Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Lunarni vodič: Mjesečeve faze potiču trudove i ometaju san

Lunarni vodič: Mjesečeve faze potiču trudove i ometaju san
1

Povećavanje i smanjivanje Mjeseca je u tijesnoj vezi sa stvarnošću života - kišom, plimom i osekom, dobom sjetve, ali i emocijama. Vjeruje se da Mjesec ima utjecaj na raspoloženje ljudi

VIDEO

Mjesečeve faze utječu na ishode estetskih i kozmetičkih postupaka, ali i određuju mnoge druge funkcije u tijelu te pojačavaju emocije, ističe andragoginja i defektologinja Jelena Takač.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

04:19

Činjenica je da Mjesec uz pomoć sile teže spušta mora i oceane, stoga nije čudno što i u ljudskom tijelu, koje je sastavljeno od oko 70 posto vode, također izaziva “plime i oseke”. Povećavanje i smanjivanje Mjeseca je u tijesnoj vezi sa stvarnošću života - kišom, plimom i osekom, dobom sjetve, ali i emocijama. Zamisao da je pun Mjesec povezan s raznim poremećajima, kao što su ludost, nasilje i mjesečarenje, stara je više tisućljeća. U mnogim je jezicima riječ za luđaka (lunatik, lunatic ili lunatico) izvedena iz latinskog luna, što znači upravo Mjesec. 

Utječe na san

Podrijetlo riječi proizlazi iz uvjerenja starih naroda da Mjesec igra ulogu u nastanku ludila. No znanost nije potvrdila da bilo koja Mjesečeva faza izaziva ludilo, ali je otkrila da potiče mjesečnicu i trudove, ometa san i utječe na ishod operacija. Usporedivši podatke o spavanju dobrovoljaca i Mjesečeve faze, švicarski su stručnjaci utvrdili da je spavanje bilo najlošije i najkraće četiri dana prije i četiri dana poslije punog Mjeseca. U tom je razdoblju ispitanicima trebalo prosječno po pet minuta dulje da usnu, spavali su po 20 minuta kraće, a san im je bio 30 posto plići nego ispitanicima koji su bili proučavani u drugim Mjesečevim fazama. 

- Tijekom punog Mjeseca, i nešto prije i poslije, zato što tad Mjesec svijetli cijelu noć, to može utjecati na čovjekov san ako prozori nisu potpuno zatvoreni tako da nikakva svjetlost ne prolazi kroz prozor. Naime, za čovjekov zdrav san bitno je da spava u potpunome mraku - kaže Ante Radonić, voditelj Planetarija u Tehničkome muzeju u Zagrebu. 

Potiče rađanje

Mjesec utječe i na trudove i rađanje, a ovo se zapažanje odnosi samo na Mjesec koji je jako blizu Zemlji. Istraživači su analizirali tisuću porođaja u japanskom Kyotu. Svi su se porođaji od početka odvijali prirodnim putem. Otkriveno je da se više djece rađalo kad je Mjesec bio najbliže Zemlji i kad je njegova gravitacijska sila bila najjača. Najmanje je porođaja bilo kad je Mjesec bio najdalji. S druge strane, puni Mjesec nije imao utjecaja na učestalost porođaja.

Dani punog mjeseca u Hrvatskoj

5. lipnja 
5. srpnja 
3. kolovoza 
2. rujna 
1. listopada 
31. listopada 
30. studenog 
30. prosinca

Horoskopski znakovi i laganje: Evo što svaki znak ne želi reći
Horoskopski znakovi i laganje: Evo što svaki znak ne želi reći

Tamni mjesec

Ciklus izmjene Mjesečeva lika traje gotovo 30 dana, a u tom razdoblju Mjesec provede tri dana posve ne­vi­­­d­ljiv, kao da je nestao, i naziva se tamnim Mjesecom (tri dana prije mlađaka). U konjunkciji sa Suncem osvijetljen je gotovo sasvim s one strane koju mi sa Zemlje ne vidimo. 

