Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Mekana i hidratizirana koža: 16 namirnica koje lice čine mladim

Mekana i hidratizirana koža: 16 namirnica koje lice čine mladim

Prednosti korištenja prirodnih sastojaka koje imamo u kuhinji, u odnosu na kupovnu kozmetiku su brojne. Naime, nema dodanih kemikalija, parfema i parabena, a i znate što koristite

VIDEO

Ove su namirnice dio svijeta ljepote već stoljećima, no s vremenom smo ih zaboravili, osvojili su nas moderni proizvodi, pakiranja i lijepe formule. Zato donosimo vodič koji će nas podsjetiti na sve prednosti kućne njege sa sastojcima iz kuhinje. Ovaj način njege je siguran, efikasan i ekonomičan te dobar za okoliš, jer nema pakiranja.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Kozmetičarka Zdenka Mihelj o dnevnim i noćnim kremama 01:54

No treba znati i da ne reagiraju svi tipovi kože na isti način. Ako ste tek krenuli koristiti prirodne sastojke za hidrataciju, počnite s malim testnim flasterom kako biste vidjeli na koji sastojak vaša koža reagira najbolje.

1. Avokado

Avokado je popularno voće koje raste u toplim podnebljima. Osim što je ukusno, ovo mesnato zeleno voće može se koristiti i kao prirodna hidratantna krema. Ulje avokada, koje se ekstrahira iz ploda, brzo se upija i odlično je za masnu kožu. Izbjegavajte ulja avokada koja se kombiniraju s drugim uljima. Umjesto toga, odlučite se za čisto, hladno prešano ulje avokada.

Odaberite što laganiji: Sjajni puderi idealni su za proljeće
Odaberite što laganiji: Sjajni puderi idealni su za proljeće

Oguljeni i zgnječeni avokado je poput kreme - stavite ga direktno na lice i isperite toplom vodom nakon 10 do 15 minuta. Možete ga pomiješati s medom - napravit ćete masku koju treba na licu ili kosi držati oko 15 minuta.

2. Shea maslac

Izrađen iz orašastih plodova afričkog shea stabla, shea maslac je iznimno hidratantni i umirujući prirodni ovlaživač koji je posebno dobar za suhu kožu. Potražite shea maslac razreda A, koji je najčišći, ili odaberite organski, provjerenog porijekla. Budući da je tako gust i bogat, koristite čisti shea maslac na dijelovima kože koji su najčešće suhi, kao što su ruke i stopala.

Shea maslac se također koristi kao sastojak u mnogim proizvodima i losionima za tuširanje te njegu tijela i usana. Dobro se kombinira s drugim uljima, prije toga ga zagrijte kako bi se dobro rastopio. 

3. Ulje kokosa

Kokosovo ulje ima dugu povijest u sferi njege kože i kose. Koristite ga nakon kupanja, zadržat će nivo vlage u koži. Također, pošto  dobro skuplja prljavštinu, koristimo ga i kao sredstvo za čišćenje lica. U manjim količinama možemo ga koristiti kako bismo spriječili začepljenje pora. Odlično je i za kosu, naročito za kovrčavu jer je hrani, hidratizira i smiruje. Odaberite čvrsto kokosovo ulje organske proizvodnje.

'Nude' make-up: 7 predivnih stilova za neutralan dnevni look
'Nude' make-up: 7 predivnih stilova za neutralan dnevni look

4. Mango maslac

Napravljen od jezgre sjemenki manga iz tropskog stabla, mangov maslac iznimno je hidratantan. Budući da je tvrd na sobnoj temperaturi, često se miješa s drugim uljima (često kokosovim) kako bi bio mekši i lakši za korištenje.

Dobar za sve tipove kože, ovaj nekomedogeni maslac neće začepiti pore te kožu čini mekanom. Osim za lice i tijelo, možemo ga koristiti i za njegu kose kao masku.

5. Mlaćenica

Mlaćenica daje podršku kremama da se lakše upiju u kožu. Dobra je za sve tipove kože jer sadrži mliječnu kiselinu (alfa-hidroksi kiselinu), koja je dio kemijskih pilinga te posvjetljuje kožu. Idealna je za one koji su alergični na mlijeko ili mliječne proizvode.

Za tretiranje oštećene kože, stavite malu kap mlaćenice na to mjesto na nekoliko minuta, isperite i namažite prirodnom hidratantnom kremom. Možete je koristiti i kao kupku, to je stari lijek za smirivanje crvenila. Pomiješajte dvije šalice organske mlaćenice i par žlica toplog meda kojeg ste prethodno rastopili na vatri ili u mikrovalnoj - napravit ćete divnu kupku. Ubacite ovu mješavinu u kadu s toplom vodom. Kad se otopi, kupka je spremna.

