Lifestyle

Komentari 1

Maske suzbijaju širenje gripe i drugih virusa, ali nisu savršene

Maske suzbijaju širenje gripe i drugih virusa, ali nisu savršene

Moje je stručno mišljenje da pamučne ili platnene maske mogu imati određen učinak, ali manji nego ispravno nošene kirurške maske, rekao je Cowling Reutersu

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Veliki vodič: Dovoljno je imati lijekova za sljedeća dva tjedna

Maske za lice mogle bi pomoći u ograničavanju širenja pandemije Covida-19, smatraju znanstvenici koji su proučavali učinak kirurških maski na transmisiju virusa gripe i ostalih virusa iz porodice korona.

POGLEDAJTE VIDEO:

Njihova je studija pokazala da je nošenje kirurških maski značajno smanjilo količinu virusa gripe u kapljicama koje su bolesnici ispuštali u zrak kašljanjem i disanjem. Maskama se smanjio i broj sezonskih koronavirusa, poput onih koji uzrokuju obične prehlade, u aerosolima u zraku. 

U studiji se nije proučavao novi koronavirus - SARS-CoV-2.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Nature i poklopili su se s izbijanjem pandemije Covida-19 koja je dosad usmrtila više od 65 tisuća ljudi u svijetu. Benjamin Cowling, profesor na Centru za epidemiologiju infektivnih bolesti u Hong Kongu koji je vodio studiju, kaže da se njezini rezultati mogu ekstrapolirati na obične pamučne maske i Covid-19.

- Moje je stručno mišljenje da pamučne ili platnene maske mogu imati određen učinak, ali manji nego ispravno nošene kirurške maske. A kada je Covid-19 posrijedi, tražimo bilo koju mjeru koja može pomoći - rekao je Cowling Reutersu.

Dosad je malo čvrstih znanstvenih dokaza o učinkovitosti maski za lice u usporavanju transmisije virusa respiratornih bolesti. 

Neki stručnjaci sada vjeruju da se novi koronavirus, čini se, širi i velikim kapljicama, poput onih koje se izbacuju kašljem, ali i malim, manjim od 5 mikrometara (aerosoli) kakve se ispuštaju u zrak običnim disanjem. No ističu da je razina virusa u njima niska pa mogućnost zaraze jednostavnim prolaskom pokraj zaražene osobe gotovo da i ne postoji. 

- Ako samo prođete pokraj zaražene osobe, postoji vrlo, vrlo mala mogućnost transmisije - rekao je Cowling. 

Rizik raste s produljenim kontaktom, poput razgovora licem u lice ili dijeljenjem istoga zračnog prostora dulje vrijeme. 

Cowling misli da Svjetska zdravstvena organizacija griješi svojim zbunjujućim stavovima o nošenju maski i tvrdnjom da nema transmisije aerosolima. 

WHO preporučuje da maske nose osobe koje imaju neke simptome Covida-19, poput kašlja i temperature ili osobe koje se brinu o bolesniku, ali smatra da zdravim osobama u svakodnevnim situacijama nisu potrebne. No postoje dokazi koji upućuju na to da se rapidno širenje novoga koronavirusa može barem djelomično pripisati tomu što ga mogu prenijeti i osobe bez simptoma. 

Rupert Beale, specijalist biološke infektologije na londonskom Institutu Francisa Cricka, kazao je da Cowlingova studija, u kojoj nije sudjelovao, nudi snažne dokaze da maske suzbijaju širenje nekih virusa, ali nisu čarobno rješenje. 

- Same maske neće spriječiti prijenos, ali u kombinaciji s mjerama socijalnog distanciranja, trebaju činiti dio 'izlazne strategije' iz ove situacije - zaključio je Beale. 

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Ako može ona mogu svi: S 34 godine Sandra zna oprati ruke

POGLEDAJTE VIDEO #ZAJEDNO24SATA - Suzana Mančić, bivša loto djevojka:

Najčitaniji članci