Lifestyle

Komentari 1

Mame se udebljaju za 1,3 kile više nego žene koje nisu rodile

Mame se udebljaju za 1,3 kile više nego žene koje nisu rodile

Voditeljica ispitivanja dr. Eleanor Winpenny rekla je kako su vezu između majčinstva i debljanja istražili jer su htjeli provjeriti zašto se na težini najviše dobiva baš u rasponu od 15. do 35. godine života

Promjene u načinu života koje dolaze s roditeljstvom, tvrde stručnjaci sa Sveučilišta Cambridge, često vode ka dugoročnom debljanju, a to je potvrdilo i desetak prethodnih studija koje su pratile težinu žena u dobi između 15 i 35 godina.

Žene koje nisu rodile djecu dobile su u pet do šest godina oko pet kilograma (do 7,5 kg), dok su se majke udebljale 1,3 kg više. Stručnjaci kažu kako je jedan od razloga to što je manje vjerojatno da će one zbog svih obaveza koje imaju kvalitetno vježbati, a vjerojatnije je i da će manje brinuti o sebi, odnosno o tome koliko se zdravo hrane.

177849015

Stručnjaci kažu i kako analize pokazuju da su odlazak od kuće zbog studiranja i pronalazak posla druga dva ključna životna događaja koja dovode do značajnog debljanja kod žena - a jedno je istraživanje potvrdilo i kako kod muškaraca s druge strane očinstvo ne vodi ka povećanju tjelesne težine. 

- Majčinstvo uzrokuje da se ukupni BMI (indeks tjelesne mase) poveća za 17 posto, u usporedbi sa ženama koje nemaju djecu - rekla je voditeljica ovog ispitivanja dr. Eleanor Winpenny sa Sveučilišta u Cambridgeu.

Ona kaže kako su ovu vezu počeli istraživati jer su htjeli provjeriti zašto se na težini najviše dobiva u baš 15. do 35. godine života, kao i postoje li neki događaji koji tome pridonose.

- Pokazalo se da većina ljudi u svakom prijelaznom životnom razdoblju malo dobije na težini, što onda, malo po malo, nakon nekog vremena postane problem - rekla je dr. Winpenny, a naglašava i kako je roditeljstvo vrijeme kad se mijenja životni stil i, premda naravno postoje brojni izazovi, taj događaj može ujedno biti i prilika da svatko razmisli o svom načinu života i o tome kako može postati zdraviji i aktivniji.

Stručnjaci su se u ovom istraživanju osvrnuli i na debljanje koje se ženama (ali u ovom slučaju i muškarcima) često dogodi s odlaskom iz roditeljskog doma i upisom na fakultet, i opet kasnije s prvim zaposlenjem.

Naime devet je studija pokazalo je da i žene i muškarci s prestankom školovanja počinju manje vježbati - i to sedam minuta dnevno manje žene, a čak 16,4 minute manje muškarci.

- Kad završimo školovanje vrijeme je i za promjenu stila života, a ljudi svoje navike, pogotovo kad kreću na sveučilište ili počinju raditi, često mijenjaju na gore - rekla je dr. Winpenny za Daily Mail, a dodaje i kako se takva ponašanja u kasnijoj odrasloj dobi ne mijenjaju mnogo. U školi nas se, kaže ona, potiče na bavljenje sportom i zdravu prehranu, a to se kasnije kroz odrastanje mijenja.

Iz Britanskog Nacionalnog foruma za pretilost dodatan razlog za kasnije debljanje vide i u tome što se, kažu, u srednjoškolskom obrazovanju tjelesnom odgoju ne pristupa dovoljno ozbiljno i ne uči se djecu kako da nastave biti aktivni pa, napominju oni, 'tjelesna aktivnost kao dio svakodnevne rutine već sa izlaskom iz škole za milijune mladih postaje stvar prošlosti'.

POGLEDAJTE NAJNOVIJU EPIZODU VIDEO SERIJALA 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Najčitaniji članci