Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Maske suzbijaju širenje gripe i drugih virusa, ali nisu savršene

Maske suzbijaju širenje gripe i drugih virusa, ali nisu savršene
1

Moje je stručno mišljenje da pamučne ili platnene maske mogu imati određen učinak, ali manji nego ispravno nošene kirurške maske, rekao je Cowling Reutersu

VIDEO

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Veliki vodič: Dovoljno je imati lijekova za sljedeća dva tjedna

Maske za lice mogle bi pomoći u ograničavanju širenja pandemije Covida-19, smatraju znanstvenici koji su proučavali učinak kirurških maski na transmisiju virusa gripe i ostalih virusa iz porodice korona.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

video vijesti 0504 01:20

Njihova je studija pokazala da je nošenje kirurških maski značajno smanjilo količinu virusa gripe u kapljicama koje su bolesnici ispuštali u zrak kašljanjem i disanjem. Maskama se smanjio i broj sezonskih koronavirusa, poput onih koji uzrokuju obične prehlade, u aerosolima u zraku. 

U studiji se nije proučavao novi koronavirus - SARS-CoV-2.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Nature i poklopili su se s izbijanjem pandemije Covida-19 koja je dosad usmrtila više od 65 tisuća ljudi u svijetu. Benjamin Cowling, profesor na Centru za epidemiologiju infektivnih bolesti u Hong Kongu koji je vodio studiju, kaže da se njezini rezultati mogu ekstrapolirati na obične pamučne maske i Covid-19.

- Moje je stručno mišljenje da pamučne ili platnene maske mogu imati određen učinak, ali manji nego ispravno nošene kirurške maske. A kada je Covid-19 posrijedi, tražimo bilo koju mjeru koja može pomoći - rekao je Cowling Reutersu.

Dosad je malo čvrstih znanstvenih dokaza o učinkovitosti maski za lice u usporavanju transmisije virusa respiratornih bolesti. 

Top 6 fast food recepata koje možete brzo napraviti kod kuće
Top 6 fast food recepata koje možete brzo napraviti kod kuće

Neki stručnjaci sada vjeruju da se novi koronavirus, čini se, širi i velikim kapljicama, poput onih koje se izbacuju kašljem, ali i malim, manjim od 5 mikrometara (aerosoli) kakve se ispuštaju u zrak običnim disanjem. No ističu da je razina virusa u njima niska pa mogućnost zaraze jednostavnim prolaskom pokraj zaražene osobe gotovo da i ne postoji. 

- Ako samo prođete pokraj zaražene osobe, postoji vrlo, vrlo mala mogućnost transmisije - rekao je Cowling. 

Rizik raste s produljenim kontaktom, poput razgovora licem u lice ili dijeljenjem istoga zračnog prostora dulje vrijeme. 

Cowling misli da Svjetska zdravstvena organizacija griješi svojim zbunjujućim stavovima o nošenju maski i tvrdnjom da nema transmisije aerosolima. 

WHO preporučuje da maske nose osobe koje imaju neke simptome Covida-19, poput kašlja i temperature ili osobe koje se brinu o bolesniku, ali smatra da zdravim osobama u svakodnevnim situacijama nisu potrebne. No postoje dokazi koji upućuju na to da se rapidno širenje novoga koronavirusa može barem djelomično pripisati tomu što ga mogu prenijeti i osobe bez simptoma. 

Rupert Beale, specijalist biološke infektologije na londonskom Institutu Francisa Cricka, kazao je da Cowlingova studija, u kojoj nije sudjelovao, nudi snažne dokaze da maske suzbijaju širenje nekih virusa, ali nisu čarobno rješenje. 

- Same maske neće spriječiti prijenos, ali u kombinaciji s mjerama socijalnog distanciranja, trebaju činiti dio 'izlazne strategije' iz ove situacije - zaključio je Beale. 

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Ako može ona mogu svi: S 34 godine Sandra zna oprati ruke

POGLEDAJTE VIDEO #ZAJEDNO24SATA - Suzana Mančić, bivša loto djevojka:

Pokretanje videa...

00:58
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'