- To je vrijeme za predah, odmor, opuštanje, pronalaženje unutarnjeg mira, intime i mudrosti. Mudro je biti na oprezu pri donošenju važnih odluka. U ovo vrijeme se ne kuhaju jela za drugi dan, ne priprema zimnica i ne skuplja ljekovito bilje. Ako možete utjecati na njihov termin, zakažite operacijske zahvate za ove dane jer ćete tijekom ove faze navodno izgubiti manje krvi i brže se oporaviti - govori Jelena Takač. 

The full moon is seen rising behind a street light during the penumbral lunar eclipse in Ronda, Spain

Mladi mjesec

Mladi Mjesec je u obliku obrnutog slova C, trbuščićem pokazujući gdje se nalazi Sunce. Mjesec koji se tek vratio na nebo, mlađak, brzo zalazi, prateći Sunce. 

- Ova faza Mjeseca podupire ponajprije rast, optimizam i vjeru, jer s mladim Mjesecom ulazimo u fazu rasta Mjeseca koja svoj vrhunac dostiže u vrijeme punog Mjeseca, a poslije Mjesec ponovno ulazi u fazu pada. U vrijeme mladog Mjeseca sjajno je krenuti u nove aktivnosti i realizaciju planova jer će biti podržani energijama Mjeseca koji je obnovljen. Moć čišćenja tijela od otrovnih i uopće štetnih tvari tad je najjača. Dan mlađaka često je i dan ozdravljenja te dan kad se najlakše oslobađamo neželjenih navika - tvrdi Jelena. 

Prva četvrt

Mjesec nastavlja rasti i postaje još svjetliji. 

- Vrijeme je da postanete ambiciozni, ubrzate planove. Želite li da vam kosa brže naraste nakon šišanja, ova će mijena u tome pomoći. Obrnuto, razdoblje Mjesečeva rasta nije pogodno za uklanjanje dlačica jer će se nove pojaviti puno brže nego želite. To je razdoblje u kojem dobro djeluje sve što unosimo u tijelo - hrana je tad hranjivija nego inače, lijekovi ljekovitiji... 

Majstori 'dirty talka': 4 znaka u horoskopu kojima najbolje ide
Majstori 'dirty talka': 4 znaka u horoskopu kojima najbolje ide

Puni mjesec

Puni Mjesec je dosegnut kad Mjesec dođe u opoziciju sa Suncem. 

- Ova faza predstavlja vrhunac ciklusa rasta i razvoja koji je započeo s mladim Mjesecom. Potisnuti osjećaji izlaze na vidjelo, a emocije su izraženije. U ovoj fazi koža i kosa imaju najbolju sposobnost upijanja preparata za njegu pa im priuštite prikladne tretmane. To je vrijeme kad ne treba ići na kirurške operacije jer rane, navodno, teže zacjeljuju - govori Jelena Takač. 

Pun mjesec iznad Zagreba

Mjesec u padu

Poslije punog Mjeseca započinje smanjivanje osvijetljenog dijela Mje­sečeva lica. U idućim danima Mjesec se sve više stanjuje u srp u obliku slova C (posljednja četvrt). Životni ciklus rasta u silaznoj je putanji. Na fizičkoj razini naše je tijelo u prirodnom procesu čišćenja, oslobađanja od toksina i eventualnih masnih naslaga. Ovo je idealno vrijeme za sve oblike dijeta ili posta. Rezultati depilacije, šišanja i drugih metoda uklanjanja dlačica bit će uspješniji i dugotrajniji.

Mjesečeva dijeta je detoksikacijska

Mjesečeva dijeta provodi se u vrijeme punog mjeseca i traje 24 sata. 

Ova dijeta postaje sve zanimljivija jer se čini kako se s njom vrlo brzo gubi od dva do tri kilograma, no prije svega uključuje gubitak tjelesne tekućine, a tek mali dio otpada na gubitak masnoga tkiva, ističe nutricionistica Irena Švenda. 

Jeste li među njima? Ovo su najbolje majke po horoskopu
Jeste li među njima? Ovo su najbolje majke po horoskopu

Po karakteru je prvenstveno detoksikacijska jer se tijekom tog dana pije tekućina u količini od dvije do četiri litre te uz post koji se drži tog dana potiče procese izlučivanja u organizmu, posebno putem bubrega. Tijekom dijete važno je unositi puno tekućine koja može biti voda, nezaslađeni čajevi, svježi voćni sokovi ili sokovi od povrća. Bitno je da se tijekom provođenja dijete ne pojavi dehidracija organizma, što se može spriječiti redovitim uzimanjem manje količine tekućine svakih dva sata. 

