Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
8 komentara

Milijarda hektara novih šuma usporila bi globalno zatopljenje

Ovaj rad pokazuje što šume mogu učiniti za nas. One moraju odigrati svoju ulogu, ako čovječanstvo želi ostvariti svoje ciljeve u stabiliziranju klimatskih promjena, rekao je ekolog Greg Asner

Foto: Dreamstime
8 komentara

Globalna temperatura mogla bi porasti za 1.5°C iznad predindustrijskih razina najranije 2030. ako se nastavi dosadašnji trend. No nova analiza tvrdi da bi klimatsku krizu mogle zaustaviti šume i to čak milijarda hektara novih šuma. Pretpostavlja se da bi sadnja tolikih šuma mogla izbrisati otprilike dvije trećine od 300 gigatona ugljika koje su ljudi dodali atmosferi od 1800-ih.

POGLEDAJTE VIDEO (prosvjedi diljem svijeta zbog požara u Amazoniji):

- Šume predstavljaju jedan od naših najvećih prirodnih saveznika u borbi protiv klimatskih promjena, ali ovdje se ipak radi o pojednostavljenoj analizi koliko bi ugljika šume mogle 'izbrisati' - rekla je Laura Duncanson, istraživačica na Sveučilištu Maryland i u NASA-i.

TIHI SIMPTOMI Nokti nam 'šalju' poruke: Ovih 8 promjena nemojte ignorirati

Preporuka o sadnji milijarde hektara novih šuma dolazi iz posljednjeg izvješća koje je objavio UN-ov panel o klimatskim promjenama, a ekolozi Jean-Francois Bastin i Tom Crowther sa Švicarskog federalnog instituta za tehnologiju u Zurichu istražili su bi li Zemlja uopće mogla podržati toliko novih stabala.

Foto: Science365 Zeleno označena mjesta pokazuju gdje bi planet mogao podržati nove šume

Analizirali su 80.000 satelitskih fotografija kako bi vidjeli trenutačnu pokrivenost planeta šumama i zaključili su da bi Zemlja mogla bez problema i zadiranja u trenutačne urbane i poljoprivredne zone podržati još 0,9 milijardi hektara novih šuma. Ta količina šuma mogla bi riješiti 205 gigatona ugljika u nadolazećim desetljećima, otprilike pet puta veću količinu nego što je u cijelom svijetu emitirana u 2018. godini.

- Ovaj rad pokazuje što šume mogu učiniti za nas. One moraju odigrati svoju ulogu ako čovječanstvo želi ostvariti svoje ciljeve u stabiliziranju klimatskih promjena - rekao je ekolog Greg Asner iz Sveučilišta u Arizoni.

VOLI IH I PREMIJER Mandarinska dijeta: U tri dana možete izgubiti čak i do 3 kg

Dodavanje tolikih šuma ne bi samo pomoglo u smanjenju ugljika, nego bi povećalo bioraznolikost, poboljšalo kvalitetu vode i smanjilo eroziju tla. Procjenjuje se da bi sadnja toliko šuma stajala oko 300 milijardi dolara.

POGLEDAJTE NOVI SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message