Lifestyle

Komentari 91

Manje žrtve i više sebičnosti je ključ stabilnije i sretnije veze

Manje žrtve i više sebičnosti je ključ stabilnije i sretnije veze

Ugađanje partneru protiv svoje volje ne donosi dobrobit već veće količine stresa, nezadovoljstvo i osjećaj iskorištavanja čime se odnos zapravo nesvjesno narušava

Forsiranje sebe na ustupke zbog partnerove dobrobiti nije dobra ideja, posebno ako nismo raspoloženi za to, tvrde znanstvenici sa Sveučilišta Arizona. Ta nesebična djela, iako s ciljem učvršćivanja ljubavi, mogu imati suprotan učinak, pokazala je studija na 154 para koji su bili zajedno od šest mjeseci do 44 godine.

U njoj su znanstvenici proučavali životne navike ispitanika, od vremena koje provode s prijateljima, brige oko djece kao i količine kućanskih poslova koje obavljaju. Oni pojedinci koje se nerijetko žrtvuju za partnera, pokušavaju mu ugoditi ili ga udobrovoljiti bili su znatno više pod stresom. Osim toga, to dovodi i do osjećaja da ih partner uzima "zdravo za gotovo", kao i do više svađa, piše Daily Mail.

- Iako su geste poput pranja suđa ili čuvanja djece umjesto partnera male, one se čine velike ako nam zaista nije do toga. Zato je u stresnim situacijama znatno bolje biti sebičan i ne pokušavati udovoljiti drugoj strani - rekla je voditeljica studije, Casey Totenhagen.

Ipak, ne treba se posve odreći udovoljavanja partneru, jer ako smo raspoloženi za to, tada nam niti jedna žrtva neće biti prevelika, no problem se javlja samo ako takvo ponašanje prijeđe u naviku, a partner to ne zna cijeniti.

Najčitaniji članci