Tijekom dijete prednost bi trebalo dati aktivnostima koje opuštaju, laganoj tjelovježbi i dopustiti dovoljno sna kako ne bi došlo do pretjeranog iscrpljivanja. Osjećaj gladi obično se javlja tijekom poslijepodnevnih i večernjih sati pa je preporuka da se to vrijeme izdvoji za sebe i popije dodatna količina tekućine. Bitan je i dan nakon posta, jer nakon što je organizam pročišćen i čula dobivaju na snazi pa se svi okusi i mirisi čine intenzivniji i privlačniji, lako može doći do prejedanja, a time i nakupljanje novog masnog tkiva. Ljudi koji imaju problema s bubrezima, niskim krvnim tlakom i dijabetesom trebaju se savjetovati sa stručnjakom.

Mjesečeva svjetlost utječe na biljni svijet

Metoda lunarne poljoprivrede prenosi se tisućljećima s koljena na koljeno. 

Volite ih i pazite: Ova tri znaka su najveće horoskopske maze
Volite ih i pazite: Ova tri znaka su najveće horoskopske maze

Svaka od četiri faze povoljno ili nepovoljno utječe na neki aspekt uzgajanja biljaka. Postupanjem u skladu s pravilima lunarne poljoprivrede postići ćete najbolje rezultate. Tijekom mlađaka lunarni utjecaj na živa bića pridonosi stanju mirovanja i ravnoteže. Rast biljaka je polagan, ali postojan. Biljkama raste imunitet pa se brže oporavljaju od bolesti i oštećenja. Stoga u rastućoj fazi, koja traje 14 i pol dana od mlađaka, Mjesec odbija sve više svjetlosti od Sunca i šalje je na Zemlju. Postupno jačanje mjesečine potiče rast i klijanje biljaka. Prva četvrt prikladna je za sadnju nadzemnih usjeva. Sve biljke čiji plod raste iznad tla bolje će proći ako su zasađene tijekom prve četvrti.

Rast Mjesečeve svjetlosti pomaže novoposađenom sjemenu da uhvati korijena i da maksimalno klija, a to je vrijeme idealno za presađivanje lončarica te gnojidbu i cijepljenje voćaka. Puni Mjesec najbolje je vrijeme za žetvu. Sad je najpogodnije brati zrele plodove, jer će najdulje ostati svježi. Novoposijano sjeme sad ima najvećih izgleda za klijanje. Kad Mjesec opada tijekom 14,5 dana od uštapa do mlađaka, nadzemne biljke sporije rastu. No u ovoj je fazi ubrzan rast podzemnih biljaka te je prikladno vrijeme za njihovu sadnju (poput mrkve ili krumpira) ili uklanjanje korova i puževa.

Mjesec sad dopušta nadzemnom dijelu novozasađenih biljaka da se odmara, dok se rast nastavlja ispod tla. U vrijeme opadanja svjetla učvršćuju se korijenski sustavi podzemnih biljaka.

Najveći horoskopski pohotnici: Tri znaka ne mogu bez seksa
Najveći horoskopski pohotnici: Tri znaka ne mogu bez seksa

Vrtlarski poslovi pogodni za opadajuću fazu Mjeseca:

- Sadite usjeve koji rastu ispod tla, kao što su krumpir i mrkva
- Sadite lukovice
- Sadite dvogodišnje i višegodišnje biljke jer im trebaju jaki korijeni
- Plijevite korov
- Potkrešite grmlje
- Odstranite puževe 

Vrtlarski poslovi pogodni za rastuću fazu Mjeseca:

- Sijanje sjemenja biljaka koje rastu iznad tla
- Presađivanje u novu posudu i njegovanje kućnih biljaka
- Gnojenje
- Cijepljenje voćaka
- Sadnja zimzelenih i listopadnih stabala

Pokretanje videa...

00:53
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje