Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Majoneza s maslinovim uljem i jajima po receptu iz 19. stoljeća

Majoneza s maslinovim uljem i jajima po receptu iz 19. stoljeća

Važnu ulogu u nastanku majoneze ima žumanjak jajeta, jer omogućuje spajanje ulja i vode. U pravilu, osnovni sastojci majoneze su ulje, žumanjak, senf, sol te ocat ili limunov sok.

Ukusnu majonezu moguće je napraviti i bez senfa kako je to primjerice činio chef Antonin Carême, koji je u devetnaestom stoljeću kuhao za slavne, pa je čak napravio i Napoleonovu vjenčanu tortu. Slavni chef radio je majonezu bez senfa koristeći maslinovo ulje koje je dodavao drvenom žlicom.

Želite li se na jednostavan i brz način iskušati kakvog je okusa takva majoneza - isprobajte ovaj recept.

Sastojci:

  • maslinovo ulje
  • 2 jaja
  • balzamični ocat
  • sol

Postupak:

Jednostavno u staklenku (s poklopcem) od 0,5 L razbijete 2 jaja, dodajte otprilike 1 žlicu soli te 1-2 žlice balzamičnog octa. Zatim staklenku napunite do 1 cm ispod navoja maslinovim uljem. U staklenku sve do dna uronite štapni mikser te ga upalite na najveću brzinu.

Sastojke miješajte na dnu staklenke sve dok se ne počne formirati emulzija. Zatim polagano dižite štapni mikser prema vrhu miješajući maslinovo ulje u emulziju. Polako, malenim pokretima dižite i spuštajte mikser . Kada cijeli volumen maslinovog ulja "izmutite“ još nekoliko puta lagano uronite štapni mikser kako bi se majoneza homogenizirala.

10 recepata za lagana ljetna jela bez mesa iz 1952. godine
10 recepata za lagana ljetna jela bez mesa iz 1952. godine

Očistite štapni mikser od majoneze, dobro zatvorite staklenku poklopcem i čuvajte majonezu u hladnjaku. Imajte na umu da je izuzetno bitno prvo započeti praviti emulziju od jaja, ulja i octa na dnu staklenke, a tek onda dizati štapni mikser prema vrhu kako bi se i svo maslinovo ulje inkorporiralo u majonezu. Inače, ukoliko pomiješate sve sastojke odjednom dobit ćete dressing za salatu umjesto majoneze.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1
Danas se pali druga adventska svijeća: Evo što ona predstavlja
DRUGA NEDJELJA ADVENTA

Danas se pali druga adventska svijeća: Evo što ona predstavlja

Dakle, nakon što smo na prvu nedjelju došašća upalili pastirsku svijeću, kao simbol vjere i nade, ova nam donosi mir zbog spoznaje da je svjetlo Isusa bliže
Nakon tuširanja vas svrbi koža? Otkrivamo zašto se to događa
EVO ŠTO JE IRITIRA

Nakon tuširanja vas svrbi koža? Otkrivamo zašto se to događa

Što duže kožu izlažete vrućoj vodi, to će vam se više kože isušiti. A ako živite u području tvrde vode? Pa, to je odlična kombinacija faktora koja će uzorkovati svrbež
Na Adventu se jede i burger za 52 eura: Osim toga probati se može i veganska burek sarma
Ponuda u Zagrebu

Na Adventu se jede i burger za 52 eura: Osim toga probati se može i veganska burek sarma

Od jela na žlicu, veganskog bureka, do skupih delicija i jeftnije varijante Adventa na Kvatriću - čini se kako je više ljudi u predblagansko vrijeme na ulicama Zagreba. Pašticada je u bao pecivu, a kod Debelog Dabra valja probati legendarni picek