Visoki rep s ukrasima: 7 divnih ideja koje ćete lako kreirati
Visoki rep s ukrasima: 7 divnih ideja koje ćete lako kreirati

6. Maslinovo ulje

Proizvedeno od svježih maslina, maslinovo ulje se koristi tisućama godina. Maslinovo ulje se dobro miješa s drugim uljima i koristi se kao sastojak mnogih proizvoda za njegu kože. Odaberite hladno prešano, djevičansko, organsko maslinovo ulje najbolje kvalitete, naročito kad je riječ o njezi kože.

Maslinovo ulje sadrži skvalen, prirodni kemijski spoj koji dubinski hidratizira kožu. Kada se koristi samostalno, maslinovo ulje je malo teže od ostalih ulja te ga koža duže upija. Uglavnom nije prikladno za masnu kožu, već mješovitu i suhu. Odlično je i kao pakung za kosu.

7. Med

Med je antibakterijska tvar i izvrstan prirodni hidratant. Može se koristiti samostalno ili pomiješati s drugim sastojcima kao dio prirodne rutine njege kože.

Pokušajte namazati lice žlicom sirovog meda za brzu i jednostavnu prirodnu hidratantnu masku za lice. Također možete napraviti pilinge i losione za lice miješanjem meda s bademima, limunom i drugim prirodnim sastojcima. Isprobajte mješavinu meda i kokosovog ulja u kadi za hidratizirajuću kupku.

8. Kakao maslac

Napravljen od istog dijela biljke koji se koristi za izradu čokolade (zrna), kakao je prirodna hidratantna krema koja divno miriše na čokoladu. Bogat je mastima koje su dobre u hrani, ali i za kožu, koristimo ga na tijelu u svrhu omekšavanja i obnove epidermisa. Za razliku od nekih drugih prirodnih maslaca, kakao maslac je komedogen, što znači da može dovesti do začepljenja pora. Ako je koža lica tome sklona - ne stavljajte ga na lice. Kakao maslac možete pomiješati s eteričnim uljima paprene metvice ili naranče za aromu čokolade-metvice ili čokoladne naranče.

9. Aloe vera

Ova biljka koja se lako održava te može postati vaša omiljena hidratantna krema. Gel u lišću biljke aloe bogat je antioksidansima i vitaminima, uključujući vitamine A, C i E. Ona je učinkovit tretman za liječenje i ublažavanje bolova od opeklina od sunca, no ima i druge uloge u prirodnoj njezi kože.

Pogodna za sve tipove kože jer potiče proizvodnju kolagena koji pomaže u obnavljanju i elastičnosti kože. Možete koristiti aloju izravno iz biljke - tako da otvorite list i izvadite gel. Učinak hlađenja aloe također je čini odličnim dodatkom umirujućoj domaćoj maski za lice.

10. Svježi krastavac

Krastavac koji se obično nalazi u salatama ima visok sadržaj vode što ga čini posebno hidratantnim. Poput aloe, i krastavac pomaže smanjiti bol i upalu kože uslijed opeklina od sunca.

Kosa u dvije nijanse: Topliji tonovi licu daju dojam mekoće
Kosa u dvije nijanse: Topliji tonovi licu daju dojam mekoće

Ovo hidratantno povrće dobro je za sve tipove kože. Ohlađeni, narezani krastavci mogu se nanijeti izravno na oči kako bi se smanjilo oticanje. Miješanjem jednog krastavca može se dobiti umirujuća maska ​​za lice. Nakon toga isperite hladnom vodom kako biste zadržali učinak umirivanja kože.

11. Koloidna zobena kaša

Koloidna zobena kaša – obična zob koja je fino mljevena – stoljećima se koristila kao nježna i umirujuća hidratantna krema. Za one koji pate od suhe, ljuskave ili grube kože, zobene pahuljice imaju niz benefita i brojna protuupalna svojstva.

Kada se pomiješa s vodom, koloidna zobena kaša postaje umirujuća maska za lice i tretman za hidrataciju kože. Za umirujuću kupku, dodajte šalicu ili dvije ove kaše u toplu kupku.

Upute:

    Izmiksajte jednu do dvije šalice suhe zobi u procesoru hrane ili blenderu dok ne postane fini prah.
    Počnite puniti kadu toplom vodom.
    Koloidnu zobenu kašu ravnomjerno pospite po cijeloj kupki.
    Promiješajte da se koloidne zobene pahuljice sjedine s vodom.
    Neka se rastapa oko 15 do 20 minuta.

