Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Mjesečnice žena koje žive zajedno se ne usklađuju

Menstrualni ciklusi žena koje žive zajedno se ne usklađuju
1

Ideja o sinkronizaciji ciklusa žena koje žive zajedno ostala je vrlo snažno prisutna iako su brojne studije u međuvremenu dovele do sumnje u tu teoriju i mehanizme kojima je objašnjena

VIDEO

Postoji općeprihvaćena pretpostavka da će se menstrualni ciklusi žena koje dulje vrijeme žive zajedno na kraju uskladiti, o čemu govori i mnogo žena koje su iskusile zajednički život. No novija istraživanja pokazuju da je malo vjerojatno da će se to dogoditi, odnosno da je riječ samo o mitu.

POGLEDAJTE VIDEO: Kako se mijenjalo od jedne do druge menstruacije

Pokretanje videa...

00:39

Tako dr Alexandra Alvergne sa Sveučilišta u Oxfordu na temelju aplikacije kojom je pratila mjesečnice 1500 žena i ispitala njihov životni stil, nakon što je analizirala tri uzastopna ciklusa kod 360 parova žena koje su bile bliske jedna drugoj, otkriva da su 273 para zapravo doživjela da im menstrualni ciklusi uopće nisu usklađeni. Među ispitanim parovima, samo je njih 79 doživjelo da se jaz između datuma početka menstrualnog ciklusa smanji.

- Prema ovim rezultatima, vjerojatnije je da će se ciklusi  s vremenom odvojiti, odnosno izaći iz sinkronizacije - stoji na stranicama  aplikacije Clue, koja omogućava praćenje ciklusa.

Ideja o tome da se ciklusi žena koje žive zajedno sinkroniziraju objavljena je prvi puta u časopisu Nature, 1970-ih godina, kada je jedno istraživanje pratilo žene koje su zajedno studirale na američkom fakultetu i živjele zajedno. Njihovi ciklusi doista su se sinkronizirali. Stručnjaci su sugerirali da se to događa kao metoda kojom žene negiraju moć dominantnih muškaraca. Naime, teoretski se smatra da će muškarci lakše održati svoju dominaciju 'seksualnu monopolizaciju' nad grupom ako žene postepeno imaju menstruaciju, jer on tako može oploditi jednu po jednu.

Imate li ih? 6 neobičnih znakova da će mjesečnica uskoro početi
Imate li ih? 6 neobičnih znakova da će mjesečnica uskoro početi

Ideja o sinkronizaciji ciklusa ostala je vrlo snažno prisutna iako su brojne studije u međuvremenu dovele do sumnje u tu teoriju i potencijalne mehanizme kojima je objašnjena. 

Govoreći o tome prošle godine za BBC News, dr. Alvergne je objasnila zašto se ta teorija zadržala toliko dugo.

Kratka ili obilna mjesečnica? Za svaku vrstu postoji pomoć
Kratka ili obilna mjesečnica? Za svaku vrstu postoji pomoć

- Želimo objasniti ono što promatramo nečim što je smisleno, odnosno ideja da se nešto događa slučajno nije nam zanimljiva. Pretpostavka da se ciklusi sinkroniziraju bio je model s uzbudljivom hipotezom, poznatom i kao evoluirana strategija. Drugi model je bio dosadan, koji kaže da se to događa slučajno, a često ono što opažamo nije ništa drugo do slučajnost - pojašnjava, a prenosi portal IFL Science. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith