Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Maraška za dijabetičare: Radi se koncentrat bez konzervansa

Maraška za dijabetičare: Radi se koncentrat bez konzervansa

Od domaće maraške redovnici su prvo htjeli napraviti lijek, a proizveli su liker. Plod ima jedinstveni kemijski sastav koji odlikuju značajno veće koncentracije antioksidansa antocijana i melatonina

VIDEO

Treba pet-šest godina da maraška uđe u svoj puni rod, ali nije zahtjevna biljka. Izvrsno se prilagodila na naše tlo otkad su je donijeli iz Srednje Azije, a za koji dan počinje berba crvenih plodova u zadarskom zaleđu. Treba obrati 100.000 stabala višnje.

- Udomaćila se na području gotovo cijele Dalmacije od zaleđa Makarske do Zadra, još od 13. stoljeća. Paše joj krš i doticaj hladne velebitske bure pomiješane s toplim morskim zrakom - kaže Vjekoslav Crnjac, voditelj plantaže maraške za tvornicu Marasku u Suhovarama u zadarskom zaleđu. Posjetili smo ih prije berbe, dok su okrugle crvene bobice u krošnjama stabala dosizale svoju najveću sočnost pod toplim lipanjskim suncem. S gotovo 100.000 stabala višnje maraške posađenih na dvjestotinjak hektara, plantaža Vlačine je najveća plantaža višnje u Hrvatskoj.

Do prije 15-ak godina marašku su brali ručno. Prije rata bi i 400 berača autobusima stiglo u berbu. Danas ih beru kombajnima s ticalima, elevatorima i pokretnim trakama te tresačima, koji na ceradu nježno stresu plodove, baš kao što to čine s maslinama. Sad je za berbu dovoljno i 50 radnika.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Od ove višnje rade sirup, džem, sokove i liker Maraschino, a kažu da spremaju i koncentrat za dijabetičare.

- To je naš novi projekt, čisti koncentrat bez konzervansa od maraške. Donirat ćemo koncentrat udrugama dijabetičara, jer je do njega dosta teško doći na tržištu, pa ćemo na temelju njihove reakcije znati hoćemo li ići u proizvodnju jer je ona prilično skupa - kaže Karlo Selak, voditelj marketinga Maraske.

Tiha epidemija 21. stoljeća: Od nje će patiti svaki treći čovjek
Tiha epidemija 21. stoljeća: Od nje će patiti svaki treći čovjek

Suvremena istraživanja potvrdila su srednjovjekovna nagađanja o mogućim ljekovitim učincima te voćke - plod višnje maraške ima jedinstveni kemijski sastav koji odlikuju značajno veće koncentracije antioksidansa antocijana i melatonina, nego u drugim sortama višnje. Zato ima protuupalna svojstva i dobra je za sprečavanje krvožilnih bolesti i dijabetesa.

Iz pisanih radova Dominikanaca iz 16. stoljeća zna se da su redovnici od maraške prvo htjeli napraviti lijek. Nazvali su ga Ros solis, Sunčeva rosa, a prve kapljice proizvedene su na zadarskom području.

Od tog ‘lijeka’ razvio se popularni liker koji i danas pijemo.

Afrodizijak: Bob je muška spiza - dva puta je jači od kamenica
Afrodizijak: Bob je muška spiza - dva puta je jači od kamenica

- U to vrijeme slatkasta pića bila su u modi i cijenili su se likeri. Obožavali su ga engleski kralj George V koji ga je nazvao kraljem svih likera, ali i Charlie Chaplin, Alfred Hitchcock te Casanova. Ovaj bistri alkoholni napitak doista slovi i za afrodizijak. Pošiljka Maraschina nalazila na Titanicovoj cargo listi. Prevozili su ga i služili svojim gostima - govori nam Selak.

Prve višnje su tu, bit će ih tri tjedna

  • 50 berača treba da obere marašku u zadarskom zaleđu na najvećoj plantaži ove sorte

1200 tona očekuje se urod maraške, a da se sva obere, trebat će do tri tjedna

  • 5 kuna po kg nudi se višnja po oglasnicima s plantaža
  • 30 kuna je jučer bila kila višanja na zagrebačkim tržnicama

POZNATA LJEPOTICA U ŠOKU: Njezin muž prevario svoju trudnu djevojku s njom

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru