Obavijesti

Lifestyle

Komentari 8

Manda i Ankica: Lignje i ribice kod Mimice pržimo 40 godina

Manda i Ankica: Lignje i ribice kod Mimice pržimo 40 godina
9

NA ISTOME MJESTU Manda i Ankica u ribljem restoranu rade ukupno 82 godine, cijeli staž. Upoznale su predsjednike Mesića, Tuđmana i Josipovića, mnoge glumce i slavne estradnjake

VIDEO

Miris prženih ribica i lignji obavija cijelu Jurišićevu ulicu u centru Zagreba. Dolazi od Mimica, ribljeg “fast fooda”. Zadnjih 40 godina tamo goste dočekuju kuharica Manda Vukasović (61) i blagajnica Ankica Kukučka (58).

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:47

U legendarnom restoranu radi se kao i kad su počinjali, daleke 1949., od kada poslužuju hranu. Kod Ankice ćete naručiti i platiti, a Manda će to pripremiti. Na bijeli tanjur stavit će vam porciju ribica, krišku kruha, salvetu i sve “učvrstiti” čačkalicom...

- Ovo mi je prvo i zadnje radno mjesto. Dala sam sve od sebe, bilo mi je predivno, ali sad se veselim mirovini i igranju s unucima - priča nam veselo Manda, koja broji zadnje dane u kuhinji u koju je prvi put ušla prije 40 godina.

Upoznale i Tuđmana

Kaže da je za dugi ostanak na jednome mjestu presudan dobar odnos s kolegama, ali zbližila se i s gostima.

- Upoznala sam ovdje i predsjednike Tuđmana i Josipovića, mnogo glumaca i slavnih ljudi - prisjetila se Manda i nastavila:

- Drago mi je što neki koji su ovamo dolazili prije 40 godina dolaze i danas. Od nekih su počela dolaziti i njihova djeca, a sjećam se kad su davno dolazili kao klinci. Znaju mladi da je zdrava hrana najbolja.

Dvije godine prije Mande u Mimice je kročila Ankica.

S veseljem idu na posao

- Nisam imala niti 18 kad sam došla ovamo. Niti na kraj pameti mi nije bilo da ću se toliko dugo zadržati na jednome mjestu, ali s vremenom je postalo tako ugodno raditi da nisam niti pomišljala na odlazak. Pa Manda i ja došle smo praktički kao djevojčice, a onda smo ovdje postale žene, majke i sad smo bake. Vrlo ponosne bake, imamo po dvoje unučadi - priča Ankica.

Donirao tijelo znanosti: 'Tata je htio da na njemu nešto nauče'
Donirao tijelo znanosti: 'Tata je htio da na njemu nešto nauče'

I ona ističe tu obiteljsku atmosferu, koju su na poslu s godinama stvorili. Nakon toliko godina kolegijalni odnos pretvorio se u prijateljski.

- Svi smo jako povezani, mi smo tu postali obitelj. I bit će to najteži dio kad ode Manda u mirovinu, a za koju godinu ću i ja. Najvažnije mi je da nikad nisam išla s grčem u želucu na posao, uvijek sam, u svaku smjenu, došla s veseljem - kaže Ankica.

Posla ipak nema kao nekad, prije 20 i više godina bilo je više novca, a i manje konkurencije. No ide im i dalje dobro. Upoznale su i mnoge poznate face.

- Tuđman je najčešće jeo ribice, rjeđe lignje. Bio je vrlo komunikativan i pristojan. Mesić je isto preferirao ribice, popio bi i čašu crnog vina. On je vrlo duhovit, uvijek bi ispričao neki vic, svi bismo se smijali - otkriva Ankica.

Dolazili su k njima i saborski zastupnici, estradnjaci poput Maje Blagdan, Zrinka Tutića, Rajka Dujmića, Đimi iz Neki to vole vruće dolazi i danas.

Dobre vs loše kalorije: Otkrijte kako jesti manje i puno zdravije
Dobre vs loše kalorije: Otkrijte kako jesti manje i puno zdravije

Ponudu temelje na svježoj ribi, od koje onda “ne filozofiraju”. Jednostavno, ali ukusno. Iako su obje Slavonke, brzo su se naviknule na dalmatinsku “spizu”...

Slavonke i dalmatinska spiza

- Pa tako mi radimo, a često je to i najbolje. Nije jednostavno uvijek imati svježu ribu, ali mi uspijevamo - kaže kuharica Manda, a na pitanje tko će je zamijeniti kad uskoro ode u penziju ubacio se vlasnik Ante Mimica (58).

- Pa njena kći. Nije mogla imati bolju učiteljicu, najbolje bi bilo da je ona zamijeni - kaže Ante.

Posao je preuzeo od oca i samo nastavio tradiciju. A kod njih su oduvijek radile samo žene.

- Sa ženama je puno lakše raditi, ne bi ovo muškarci mogli izdržati. Treba biti poletan i lagan, brz - rekao je Mimica.

Sve mora biti svježe

I njega se može svaki dan vidjeti kako odlazi u nabavu. Najteže mu je bilo osigurati svježe namirnice, a upravo na tome bazira posao.

Hrana koju možda jedete skroz pogrešno: Hamburger, kokice...
Hrana koju možda jedete skroz pogrešno: Hamburger, kokice...

- Nedavno su i Englezi pisali o nama jer im je čudno kako smo opstali toliko dugo. Tajna je u ‘živoj’ ribi. To je bilo teško na početku. Sad imamo dvadesetak dobavljača, pa ćemo kod nekog uvijek nabaviti svježe. I onda nema komplikacija, pržimo i to je to, nema tu nekog pohanja i tko zna čega. Pokušavali su neki, ali im nije išlo - ispričao je Mimica.

Otvorili su 1945., a četiri godine kasnije uveli su hranu “s nogu”.

- Bio je ovo prvi fast food u Europi. Nisu ni znali što je to, oni su samo htjeli nešto što se brzo može pojesti - rekao je gazda Ante.

Piletinu ipak nije sigurno prati: Postoji rizik od širenja zaraza
Piletinu ipak nije sigurno prati: Postoji rizik od širenja zaraza

Godinama ništa nije preuređivano, a Manda i Ankica bile su cijelo to vrijeme ondje. Vezu je “raskinula” Manda, odnosno penzija.

- Mi smo obitelj, nastavit ćemo se družiti - kažu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'