Lifestyle

Komentari 1

Masnoće su nam potrebne, ali među njima napravite razlike

Masnoće su nam potrebne, ali među njima napravite razlike

Strah od masnoća je nepotreban jer one ne debljaju, treba ograničiti unos mesa i jaja da ne bi povećali razine kolesterola, a najopasnije su prerađene masti u čipsu

Masnoća je važan nutrijent koje naše tijelo treba kako bi ispravno funkcioniralo, a izbjegavanja dobrih vrste masnoća može narušiti zdravlje, tvrdi Tanya Zuckerbrot, poznata američka nutricionistica i kreatorica dijete s visokim udjelom vlakana F- faktor dijeta. Baš kao što postoji dobar i loš kolesterol, postoje dobre i loše masnoće. 

Nezdrave uključuju hranu životinjskog porijekla, kao što su meso, jaja i mliječni proizvodi. Prevelike količine takvih namirnica u prehrani podižu razinu LDL-a ili lošeg kolesterola. No nezdravije od njih su trans masti, koje dolaze iz margarina, čipsa i drugih prerađenih masnoća. Te masti ne samo da povećavaju razine lošeg kolesterola, već i snižavaju razine HDL-a, dobrog kolesterola.

Dobre masnoće

Najčitaniji članci