Lifestyle

Komentari 0

Mali vodič za početnike: Kako se pripremaju i jedu kamenice

Mali vodič za početnike: Kako se pripremaju i jedu kamenice

Richard Corrigan, vlasnik obiteljskog restorana Bentley's Oyster Bar & Grill je podijelio svojih 10 najboljih savjeta za jedenje kamenica kako bi vaš poseban obrok izgledao sofisticirano.

Sofisticirana i skupa poslastica kamenica najpoznatiji je prirodni afrodizijak pun bjelančevina, dobrih masti i ugljikohidrata, a velika vrijednost ove školjke osim u okusu leži i u brojnim dobrim učincima na zdravlje. Premda ih se može poslužiti na mnogo načina, mnogi bi ljubitelji ove morske poslastice rekli da ih je grijeh servirati ikako osim sirove sa malo limuna.

POGLEDAJTE VIDEO: Priprema kamenica

1. Ako ćete kuhati kamenice možete ih kuhati na pari 20-30 sekundi, zbog čega će se lakše otvarati. Ipak, nemojte pretjerivati, kamenice su delikatne i ne trebaju se dvaput kuhati.

2. Začiniti kamenice za kuhanje je nesumnjivo zeznuto. Međutim, njihov inherentni slani okus ne treba zamijeniti začinima. Puno vrhnja ili maslaca će promijeniti ravnotežu okusa i kamenice više neće imati taj morski karakter, već kuhani. 

3. Veličina je bitna. Što su kamenice veće, to su mesnatije, što može biti nedostatak kada ih jedete sirove, ali ako ih kuhate, onda će biti savršene.

4. Kamenice ne trebaju puno topline da bi bile jako ukusne. Ako ih predugo kuhate izbugiti će okus i imat ćete osjećaj kao da jedete gumu. 

5. Bilje koje se sljubljuje s kamenicama uključuje peršin, komorač i timijan. Začini poput đumbira, zvjezdanog anisa i čilija također pašu kamenicama.

6. Ključno je gdje su kamenice izvađene. Lokalna kupnja je najbolja.

7. Sirove kamenice ubačene u vruću tjesteninu s plodovima mora daju dobrodošlu svilenkastu eleganciju.

8. Umak od kamenica nije slučajan. Kamenice sa sojom, češnjakom, đumbirom, šećerom i porilukom su fenomenalni obrok.

9. Kamenice i azijske arome općenito su dobra kombinacija.

10. Ako svoje kuhane kamenice servirate u ljusci, a čini vam se šteta da to ne učinite, ne zaboravite ih potpuno oljuštiti i dobro protresti. Drugim riječima, odvojite ih od ljuske, inače je jedenje prilično neuredno!

Kamenice s preljevom od jabuke i hrena

Prelijte kamenice preljevom od jabuka i hrena kako biste podijelili sofisticirani predjelo s plodovima mora. Poslužite na podlozi od leda ili kamene soli s grančicama kopra

Sastojci:

Za preljev:

Priprema:

1. Pomiješajte ocat i ljutiku za preljev u maloj posudi i ostavite da odstoji, poklopljeno, oko sat vremena, tako da se ljutika može infuzirati ocat. Dodajte sve ostale sastojke, promiješajte i stavite u zdjelu za posluživanje.

2. Oljuštite kamenice – provjerite imate li nož za kamenice, ne pokušavajte to učiniti običnim kuhinjskim nožem. Isperite kamenice pod hladnom tekućom vodom. Bacite sve kamenice koje su otvorene i koje se ne zatvore kad s njima potapkate po sudoperu. 

3. Stavite kamenicu zaobljenom stranom prema gore na radnu površinu. Uhvatite kamenicu kuhinjskim ručnikom kako biste zaštitili ruku, ostavljajući uski spojeni kraj otvorenim. Stavite vrh noža između gornje i donje školjke tik uz šarku. Pažljivo ga gurnite u školjku, okrećući i mičući vrh noža, kako biste oslobodili gornju školjku. U početku vam se može činiti da ne uspijevate, ali nastavite s laganim pritiskom dok se školjka ne otvori. Ne okrećite kamenicu kako iz nje ne bi iscurio sok. 

4. Obrišite nož, a zatim otvorite školjku umetanjem vrha noža na nekoliko drugih mjesta, okrećući ga kako biste potpuno oslobodili školjku. Održavajući kamenicu ravno, prođite nožem duž unutarnje strane gornje školjke kako biste prerezali mišić koji kamenicu pričvršćuje za nju. Uklonite gornju ljusku. Prođite nožem duž unutarnje strane donje školjke i nježno odrežite kamenicu. Ostavite kamenicu u ljusci. (Ako otvorite kamenicu koja ima jak, sumporni miris, izbacite je: mrtva je.)

5. Kamenicu u njenoj donjoj ljusci premjestite na podlogu od zdrobljenog leda ili kamene soli koja će održati ljusku ravnom, dok postupak ponovite s preostalim kamenicama. 

6. Poslužite odmah uz preljev. Svaka osoba bi trebala koristiti oko četvrtinu žličice preljeva za svaku kamenicu, a na vrh dodajte grančicu kopra.

Najčitaniji članci