Obavijesti

Lifestyle

Komentari 23

Mandarinska dijeta: U tri dana možete izgubiti čak i do 3 kg

Mandarinska dijeta: U tri dana možete izgubiti čak i do 3 kg
1

Sočno voće potiče gubitak masnoća, a to zna i predsjednik Vlade, koji je, jedući mandarine, izgubio 18 kilograma. Vitamin C i vitamini skupine B, minerali, kalcij, magnezij, cink i kalij, poboljšavaju funkcije mozga

VIDEO

Mandarine su izvrstan izbor u jesen kad nam treba dodatna doza C vitamina, no i ako trebamo skinuti koji kilogram viška.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:18

Riječ je o voću koje sadrži vrlo malo šećera i ne izaziva porast šećera u krvi, a onda ni nagle napadaje gladi. A kako se uglavnom sastoji od vode, osvježava i podiže razinu energije, a da ne unosimo puno kalorija.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Naime, oko 100 grama mandarina (jedna do dvije voćke, ovisno o veličini) sadrži u prosjeku samo 55 kalorija pa se stručnjaci slažu da su idealna zamjena za krišku kolača, čašu gaziranog pića ili voćnog soka s dodanim šećerima. Tako ćete unijeti voće koje potiče metabolizam i smanjiti ukupan unos kalorija. U svijetu je već dugo popularna mandarina-dijeta.

Navodno je upravo taj trend zaslužan za to što je i hrvatski premijer Andrej Plenković krajem prošle i početkom ove godine u dva mjeseca izgubio oko 18 kilograma.

Trebate razlog za otići kupiti mandarine? Imamo ih čak 7
Trebate razlog za otići kupiti mandarine? Imamo ih čak 7

- Premijer je samo promijenio režim prehrane. Ruča zdravo, a večera škrto. Izbacio je slatko i gazirana pića, a umjesto toga jede mandarine i klementine - rekao je tad glasnogovornik Vlade Marko Milić za 24 sata.

Da je unos mandarina jako dobra odluka potvrdio nam je i internist dr. Božidar Perić iz Centra za bolesti štitnjače, dijabetes i metabolizam Poliklinike Perić-Staničić.

Dreamstime

- Mandarine imaju kvalitetne nutritivne sastojke i svakako moraju naći svoje mjesto u dnevnome meniju, osobito u jesen. Pritom se može očekivati gubitak kila, ali uz uvjet da mandarine kao desert ili međuobrok zamijene prekomjerni unos rafiniranih ugljikohidrata, alkoholnih pića, gaziranih pića, kofeina i sokova - pojašnjava.

Riješite se tragova hrđe za 5 minuta uz samo dva sastojka
Riješite se tragova hrđe za 5 minuta uz samo dva sastojka

Dodaje da je nekoliko kineskih istraživačkih skupina dokazalo povoljne učinke “čarobnog sastojka” mandarina - nobiletina - na poboljšanje metabolizma masnoća.

- Mandarine sadrže kalcij te topiva i netopiva vlakna, koja potiču proces gubitka masnoća. Njezini sastojci, vitamin C i vitamini skupine B, minerali, kalcij, magnezij, cink i kalij, poboljšavaju funkcije mozga, a to pridonosi boljem pamćenju i koncentraciji - objasnila je nutricionistica Sandra Marić Bulat.

Nokti nam 'šalju' poruke: Ovih 8 promjena nemojte ignorirati
Nokti nam 'šalju' poruke: Ovih 8 promjena nemojte ignorirati

Detoks mandarinama

Provodi se tri dana, kao program detoksikacije tijekom kojeg se može izgubiti oko tri kilograma. Uz dijetu treba piti puno vode, a ljudi koji pate od žgaravice i želučanih problema trebaju biti oprezni zbog kiseline koju mandarine sadrže. U samo jednom plodu skriva se 25 miligrama vitamina C pa je idealan međuobrok u vrijeme viroza.

PRIMJER JELOVNIKA

  • Doručak: čaša soka od mandarine bez šećera ili 5 mandarina, dvije kriške posne šunke, kava ili čaj (bez šećera).
  • Ručak: 5 mandarina, 250 grama sezonske salate s limunovim sokom, kava i čaj.
  • Večera: 150 grama kuhanog nemasnog mesa, 200 grama zelene salate sa sokom od limuna, čaj s medom.

POGLEDAJTE NOVI SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

10:33
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Radno vrijeme za izbore: Evo kako danas rade trgovine
KAKO RADE TRGOVINE I ŠOPING CENTRI

Radno vrijeme za izbore: Evo kako danas rade trgovine

Neke trgovine danas neće raditi zbog parlamentarnih izbora. A ako ipak planirate ići u kupnju, dobro provjerite kada ćete ići jer većina prodavaonica ima skraćeno radno vrijeme

Nepristojne hotelske navike s kojima trebate odmah prestati
PRISTOJNO PONAŠANJE

Nepristojne hotelske navike s kojima trebate odmah prestati

Baš kao kod kuće, i hoteli imaju brojna pravila ponašanja, to je suživot te je bitno pokazati poštovanje prema osoblju, nisu oni ničije sluge. Stručnjak u hotelijerstvu podsjeća na pristojnost
Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan
SIGURNO GA IMATE KOD KUĆE

Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan

Istraživanje je otkrilo zanimljive činjenice o začinu koji je čest u kuhinji te ima specifičan okus. Može se konzumirati u slanim, ali i slatkim jelima, a odličan je zato ubrzava metabolizam