati nogomet u juniorima u lokalnom klubu, a zatim sam se sljedećih 12 godina bavio nogometom te sam igrao za klubove Jedinstvo i Mladost. A onda sam imao tri teška prijeloma, prisjeća se Branko Piljek (60) iz Zaboka govoreći kako je na nogometu slomio ruku dvaput te ključnu kost i tu je karijera profesionalnog sportaša završila.

No tada je položio trenerski ispit te je sljedećih deset godina radio kao trener nogometa. Imao je vremena i za obrazovanje pa je tako po struci učitelj i magistar ekonomije, a bio je zabočki gradonačelnik 1993. godine, osnovao je Udrugu za sportsku rekreaciju Sport za sve 1997. godine, tajnik je županijske sportske zajednice već 13 godina te autor tri monografije o sportu u Zagorju.

- Aktivan život za mene je jedini prirodan, pa sam i sina od malih nogu usmjeravao prema sportu, a sad zajednički pomažemo unukama da se bave raznim sportovima, pohvalio se Branko ističući kako je oduvijek za sve svoje aktivnosti imao bezrezervnu podršku supruge Višnje, iako se sama nije okušala u sportovima.

Sin Vedran (36) smije se kako je sklonost prema sportu nasljedna, a kod njega se najprije razvila ljubav prema sportovima s loptom. Igrao je nogomet, a zatim košarku.

- No imao sam nezgodu i tijekom košarkaške utakmice su mi popucali križni ligamenti u koljenu. Tu sam završio sa profesionalnim sportom, ali sam u to doba otprilike dobio i djecu, pa se čovjek daje na raspolaganje ondje gdje je potrebniji i prilagodi se djeci, smije se on dok njegove ljubimice Lea (11) i Lana (8) pažljivo slušaju o čemu je riječ. I za njih je ljubav prema sportu nasljedna, pa se tako mlađa Lana neko vrijeme bavila gimnastikom, a onda je odlučila od ove jeseni krenuti na plivanje.

- Plivanje mi se čini super, a i sestrini sportski rezultati su me motivirali da se i sama okušam u tome. Volim gledati Leu kako pliva, jako je dobra u tome, objašnjava najmlađa članica obitelji Piljek.

- Plivanjem se bavim već pet godina, članica sam plivačkog kluba Olimp i sa njima sam proputovala cijelu Hrvatsku kroz razna natjecanja. Imam puno medalja i zbilja uživam u plivanju, nastavila je Lea koja je odnedavno počela puniti i sportske novinske stupce.

Naime, djed Branko prije 20 godina startao je kao prvi plivač na tek osnovanom maratonu Porečki delfin, a ondje je plivao i unazad nekoliko godina zajedno s Leom.

- Tata mi je predložio, budući da sam dobra u plivanju, da s njima nastupim na maratonu. Tad sam imala samo osam godina, no nisam se uplašila. Plivala sam 1500 metara, ali nisu bili neki rezultati. Ove godine smo tata, djed i ja zajedno nastupili, ponosno opisuje Lea.

Ovogodišnji 20. međunarodni plivački maraton Porečki delfin okupio je oko 1300 natjecatelja iz 15 zemalja. Lea je bila najmlađa plivačica u skupini na 1500 metara u kojoj se natjecalo 416 maratonaca i na cilj je stigla kao treća Hrvatica za 37 minuta. S njom je plivao i djed Branko, dok se tata Vedran natjecao među 575 plivača na dionici od pet kilometara koju je prošao za sat i 15 minuta te stigao na cilj kao treći i najbolje plasirani Hrvat.

- Leu vozimo tata ili ja na treninge u Tuhelj i ona u bazenu provede po 12 sati na tjedan, ima treninge šest puta po dva sata. Nisam htio u tom periodu dok je čekam gubiti vrijeme na kafiće ili nešto treće, nego sam i sam zaplivao uz nju u odvojenoj traci u bazenu. I tako već godinama. Odatle kondicija, smije se Vedran ističući kako svaki član obitelji ima i svoje rekreativne sportove.

- Ja obožavam ronjenje. Aktivan sam već 17 godina i član sam porečkog ronilačkog kluba. Našao sam se u tome i to je moja velika ljubav. U podmorju najčešće istražujemo olupine ili ronimo uz neke stijene istražujući floru i faunu, govori Branko.

- Mi obožavamo skijanje i odbojku, govore Lea i Lana, dok Vedran ističe kako cijela obitelj u slobodno vrijeme biciklira.

- Moja supruga Natalija voli bicikliranje i plivanje, no svi smo zapravo stalno u pokretu. S jedne strane radimo sjedilačke poslove vezane uz ured. Ja sam diplomirani ekonomist i za stolom provedem osam sati na dan. Tijelo mi jednostavno traži pokret. S druge strane, djecu je sve teže odvojiti od ekrana pa bih htio da od malih nogu stječu zdrave navike, objašnjava Vedran dok se djevojčice na spomen mobitela potiho smijulje.

- Imamo dopuštenje igrati se na mobitelu pola sata na dan. Ponekad uspijemo prekršiti to pravilo i produžimo do sat vremena, a onda nam roditelji uzmu mobitel, objašnjava Lea i priznaje kako joj je, kao i njezinim vršnjacima, vrijeme provedeno pred ekranom daleko draže od svih aktivnosti kojima se bavi. Ipak, smatra kako sport povezuje njezinu obitelj.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru