Mnogi su turski specijaliteti omiljeni i u našim krajevima, ali to je samo vrh onoga što čini kuhinju te zemlje. Mesu u zagrljaju povrća ne mogu odoljeti ni najizbirljiviji
Lonac pun okusa: Pravi sklad mesa i povrća na turski način
Ako ste mislili da ste ljubitelj turske kuhinje samo zato što često uživate u bureku, ćevapčićima, baklavi i pitama, u zabludi ste jer su ta jela, koja su se u nas zadržala kao naslijeđe povijesnih previranja, samo jedva vidljiv vrh onoga što se naziva turskom gastronomijom. Mnogi kažu da na svijetu postoje tri osnovne kuhinje - kineska, francuska i turska. Iako je to vjerojatno rekao netko tko je podrijetlom iz turskih krajeva, raznolikost jela u kojima se kombiniraju meso i povrće očara i najizbirljivije. Stoljeća tradicije pomalo su stvarala jelovnik na kojem danas mnogi zavide Turcima pa nije čudno da su preuzeli mnoga njihova jela.
Već im je doručak praznik za oči, jer se u rano jutro na stolu nađu sirevi, često kozji i ovčji, peciva sa sezamom, jogurt, bureci, savijače, masline i rajčice, a katkad i kobasice. Ručak počinju s nekom vrstom juhe, najčešće bistre, od povrća ili mesa, a nastavljaju sljedovima u kojima se obilje povrća nevjerojatno skladno sljubljuje s mesom. Od mesnih su im jela najpoznatiji najrazličitiji kebabi - ražnjići koji drukčije mirišu u svakoj pokrajini. Tako se kaže da svaki dio Antalije, na primjer, ima svoju vrstu kebaba. A najomiljenije im je meso za to jelo janjetina. Komadi tog mesa nabodeni na ražnjiće i pečeni sa začinima na roštilju daju slavan šiš-kebab, a doner-kebab je naziv za komade mesa nabodene na okomit ražanj.
Kofte, okruglice ili valjčići od mljevena mesa, također su omiljeni širom Turske, a posebno je poznat izmirski odrezak. Od povrća koriste mnogo paprike, rajčica, tikvica, bamiju i posebno patlidžane koji su glavni sastojak karniyarika, hünkarbegendija i patlican dolmasija, punjenih patlidžana. Jedno od najpoznatijih jela je pilav, jelo s rižom slično rižotu. Za desert možete birati među rajskim slatkišima poput baklave, sütlaca, tavuk gögsüa, helve, vrlo slatkih zalogaja u kojima uživaju i oni koji kažu da ne vole slatko.
Bez rajčice nema obroka
Rajčica je sastojak gotovo svih obroka, jede se već za doručak. Jedna je od Turcima najomiljenijih salata od rajčica i mente. Velike rajčice narežite na ploške, cherry na pola, dodajte pola vezice natrgane mente, mali luk, posolite, prelijte maslinovim uljem i - dobar tek.
Gulaš sa slanutkom
Sastojci: 1 šalica slanutka, 1 glavica luka, 4 češnja češnjaka, 2 žlice ulja, 1 konzerva rajčice, šalica vode, šalica povrtnog temeljca, 1 žlica mljevene crvene paprike, 1 ljuta zelena papričica, sol, papar
Priprema:
Slanutak namočite večer prije i pustite da odstoji preko noći. Stavite ga kuhati u slanu vodu oko 15 minuta. U većem loncu zagrijte maslinovo ulje i dodajte mu nasjeckani luk.
Minutu poslije primiješajte usitnjeni češnjak i pirjajte dok povrće omekša, oko pet minuta. Dodajte kuhani slanutak i vodu u kojoj se kuhao, rajčicu temeljac, usitnjenu ljutu papričicu, mljevenu crvenu papriku i svježe mljeveni crni papar.
Neka se kuha na laganoj vatri oko 20 minuta. Provjeravajte ima li dovoljno tekućine da ne zagori. Gotovo je kad se zgusne i poveže, poslužite uz kuhanu rižu i salatu.
Gusta juha od poriluka
Sastojci: 2 žlice maslinova ulja, 3 manja poriluka, 1 luk, 1 žlica meda, vezica svježeg kopra, 1 1/4 šalice mlijeka, 1 žličica maslaca, 115 g feta sira, sol, crni papar, malo mljevene crvene slatke paprike
Priprema:
Zagrijte ulje u loncu i stavite pirjati sitno narezane poriluk i luk. Pustite da se pirjaju desetak minuta, dok omekšaju. Dodajte med i nasjeckani kopar, ostavite samo nekoliko grančica za ukras. Ulijte u posudu oko dvije šalice vode.
Kad provrije, smanjite vatru i pustite neka vrije oko 15 minuta. Tada maknite s vatre i pustite da se juha malo ohladi, pa je ulijte u blender i usitnite do potpuno glatke i guste smjese.
Vratite natrag u lonac, ulijte mlijeko i lagano miješajte dok gotovo opet provrije. Posolite, popaprite svježe mljevenim crnim paprom i umiješajte maslac. Poslužite juhu u zdjelice, posipajte je nadrobljenom fetom i paprikom te ukrasite grančicom kopra.
Baklava sa šlagom
Sastojci: 150 g maslaca, 200 g tijesta za savijače, 110 g oraha, 110 g pistača, 250 g šećera , 200 ml vode, limun, 2 dl vrhnja za šlag, kandirano voće za ukras
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. U namašćeni lim za pečenje položite list tijesta za savijaču. Tijesto premažite rastopljenim maslacem.
Pomiješajte samljevene orahe i pistače te ih obilno posipajte po tijestu premazanom maslacem. Preklopite drugim listom tijesta koji ste također premazali maslacem, premazanom stranom prema dolje. Tijesto premažite i s gornje strane te ponavljajte postupak.
Oštrim nožem narežite kolač na komade kakve želite imati kad bude pečen. Pecite 20-25 minuta, dok se tijesto zazlati. Pristavite vodu, šećer i limunov sok u manju posudu na vatru i kuhajte dok dobijete gust sirup. Kad je baklava pečena, prelijte je vrućim sirupom i stavite da se hladi. Istucite šlag i prije posluživanja njime premažite baklavu.
Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake srijede besplatno ekskluzivno uz 24sata!