Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
3 komentara

'Ljuske od jaja ne stavljajte u kartonsku kutiju uz svježa jaja'

Većina ljudi to radi kako ne bi uprljala kuhinju kada razbijaju jaja, no u tom slučaju postoji opasnost od unakrsne kontaminacije jer i nasvježija jaja mogu biti kontaminirana salmonelom

Foto: 123RF
3 komentara

Veći dio mog života razbijene su se ljuske od jaja bacale u smeće, ali kad smo preselili u grad otpad smo morali razvrstavati i odvajati smeće koje za kompost, pa je ljuske trebalo vratiti u kartonsku kutiju prije nego se sve skupa baci u kantu za kompost, ispričala je Meghan Splawn, urednica gastro rubrike s portala Apartment Therapy.

- Čini se ipak da sam i sama bila u zabludi, jer nisam znala da prazne ljuske ne treba stavljati uz svježa jaja - kaže Meghan i objašnjava zašto nije sigurno ljuske od jaja vraćati u kartonsku kutiju u kojoj ima još svježih.

POGLEDAJTE VIDEO:

"Vjerojatno znate da ne biste trebali prati sirovu piletinu, jer će se bakterije s nje samo 'raširiti' okolo ili da nije dobro jesti previše sirovog tijesta, jer i najsvježija sirova jaja mogu biti kontaminirana. E pa treba pripaziti i na odlaganje, i to zbog takozvane unakrsne kontaminacije", kaže Meghan i objašnjava:.

Foto: 123RF

- Prema Centru za sigurnost hrane, spremanje svježih jaja i praznih ljuski 'uvelike povećava rizik od prenošenja bakterija rukama ili  zrakom'. Osim toga, koristiti stare kartonske kutije nije dobro koristiti za pohranu svježih jaja jer se njih ne može oprati ni očistiti, pa se u njima često mogu nalaziti bakterije će onda kontaminirati i svježa jaja. Zato prazne kutije radije bacite, a ljuske od jaja bacajte ravno u smeće ili kantu za kompostiranje - savjetuje.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message