Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
29 komentara

Ljubav, strah, stres: Treba li se zabrinuti kada srce brzo kuca?

Srce je iznimno efikasan organ koji pumpa točno onoliku količinu krvi koliko je tijelu potrebno - ni više ni manje. Suprotno bi bilo trošenje energije, kaže dr. Karl Stangl

Foto: Dreamstime
29 komentara

Vaše srce ima prilično nezahvalan posao. Mora neprestano raditi da bi vas održavalo živim, ali najčešće ga niste svjesni. Osim, naravno, ako vas netko ne pokuša opljačkati ili ste upravo pretrčali 50 metara da uhvatite tramvaj ili se spremate prvi put poljubiti nekoga stvarno posebnog.

Tada srce udara tako brzo i tako glasno da vam se čini kako će vam iskočiti iz grudi. Treba li se zbog toga zabrinuti? Vjerojatno ne, kažu stručnjaci. 

Srce je iznimno efikasan organ koji pumpa točno onoliku količinu krvi koliko je tijelu potrebno - ni više ni manje. Suprotno bi bilo trošenje energije, kaže dr. Karl Stangl, šef kardiološkog odjela berlinske bolnice Charite. 

NAUČITE IH RAZLIKOVATI Pozitivan i negativan stres: Što se događa u našem tijelu

Ali kada osjetite strah, počinje evolucijski odgovor. Vaš autonomni živčani sustav, koji kontrolira automatske tjelesne funkcije, tada aktivira reakciju "bori se ili bježi" i tijelu omogućuje navalu energije za suočavanje s pretpostavljenom opasnošću. 

Nadbubrežne žlijezde u tom trenutku u krvotok otpuštaju adrenalin. Srce zbog toga kuca brže i pumpa više krvi u organe i mišiće. Drugim riječima, srce juri, a vi ga ne možete kontrolirati. 

human heart | Autor: Eraxion Foto: Eraxion

"Autonomni živčani sustav ne zove se 'autonomnim' bez razloga", kaže Stangl. Naglašava kako nema ništa loše u tome da srce s vremena na vrijeme pumpa više krvi. "Zdrav organizam to neko vrijeme podnosi bez problema". 

Ali ako srce iznenada ubrza bez očita razloga, Stangl savjetuje odlazak na hitnu. "Takva aritmija se treba dokumentirati i liječiti", a liječnik će ustanoviti uzrok. U rijetkim slučajevima, napominje Stangl, palpitacije mogu biti i simptom ozbiljne bolesti srca. 

Dreamstime VJEŽBANJE JE BITNO Salo na trbuhu opasnije je za srce nego prekomjerna težina

Prepoznajte srčani udar mjesec dana ranije 

Neki od pacijenata koji su preživjeli srčani udar pričali su kasnije kako su mjesec dana prije udara počeli otežano disati i imali su slabe bolove u prsima, odnosno osjećali su rane simptome. Bilo je i onih koji su bili svjesni što se događa pa su pozvali hitnu pomoć prije udara i tako si spasili život.

Stručnjaci kažu kako je polovica pacijenata imala simptome mjesec dana ranije, ali većina na njih nije obraćala pažnju. 

Foto: Dreamstime

Muškarci su skloniji bolovima u prsima, a žene smetnjama u disanju. Kod muškaraca se mogu pojaviti i problemi s erekcijom čemu je krivac suženje krvnih žila. Čak dvije trećine njih je to primijetilo prije zastoja srca. Žene (njih oko 70 posto) sklonije su osjećanju snažnog i dugotrajnog umora, čak nekoliko tjedana prije udara.

Ako srčani mišić ne radi kako treba to može uzrokovati i oticanje nogu, pa i na to treba obratiti pozornost.

Obratite pažnju na ovih šest znakova koji se mogu pojaviti i mjesec dana prije srčanog udara:

  • 1. Umor Ako se arterije suze, srce prima manje krvi nego što je naviklo zbog čega radi puno teže. To je razlog zašto se osjećate umorno i pospano sve vrijeme.
  • 2. Kratkoća daha Ako srce dobiva manje krvi to znači da će pluća dobivati manje kisika nego što je normalno.  Imate li problema s disanjem, što prije posjetite liječnika jer to može značiti kako se približava vrijeme srčanog udara.
  • 3. Slabost Ako tijelo oslabi tj. osjećate slabost, to je zato što odjednom arterije postanu uske i ne dopuštaju krvi da cirkulira ispravno. Tada mišići ne dobivaju ono što im je potrebno i može se dogoditi da se srušite.
BOLEST NIJE PREPREKA Post smiruje hormone i upalne procese, štiti srce i krvne žile
  • 4. Vrtoglavica i hladno znojenje Slaba cirkulacija krivac je i za to što je protok krvi u mozgu ograničen, a to je vrlo opasno po život. U takvoj situaciji osjetit ćete vrtoglavicu i zbunjenost. Ne ignorirajte ovakve znakove.
  • 5. Pritisak u prsima Imate li rane simptome srčanog udara vjerojatno ćete osjetiti i nemir u prsima, manju bol ili povišen tlak. To će biti sve češće kako se bliži dan srčanog udara.
  • 6. Simptomi gripe ili prehlade Ako se osjećate kao da imate simptome gripe ili prehlade niotkud, moglo bi se raditi o najavi srčanog udara u bliskoj budućnosti. Mnogu ljudi koji su preživjeli udar kasnije su rekli kako su nekoliko dana prije imali takve simptome, npr. kašalj, groznicu, prenosi dailypositiveinfo.com.

RIJEŠITE KVIZ: Otkrijte koliko ste zapravo pametni.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message