Lifestyle

Komentari 0

Mali trikovi kako očistiti hodnik

Mali trikovi kako očistiti hodnik

Unatoč činjenici da je riječ o najprometnijem dijelu stana kroz koji vi i ukućani prlazite više puta na dan, mnogi ga često zaboravljaju temeljito očistiti i dezinficirati

Influencerica i stručnjakinja za čišćenje Sarah McAllister te osnivačice tvrtki za profesionalno čišćenje prostora Shaneka Shaw Taylor, Patience Omokhodion i Alecia Burgess za Chatelaine otkrivaju kako u samo deset minuta kroz svakodnevne male zadatke taj prostor učiniti jednako čistim kao što je i ostatak vašeg doma. 

POGLEDAJTE VIDEO: Savjeti za čišćenje octom

1. Podložak za cipele

Od blata do prljavštine koju donosite izvana, ovo je mjesto koje ćete prilikom čišćenja sigurno previdjeti. Pomiješajte vruću vodu u koju ćete dodati nekoliko kapljica deterdženta za suđe. Četkom za početak očistite komade prljavštine i blata, a zatim cijeli podložak isperite i ostavite da se osuši. Najbolje je taj posao napraviti na otvorenom, ako je moguće.

2. Tapete

Tapete ne podnose čišćenje kemikalijama ni abrazivna sredstva jer bi ih to moglo oštetiti, no kod nekih mrlja može pomoći ako ih pokušate obrisati običnom školskom gumicom. a McAllister savjetuje da za teža zaprljanja koristite vlažnu krpu i nježan sapun i pritom pazite da ne smočite tapete.

3. Površine koje često dodirujete

McAllister savjetuje da za dezinfekciju površina koristite mješavinu izbjeljivača, vode i deterdženta. U tri i pol litre vode dodajte trećinu šalice izbjeljivača i čajnu žličicu deterdženta za rublje u prahu. Dobro promiješajte i prebrišite površine koristeći krpu od mikrofibre.

Tekstura krpe će omogućiti uklanjanje prljavštine i jednoliko nanošenje sredstva za dezinfekciju. Kad ste prebrisali površine, ostavite ih da se osuše na zraku, a mješavinu ne treba ispirati sa površina.

4. Otirač

Izvucite ga u dvorište, dobro otresite i usisajte. Kako biste se riješili tvrdokorne prljavštine, istrljajte ga mekanom četkom umočenom u mješavinu vode i deterdženta za posuđe te ostavite da se osuši na zraku.

5. Podovi

Pometite ili usišite prašinu, prljavštinu i dlake. Potom vlažnim mopom prebrišite podove koristeći mješavinu vruće vode i čajne žličice deterdženta za rublje. Imajte na umu da izbjeljivač može oštetiti drvo i mramor. Čim se voda zaprlja, zamijenite je novom.

- Kad se pod osušio, još jedanput ga usišite i provjerite da nije ostalo mjesta koja ste propustili oprati - savjetuje McAllister.

6. Vrata

- Kad dezinficirate površine, nemojte se samo fokusirati na prekidače ili kvake. I okvir vrata često bude pun otisaka prstiju i sukladno tome bakterija - savjetuje McAllister.

Female hands wiping doorknob with disinfectant wipe

7. Lajsne

Na podnim lajsnama se također nakuplja prašina i prljavština, pa za početak to uklonite usisavačem. Lajsnu potom prebrišite vlažnom krpom, a u slučaju da je zid oko njih također prljav, lagano ga prebrišite čistom vlažnom krpicom kako biste uklonili eventualnu prljavštinu.