12. Jogurt

Ova fermentirana mliječna namirnica također čini hidratantni prirodni tretman za lice koji je dobar za sve tipove kože. Najbolji jogurt za njegu kože je gusti, bez okusa, koji se lako nanosi i ne sadrži suvišne sastojke.

Kao i mlaćenica, jogurt sadrži mliječnu alfa hidroksi kiselinu koja čisti, njeguje i vlaži kožu. Kako biste umirili suhu kožu, napravite masku za lice tako da nanesete obični jogurt na lice i ostavite 10 do 15 minuta prije ispiranja.

13. Ulje slatkog badema

Kao i druga ulja na biljnoj bazi, ulje slatkog badema – proizvedeno prešanjem i ekstrakcijom ulja iz badema – hidratizira i vlaži kožu. Smatra se nekomedogenim te je sigurno za kožu sklonu aknama te onu suhu. Mnogi proizvodi, kao što su sredstva za čišćenje, kreme za sunčanje i hidratantne kreme, sadrže ulje slatkog badema bogato vitaminom E.

Nanesite organsko, hladno prešano ulje slatkog badema izravno na kožu ili lice za prirodni emolijens. Budući da ulje prodire u kožu, oni koji su alergični na orašaste plodove ne bi trebali koristiti bademovo ulje kao hidratantnu kremu.

14. Ulje suncokretovih sjemenki

Potražite hladno prešano, organsko suncokretovo ulje kako biste dobili najviše prednosti. Za njegu kože koristi se stoljećima jer ne samo da je nekomedogeno, odnosno ne začepljuje pore, već je dobro i za sve tipove kože. Za hidrataciju i hidrataciju nanesite malu količinu suncokretovog ulja i umasirajte ga izravno na kožu.

15. Banana

Ovo ukusno voće ima mnogo nutritivnih prednosti kada se konzumira, no odlično je i za kožu. Banane sadrže visoku razinu antioksidansa vitamina C, koji smanjuje suhoću. Posebno su zahvalne prezrele banane.

Korištenje je lako - jednostavno je ogulite i zgnječite te nanesite na suhu kožu. Također možete dodati med ili jogurt kako biste napravili umirujuću i hranjivu masku za lice. No treba znati da ako ste alergični na lateks, ne koristite banane u njezi kože.

16. Ulje jojobe

Ekstrahirano iz sjemenki biljke jojobe, ulje jojobe je voštano, dugotrajno prirodno ulje. Slično uljima koje luče žlijezde lojnice kod ljudi, ulje jojobe ima protuupalna, antimikrobna i antifungalna svojstva.

Ovo nekomedogeno ulje se lako upija i dobro je za većinu tipova kože. Čisto ulje jojobe može se koristiti kao prirodni hidratant ili hidratant za kosu i kožu. Potražite organsko, hladno prešano ulje jojobe visoke kvalitete. Za suhu kožu nanesite nekoliko kapi nakon tuširanja kako biste zadržali vlagu, piše Treehugger.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

'Grudi su mi toliko ogromne da me mnogi ljudi mrze zbog njih'
PROBLEMI S VELIČINOM

'Grudi su mi toliko ogromne da me mnogi ljudi mrze zbog njih'

Ukrajinka tvrdi da su joj njezine velike grudi broj 30 HH cijeli život stvarale probleme. U školi su ju maltretirali, ne može vježbati osnovne kardio vježbe, a umjesto da bude učiteljica radi putem interneta

Radio je u seks trgovini i vidio 'previše': Izvadila je čep iz stražnjice pred mojim očima...
ISPRIČAO NAJBIZARNIJA ISKUSTVA

Radio je u seks trgovini i vidio 'previše': Izvadila je čep iz stražnjice pred mojim očima...

Rad u trgovini seksualnih igračaka natjerao ga je da se susretne s vrlo 'ludim' situacijama i mušterijama, pa se tako susreo i s jednom vrlo riskantnom ponudom za brak
Ostala bez posla pa se bacila u kreativu: 'Šalice s figuricama radim noću kada uspavam kćer'
PODUZETNICA IZ ČEPINA

Ostala bez posla pa se bacila u kreativu: 'Šalice s figuricama radim noću kada uspavam kćer'

Poduzetnica i mama Malaika Tordi Molnar iz Čepina ostala je bez posla i okrenula se kreativnosti. Nije zažalila, njezine šalice su hit, a prodaje ih po cijeloj Europi