Novo istraživanje: Menstrualni ciklusi žena koje žive zajedno zapravo se ne usklađuju | 24sata
Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Mjesečnice žena koje žive zajedno se ne usklađuju

Menstrualni ciklusi žena koje žive zajedno se ne usklađuju
1

Ideja o sinkronizaciji ciklusa žena koje žive zajedno ostala je vrlo snažno prisutna iako su brojne studije u međuvremenu dovele do sumnje u tu teoriju i mehanizme kojima je objašnjena

VIDEO

Postoji općeprihvaćena pretpostavka da će se menstrualni ciklusi žena koje dulje vrijeme žive zajedno na kraju uskladiti, o čemu govori i mnogo žena koje su iskusile zajednički život. No novija istraživanja pokazuju da je malo vjerojatno da će se to dogoditi, odnosno da je riječ samo o mitu.

POGLEDAJTE VIDEO: Kako se mijenjalo od jedne do druge menstruacije

Pokretanje videa...

00:39

Tako dr Alexandra Alvergne sa Sveučilišta u Oxfordu na temelju aplikacije kojom je pratila mjesečnice 1500 žena i ispitala njihov životni stil, nakon što je analizirala tri uzastopna ciklusa kod 360 parova žena koje su bile bliske jedna drugoj, otkriva da su 273 para zapravo doživjela da im menstrualni ciklusi uopće nisu usklađeni. Među ispitanim parovima, samo je njih 79 doživjelo da se jaz između datuma početka menstrualnog ciklusa smanji.

- Prema ovim rezultatima, vjerojatnije je da će se ciklusi  s vremenom odvojiti, odnosno izaći iz sinkronizacije - stoji na stranicama  aplikacije Clue, koja omogućava praćenje ciklusa.

Ideja o tome da se ciklusi žena koje žive zajedno sinkroniziraju objavljena je prvi puta u časopisu Nature, 1970-ih godina, kada je jedno istraživanje pratilo žene koje su zajedno studirale na američkom fakultetu i živjele zajedno. Njihovi ciklusi doista su se sinkronizirali. Stručnjaci su sugerirali da se to događa kao metoda kojom žene negiraju moć dominantnih muškaraca. Naime, teoretski se smatra da će muškarci lakše održati svoju dominaciju 'seksualnu monopolizaciju' nad grupom ako žene postepeno imaju menstruaciju, jer on tako može oploditi jednu po jednu.

Imate li ih? 6 neobičnih znakova da će mjesečnica uskoro početi
Imate li ih? 6 neobičnih znakova da će mjesečnica uskoro početi

Ideja o sinkronizaciji ciklusa ostala je vrlo snažno prisutna iako su brojne studije u međuvremenu dovele do sumnje u tu teoriju i potencijalne mehanizme kojima je objašnjena. 

Govoreći o tome prošle godine za BBC News, dr. Alvergne je objasnila zašto se ta teorija zadržala toliko dugo.

Kratka ili obilna mjesečnica? Za svaku vrstu postoji pomoć
Kratka ili obilna mjesečnica? Za svaku vrstu postoji pomoć

- Želimo objasniti ono što promatramo nečim što je smisleno, odnosno ideja da se nešto događa slučajno nije nam zanimljiva. Pretpostavka da se ciklusi sinkroniziraju bio je model s uzbudljivom hipotezom, poznatom i kao evoluirana strategija. Drugi model je bio dosadan, koji kaže da se to događa slučajno, a često ono što opažamo nije ništa drugo do slučajnost - pojašnjava, a prenosi portal IFL Science. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1

VIDEO

4 horoskopska znaka koji imaju čistu dušu - šire sreću i dobrotu
IMAJU ZLATNO SRCE

4 horoskopska znaka koji imaju čistu dušu - šire sreću i dobrotu

Jeste li zaintrigirani idejom čistih duša, onih pojedinaca za koje se čini da bez napora odišu pozitivnošću? U astrologiji se vjeruje da određeni znakovi posjeduju inherentno čiste duše, šireći radost i ljubaznost

Dnevni horoskop za petak 14. lipnja: Blizanci privlače tuđe poglede, a Rak se guši u kaosu
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za petak 14. lipnja: Blizanci privlače tuđe poglede, a Rak se guši u kaosu

Pročitajte dnevni horoskop za petak 14. lipnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Nije se štedjela - nevjerojatno iskrena ispovijest žene koja je u braku seks koristila kao oružje
OD IDILE DO BRAČNOG PAKLA

Nije se štedjela - nevjerojatno iskrena ispovijest žene koja je u braku seks koristila kao oružje

Žena je opisala kako je i zašto namjerno manipulirala suprugom te kako je to utjecalo na njihov odnos. Njezina priča ima početak kao iz bajke i jako mučan završetak