Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Melazma u trudnoći: Izgleda drugačije od hiperpigmentacije

Melazma u trudnoći: Izgleda drugačije od hiperpigmentacije

Iako je često poistovjećujemo s hiperpigmentacijom, to je posebno stanje kože koje se obično javlja u trudnoći ili nakon akni. Izgleda poput flastera koji je tamniji od kože do dvije nijanse

- Iako se melazma na koži pojavljuje kao neka vrsta tamnijeg flastera, to nije samo pigmentacija. Javlja se na mjestima gdje su bile akne te tijekom trudnoće - komentira američka dermatologinja dr. Mary Sommerlad. Taj se poremećaj često pojavljuje na čelu, gornjem djelu obraza i vrhu ključne kosti.

Melazma je uočljivija kod maslinaste puti, nego na vrlo blijedoj koži. Ponekad nestane nakon trudnoće, no zna ostati godinama.

Iako je slična hiperpigmentaciji, liječnica ističe da melasma nije isti problem.

POGLEDAJTE VIDEO: Kako se riješiti hiperpigmentacije

Pokretanje videa ...

- Na biopsiji kože s melazmom vidi se karakterističan uzorak, različit od bilo koje druge vrste pigmentacije. Što se tiče razloga nastanka, istraživanja otkrivaju da postoji veza između melazme i nivoa ženskih hormona tijekom trudnoće i hormonalne kontracepcije - tumači liječnica.

Akne na licu: Razlog su najčešće stanje hormona i naša genetika
Akne na licu: Razlog su najčešće stanje hormona i naša genetika

Postoji puno različitih teorija, ali najvjerojatnije je to povezano s progesteronom i estrogenom.

Od Selene do Hailey: Slavne cure obožavaju nisku punđu
Od Selene do Hailey: Slavne cure  obožavaju nisku punđu

- Jedna od teorija je da se folat, koji proizvode žene tijekom trudnoće, uništava UV svjetlošću, pa na koncu tijelo proizvodi više melanina kako bi zaštitilo folate. To znači da mrlje nastaju tijekom boravka na suncu - objasnila je dr. Sommerlad za Rafinery 29.

Što se tiče tretiranja, idealno je gledati melazmu kao medicinski, a ne kozmetički problem te se liječiti kod dermatologa.