Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Mali vodič za početnike: Kako se pripremaju i jedu kamenice

Mali vodič za početnike: Kako se pripremaju i jedu kamenice

Richard Corrigan, vlasnik obiteljskog restorana Bentley's Oyster Bar & Grill je podijelio svojih 10 najboljih savjeta za jedenje kamenica kako bi vaš poseban obrok izgledao sofisticirano.

VIDEO

Sofisticirana i skupa poslastica kamenica najpoznatiji je prirodni afrodizijak pun bjelančevina, dobrih masti i ugljikohidrata, a velika vrijednost ove školjke osim u okusu leži i u brojnim dobrim učincima na zdravlje. Premda ih se može poslužiti na mnogo načina, mnogi bi ljubitelji ove morske poslastice rekli da ih je grijeh servirati ikako osim sirove sa malo limuna.

POGLEDAJTE VIDEO: Priprema kamenica

Pokretanje videa...

01:18

1. Ako ćete kuhati kamenice možete ih kuhati na pari 20-30 sekundi, zbog čega će se lakše otvarati. Ipak, nemojte pretjerivati, kamenice su delikatne i ne trebaju se dvaput kuhati.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

2. Začiniti kamenice za kuhanje je nesumnjivo zeznuto. Međutim, njihov inherentni slani okus ne treba zamijeniti začinima. Puno vrhnja ili maslaca će promijeniti ravnotežu okusa i kamenice više neće imati taj morski karakter, već kuhani. 

Počastite se ukusnim sokom ili koktelom od svježe lubenice
Počastite se ukusnim sokom ili koktelom od svježe lubenice

3. Veličina je bitna. Što su kamenice veće, to su mesnatije, što može biti nedostatak kada ih jedete sirove, ali ako ih kuhate, onda će biti savršene.

4. Kamenice ne trebaju puno topline da bi bile jako ukusne. Ako ih predugo kuhate izbugiti će okus i imat ćete osjećaj kao da jedete gumu. 

5. Bilje koje se sljubljuje s kamenicama uključuje peršin, komorač i timijan. Začini poput đumbira, zvjezdanog anisa i čilija također pašu kamenicama.

6. Ključno je gdje su kamenice izvađene. Lokalna kupnja je najbolja.

Tri odlična recepta za jela s lososom: Burger, štrudla sa špinatom i kao umak za tijesto
Tri odlična recepta za jela s lososom: Burger, štrudla sa špinatom i kao umak za tijesto

7. Sirove kamenice ubačene u vruću tjesteninu s plodovima mora daju dobrodošlu svilenkastu eleganciju.

8. Umak od kamenica nije slučajan. Kamenice sa sojom, češnjakom, đumbirom, šećerom i porilukom su fenomenalni obrok.

9. Kamenice i azijske arome općenito su dobra kombinacija.

10. Ako svoje kuhane kamenice servirate u ljusci, a čini vam se šteta da to ne učinite, ne zaboravite ih potpuno oljuštiti i dobro protresti. Drugim riječima, odvojite ih od ljuske, inače je jedenje prilično neuredno!

Kamenice s preljevom od jabuke i hrena

Prelijte kamenice preljevom od jabuka i hrena kako biste podijelili sofisticirani predjelo s plodovima mora. Poslužite na podlozi od leda ili kamene soli s grančicama kopra

Sastojci:

  • 24 svježe kamenice (po 3 kamenice)
  • drobljeni led ili kamena sol

Za preljev:

  • 3 jušne žlice bijelog vinskog octa
  • 2 jušne žlice sitno nasjeckane ljutike
  • 1 jušna žličica meda
  • 4 jušne žlice repičinog ulja
  • 2 jušne žlice sitno nasjeckane jabuke 
  • 1 i pol jušna žlica svježe naribanog hrena
  • 1 čajna žličica grubo mljevenog bijelog papra u zrnu

Priprema:

1. Pomiješajte ocat i ljutiku za preljev u maloj posudi i ostavite da odstoji, poklopljeno, oko sat vremena, tako da se ljutika može infuzirati ocat. Dodajte sve ostale sastojke, promiješajte i stavite u zdjelu za posluživanje.

2. Oljuštite kamenice – provjerite imate li nož za kamenice, ne pokušavajte to učiniti običnim kuhinjskim nožem. Isperite kamenice pod hladnom tekućom vodom. Bacite sve kamenice koje su otvorene i koje se ne zatvore kad s njima potapkate po sudoperu. 

Slasni afrodizijački recepti iz srca Stona koji će ga osvojiti
Slasni afrodizijački recepti iz srca Stona koji će ga osvojiti

3. Stavite kamenicu zaobljenom stranom prema gore na radnu površinu. Uhvatite kamenicu kuhinjskim ručnikom kako biste zaštitili ruku, ostavljajući uski spojeni kraj otvorenim. Stavite vrh noža između gornje i donje školjke tik uz šarku. Pažljivo ga gurnite u školjku, okrećući i mičući vrh noža, kako biste oslobodili gornju školjku. U početku vam se može činiti da ne uspijevate, ali nastavite s laganim pritiskom dok se školjka ne otvori. Ne okrećite kamenicu kako iz nje ne bi iscurio sok. 

4. Obrišite nož, a zatim otvorite školjku umetanjem vrha noža na nekoliko drugih mjesta, okrećući ga kako biste potpuno oslobodili školjku. Održavajući kamenicu ravno, prođite nožem duž unutarnje strane gornje školjke kako biste prerezali mišić koji kamenicu pričvršćuje za nju. Uklonite gornju ljusku. Prođite nožem duž unutarnje strane donje školjke i nježno odrežite kamenicu. Ostavite kamenicu u ljusci. (Ako otvorite kamenicu koja ima jak, sumporni miris, izbacite je: mrtva je.)

Kamenice kao delicija: Bizaran razlog zašto su baš tako skupe
Kamenice kao delicija: Bizaran razlog zašto su baš tako skupe

5. Kamenicu u njenoj donjoj ljusci premjestite na podlogu od zdrobljenog leda ili kamene soli koja će održati ljusku ravnom, dok postupak ponovite s preostalim kamenicama. 

6. Poslužite odmah uz preljev. Svaka osoba bi trebala koristiti oko četvrtinu žličice preljeva za svaku kamenicu, a na vrh dodajte grančicu kopra.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept
POMAŽE

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept

Ovaj trik pomaže kod korova koji izbija između pločica u dvorištu, ali i onog koji vam raste po vrtu. Kako se radi o prirodnom pripravku, postupak je potrebno ponoviti nekoliko puta

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život
OTKRILI STRUČNJACI

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život

Istraživanje je ukazalo na niz čimbenika koji rezultiraju seksualnim nezadovoljstvom, od nedostatka komunikacije te nedovoljnog znanja o seksualnom zdravlju i užitku
Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje