Lifestyle

Komentari 1

Metoda iz Japana koja vam može uštedjeti popriličan iznos

Metoda iz Japana koja vam može uštedjeti popriličan iznos

Japanska metoda 'Kakeibo' podrazumijeva da se za štednju koristi samo bilježnica. Cilj metode jest imati nadzor nad tim kako ste potrošili novac, ali i ukazati gdje biste mogli uštedjeti

Metoda 'Kakeibo' u prijevodu znači 'računovodstvo kućanstva', a oslanjanje na nju moglo bi vam uštedjeti popriličan iznos novca. Iza nje stoji Hani Motoko, prva japanska ženska novinarka, koja je ovu metodu izmislila 1904.godine.

POGLEDAJTE VIDEO:

Evo od čega se sastoji:

Uzmite bilježnicu

Možda ste okruženi s toliko uređaja da ne znate odakle početi. Ipak, tehnologiju ostavite po strani i vratite se staroj metodi pisanja. Uzmite bilježnicu i olovku i počnite pisati. Prema studijama, zapamtit ćete puno više informacija kad ih zapišete sami.

Mjesečni plan prihoda

Prvo i najvažnije, zabilježite sve svoje izvore prihoda i koliko zaradite u jednom mjesecu. Napravite četiri stupca koji prikazuju tjedne u mjesecu. Možete napraviti i tablicu za svaki tjedan. Početkom mjeseca upišite dohodak za koji sigurno znate da ćete ga dobiti. Napišite ga crvenom olovkom. Svaki dodatni prihod koji dobijete nakon toga zabilježite u drugoj boji. Vodite bilješke o svakom novčiću.

Mjesečni plan štednje

Nacrtajte drugu tablicu u koju ćete napisati koliko biste novca voljeli uštedjeti svakog tjedna u tom mjesecu. Važno je odrediti ovaj iznos prije nego što počnete planirati svoje troškove.

Mjesečni plan troškova

Sljedeći korak je smanjiti mjesečne troškove. Zapišite sve fiksne troškove poput stanarine, komunalnih računa ili računa za internet.

Plan za ostale troškove

Novac koji vam ostane nakon što oduzmete uobičajene troškove i dodate onaj koji želite uštedjeti je novac koji možete potrošiti. Ovdje bi trebalo napraviti četiri kategorije. Prva se odnosi na troškove života, druga na troškove kulture i obrazovanja, treća je zabava i zadnja kategorija je jednostavno 'ostalo',  a tu ćete ubrojiti sve ostale troškove koji se ne uklapaju ni u jednu od gore spomenutih kategorija.

Zbrajanje troškova

Na kraju mjeseca analizirajte troškove i provjerite jeste li ostali u granicama. Dobit ćete bolju sliku o tome koliko trošite na stvari koje vam nisu potrebne i možete bolje isplanirati proračun za sljedeći mjesec. Konačni cilj je povećati štednju, piše Bright Side.

Najčitaniji članci