Obavijesti

Lifestyle

Komentari 16

Lonac pun okusa: Pravi sklad mesa i povrća na turski način

Lonac pun okusa: Pravi sklad mesa i povrća na turski način
5

Mnogi su turski specijaliteti omiljeni i u našim krajevima, ali to je samo vrh onoga što čini kuhinju te zemlje. Mesu u zagrljaju povrća ne mogu odoljeti ni najizbirljiviji

VIDEO

Ako ste mislili da ste ljubitelj turske kuhinje samo zato što često uživate u bureku, ćevapčićima, baklavi  i pitama, u zabludi ste jer su ta jela, koja su se u nas zadržala kao naslijeđe povijesnih previranja, samo jedva vidljiv vrh onoga što se naziva turskom gastronomijom. Mnogi kažu da na svijetu postoje tri osnovne kuhinje - kineska, francuska i turska. Iako je to vjerojatno rekao netko tko je podrijetlom iz turskih krajeva, raznolikost jela u kojima se kombiniraju meso i povrće očara i najizbirljivije. Stoljeća tradicije pomalo su stvarala jelovnik na kojem danas mnogi zavide Turcima pa nije čudno da su preuzeli mnoga njihova jela. 

Već im je doručak praznik za oči, jer se u rano jutro na stolu nađu sirevi, često kozji i ovčji,  peciva sa sezamom, jogurt, bureci, savijače, masline i rajčice, a katkad i kobasice. Ručak počinju s nekom vrstom juhe, najčešće bistre, od povrća ili mesa, a nastavljaju sljedovima u kojima se obilje povrća nevjerojatno skladno sljubljuje s mesom. Od mesnih su im jela najpoznatiji najrazličitiji kebabi - ražnjići koji drukčije mirišu u svakoj pokrajini. Tako se kaže da svaki dio Antalije, na primjer, ima svoju vrstu kebaba. A najomiljenije im je meso za to jelo janjetina. Komadi tog mesa nabodeni na ražnjiće i pečeni sa začinima na roštilju daju slavan šiš-kebab, a doner-kebab je naziv za komade mesa nabodene na okomit ražanj. 

Kofte, okruglice ili valjčići od mljevena mesa, također su omiljeni širom Turske, a posebno je poznat izmirski odrezak. Od povrća koriste mnogo paprike, rajčica, tikvica, bamiju i posebno patlidžane koji su glavni sastojak karniyarika, hünkarbegendija i patlican dolmasija, punjenih patlidžana. Jedno od najpoznatijih jela je pilav, jelo s rižom slično rižotu. Za desert možete birati među rajskim slatkišima poput baklave, sütlaca, tavuk gögsüa, helve, vrlo slatkih zalogaja u kojima uživaju i oni koji kažu da ne vole slatko.

Bez rajčice nema obroka  

Rajčica je sastojak gotovo svih obroka, jede se već za doručak. Jedna je od Turcima najomiljenijih salata od rajčica i mente. Velike rajčice narežite na ploške, cherry na pola, dodajte pola vezice natrgane mente, mali luk, posolite, prelijte maslinovim uljem i - dobar tek.  

Gulaš sa slanutkom

Sastojci: 1 šalica slanutka, 1 glavica luka, 4 češnja češnjaka, 2 žlice ulja, 1 konzerva rajčice, šalica vode, šalica povrtnog temeljca, 1 žlica mljevene crvene paprike, 1 ljuta zelena papričica,  sol, papar 

Priprema: 

Slanutak namočite večer prije i pustite da odstoji preko noći. Stavite ga kuhati u slanu vodu oko 15 minuta. U većem loncu zagrijte maslinovo ulje i dodajte mu nasjeckani luk. 

Minutu poslije primiješajte usitnjeni češnjak i pirjajte dok povrće omekša, oko pet minuta. Dodajte kuhani slanutak i vodu u kojoj se kuhao, rajčicu temeljac, usitnjenu ljutu papričicu, mljevenu crvenu papriku i svježe mljeveni crni papar. 

Neka se kuha na laganoj vatri oko 20 minuta. Provjeravajte ima li dovoljno tekućine da ne zagori. Gotovo je kad se zgusne i poveže, poslužite uz kuhanu rižu i salatu.  

Gusta juha od poriluka

Sastojci: 2 žlice maslinova ulja, 3 manja poriluka, 1 luk, 1 žlica meda, vezica svježeg kopra, 1 1/4 šalice mlijeka, 1 žličica maslaca, 115 g  feta sira, sol, crni papar, malo mljevene crvene slatke paprike 

Priprema: 

Zagrijte ulje u loncu i stavite pirjati sitno narezane poriluk i luk. Pustite da se pirjaju desetak minuta, dok omekšaju. Dodajte med i nasjeckani kopar, ostavite samo nekoliko grančica za ukras. Ulijte u posudu oko dvije šalice vode. 

Kad provrije, smanjite vatru i pustite neka vrije oko 15 minuta. Tada maknite s vatre i pustite da se juha malo ohladi, pa je ulijte u blender i usitnite do potpuno glatke i guste smjese. 

Vratite natrag u lonac, ulijte mlijeko i lagano miješajte dok gotovo opet provrije. Posolite, popaprite svježe mljevenim crnim paprom i umiješajte maslac. Poslužite juhu u zdjelice, posipajte je nadrobljenom fetom i paprikom te ukrasite grančicom kopra.

Baklava sa šlagom

Sastojci: 150 g maslaca, 200 g tijesta za savijače, 110 g oraha, 110 g pistača, 250 g šećera , 200 ml vode, limun, 2 dl vrhnja za šlag, kandirano voće za ukras  

Priprema: 

Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. U namašćeni lim za pečenje položite list tijesta za savijaču. Tijesto premažite rastopljenim maslacem. 

Pomiješajte samljevene orahe i pistače te ih obilno posipajte po tijestu premazanom maslacem. Preklopite drugim listom tijesta koji ste također premazali maslacem, premazanom stranom prema dolje. Tijesto premažite i s gornje strane te ponavljajte postupak. 

Oštrim nožem narežite kolač na komade kakve želite imati kad bude pečen. Pecite 20-25 minuta, dok se tijesto zazlati. Pristavite vodu, šećer i limunov sok u manju posudu na vatru i kuhajte dok dobijete gust sirup. Kad je baklava pečena, prelijte je vrućim sirupom i stavite da se hladi. Istucite šlag i prije posluživanja njime premažite baklavu.

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake srijede besplatno ekskluzivno uz 24sata!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Dr. Rahelić: Dijabetes možete prepoznati po ovim znakovima
HRVATSKI DAN ŠEĆERNE BOLESTI

Dr. Rahelić: Dijabetes možete prepoznati po ovim znakovima

Uz dobru regulaciju šećera u krvi, važno je raditi na tome da se umanji strah od bolesti kod dijabetičara i uklone barijeree za kvalitetan život, ističe prof. dr. sc. Dario Rahelić

Top 3 znaka Zodijaka s najvećim egom - misle da su savršeni
SAMOPOUZDANJE IM JE OGROMNO

Top 3 znaka Zodijaka s najvećim egom - misle da su savršeni

Iako je važno imati samopouzdanje, neki ljudi znaju prijeći granicu i za sebe misliti da su centar svijeta. Bilo da se neprestano hvale koliko su uspješni, ne daju drugima doći do riječi ili zatrpavaju društvene mreže selfijima
'Jeste li znali da postotak kiše na prognozi ne znači kolike su šanse za kišu, već nešto drugo?'
NIJE ONO ŠTO MISLITE

'Jeste li znali da postotak kiše na prognozi ne znači kolike su šanse za kišu, već nešto drugo?'

Čini se kako mnogi ljudi žive u zabludi jer vjeruju da postotak označava kolike su šanse za kišu u određenom području, kaže TikTokerica. Potražili smo što kažu meteorolozi o tome