Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Mame, olabavite, strogoća vodi depresiji i anksioznosti u djece

Mame, olabavite, strogoća vodi depresiji i anksioznosti u djece
1

Perfekcionisti se lakše upuštaju u konzumaciju alkohola, pa čak i klize u ovisnost, jer im on omogućava lakše suočavanje sa životnim problemima. Čini se kako su za to krive stroge majke...

VIDEO

Djeca koja su imala strogu majku koja je ujedno i perfekcionistica, te je od njih uvijek zahtijevala "samo najbolje" kao odrasli češće imaju problema s alkoholom. Alkoholu takvi pojedinci pribjegavaju kako bi se nosili s depresijom uzrokovanom time što nisu - savršeni, otkrilo je novo istraživanje. 

Između ostalog, istraživači s Državnog sveučilišta Arizona otkrili su i da će studentice, koje su odgajale autoritarne majke, ali ne i očevi, postati perfekcionistice. To ne samo da pridonosi depresivnim stanjima, već potiče i "samoliječenje", između ostalog i pijenjem alkohola. 

Pokretanje videa...

02:04

U studiji je sudjelovalo 419 studenata koji su prosječno imali oko 20 godina. Voditeljicu dr. Julie Patock-Peckham tema je zaintrigirala nakon što je promatrala kako neki njeni talentiraniji studenti razvijaju ovisnost o alkoholu. 

- Ti učenici su bili opsjednuti načinom na koji ih drugi gledaju zbog straha od bilo kakvih povratnih informacija u vezi s njihovim pisanjem. Čini se da su više pili alkohol ne bi li brže i bolje rješavali svoja životna pitanja od onih koji su se osjećali ugodno u svojoj koži iako nisu bili "savršeni" - kaže.

Studentima su postavljana pitanja o roditeljima, a morali su ocijeniti visinu svog vlastitog perfekcionizma, objasniti razloge konzumiranja alkohola i koliko su popili u različitim prilikama, ali odgovoriti zamjećuju li kod sebe simptome depresije. 

Istraživači su otkrili da odstupanje od perfekcionizma, kod nekih studenata rađa uvjerenje da ne ispunjavaju visoke standarde koje imaju, koje su sami stvorili ili su im nametnuli roditelji, pogotovo majka. Međutim, ako je otac bio autoritaran odnosno strog, to nije utjecalo na depresivne simptome kod studenata ili (pretjeranu) uporabu alkohola.

- To se može shvatiti kao oblik brige za potomke čak i kada su pravila beskompromisna - smatraju autori. Autoritarno roditeljstvo, odnosno strog odgoj smatra se provođenjem strogih pravila koja ako se ne poštuju, kažnjavaju se posramljivanjem i ostalim oblicima kazni, te nedostatkom topline.

Svetlana (38) je majka 5 djece: 'Iz pidžame uskačemo u staju'
Svetlana (38) je majka 5 djece: 'Iz pidžame uskačemo u staju'

Kada su majke bile autoritativne (a ne toliko autoritarne/stroge), mladi nisu pili toliko alkohola. Autoritativni roditelji, po definicijama, uvijek daju jasne smjernice, ali su i dalje susretljivi i srdačni prema svom djetetu. 

Perfekcionizam je, zaključuje dr. Patock-Peckham, "jako podcijenjena konstrukcija" koja itekako utječe na zdravlje. Uzrokuje ne samo socijalno isključivanje, već i opsesivno kompulzivan poremećaj, poremećaje u prehrani, stres, a može dovesti i do samoubojstva, napominju istraživači.

Urnebesna reakcija: Majka mu nije dala poljubac za rastanak
Urnebesna reakcija: Majka mu nije dala poljubac za rastanak

- Potreba da budemo savršeni u očima drugih doslovno može biti štetna za vaše zdravlje. Nitko nikada u znanosti nije učinio nešto istinski novo, inovativno ili uzbudljivo, da su se plašili kako će nekad ispasti glupi - kaže.  

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

16:11
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje