Lifestyle

Komentari 5

Ljutnja slabi imunitet, a kriva je i za moždane i srčane udare

Ljutnja slabi imunitet, a kriva je i za moždane i srčane udare

Osjećaj ljutnje i bijesa normalan je i potreban, ali osjećaj snažnog bijesa i velike ljutnje razara srce i krvne žile, oslabljuje imunitet, a povezan je i s depresijom te upalnim procesima

Nezdrave epizode ljutnje, poput eksplozivnog izljeva bijesa ili usmjeravanja tog istog bijesa na samog sebe - razara organizam.

Oni koji su često ljuti ili teško kontroliraju osjećaj bijesa, osim što su neugodni okolini i stvaraju im stres, uništavaju i svoje tijelo. U fizičkom smislu, neobuzdani bijes najviše utječe na kardiovaskularni sustav. Osim što duplo povećava šanse za srčani udar, bijes i ljutnja kod kojih se ulaže veliki napor da se kontrolira usko je povezan s bolestima srca te udvostručuje rizik od bolesti krvnih žila.

S druge strane, konstruktivni bijes, onaj u kojem razgovarate s nekim tko vas je naljutio te na staložen i racionalan način rješavate problem, nema nikakvu povezanost sa srčanim oboljenjima nego je normalna i zdrava emocija. Kod ljudi koji imaju aneurizmu (proširenje arterije), nakon izljeva bijesa šest puta je veća šansa da ona pukne. Ljutnja oslabljuje i imunitet, pa će oni nervozni i ljuti češće biti bolesni, što ih možda i dodatno naljuti. No ne pati samo fizičko zdravlje nego i ono mentalno.

Snažna ljutnja može pojačati simptome općeg anksioznog poremećaja. I depresija i ljutnja izravno su povezane, najčešće kod muškaraca. A da si olakšaju neugodne simptome, liječnici savjetuju aktivnosti koje će “istrošiti” ljutnju poput biciklizma ili trčanja.

Ljutnja i bijes

 

Najčitaniji članci