Lifestyle

Komentari 41

Male tajne chefova za savršeno sočnu, ukusnu božićnu puricu

Male tajne chefova za savršeno sočnu, ukusnu božićnu puricu

Savršeno pečena purica, mirisna, ukusna i sočna san je svake domaćice koja na Božić želi zadiviti svoju obitelj i prijatelje. Purica je velika i dugo se peče te nije nimalo lagan zadatak odraditi to savršeno

Kulinarski stručnjaci otkrili su neke svoje tajne uz koje purica baš uvijek bude odlična - za prste polizati. Koliko dugo se purica peče, to ovisi o tome koliko je teška. Na primjer, ako ima 2,5 kilograma, peče se oko dva i pol sata - znači, računajte sat po kilogramu. Također, temperatura ne smije biti visoka, idealna je 170 stupnjeva.

POGLEDAJTE VIDEO:

Trikovi profesionalaca za savršeno pripremljenu puricu:

Birajte svježu puricu, ne zamrznutu

Kristali leda koji nastaju tijekom zamrzavanja oštećuju mišićne stanice u purici, a tada se počne raspadati dok se peče. Također, iz takvog mesa izlazi više tekućine koja isparava pa je na kraju meso suho.

Ponekad je bolje peći dvije manje purice

Ako očekujete više gostiju i bojite se da jedna manja purica neće biti dostatna, umjesto da uzmete jednu veću, radije birajte dvije manje. Naime, manji primjerci peku se ravnomjernije od velikih. Osim toga, pečenje će brže biti gotovo.

Držite je u slanoj vodi

Na taj način će u meso ući voda i sol pa će biti sočnija i ukusnija, kako izvana tako i iznutra. 

Postupak je ovakav:

Utrljajte maslac ispod kože

Omekšani maslac utrljajte dobro ispod kože. Tako će se lagano otapati dok se purica peče i osigurati dovoljno masnoće mesu. Umjesto običnog maslaca možete staviti neki sa začinskim biljem - želite li malo eksperimentirati s okusom.

Noge ne vežite ili vežite labavo

Ako su noge na purici čvrsto vezane, pečenje traje dugo - prsa se mogu previše ispeći dok batak i nadbatak još nisu gotovi. Zato, ako se odlučite zavezati ih, neka to ne bude čvrsto.

Pecite je naopačke - u početku

Prvih sat vremena pecite puricu okrenutu na prsa i to na rešetki iznad protvana u kojem ćete je kasnije nastaviti peći. Potom je stavite u protvan na leđa i vratite u pećnicu. Ovakav način pripreme omogućava mesu da ostane sočnije.

Pazite da se ne peče prebrzo

Profesionalci koriste posebno izrađen termometar koji se ubode u najdeblji dio bedra (ali, pazite da ne dirate kost) i pokazuje kolika je temperatura pečenja iznutra - idealno je oko 80 stupnjeva Celzijusovih.

Ne režite je odmah nakon pečenja

Visoka temperatura zadržava sokove u središtu purice zato je dobro ostaviti je 20 minuta prije rezanja - da se sokovi rasporede ravnomjerno u mesu, otkriva portal finecooking.com.

POGLEDAJTE PRVI DIY SERIJAL U HRVATSKOJ:

Najčitaniji članci