Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Mirisni cvjetovi lipe korisni su kod nesanice i povišenog tlaka

Mirisni cvjetovi lipe korisni su kod nesanice i povišenog tlaka

Cvjetovi lipe beru se prije otvaranja s pricvjetnim listovima, a zatim se suše u tankim slojevima na otvorenom, ali ne na izravnom suncu. Svake dvije godine treba obnavljati zalihe

Cvjetovi lipe u fitoterapiji se najčešće propisuju kod manjih problema sa spavanjem i nervoznih stanja. Imaju i diuretički učinak pa pomažu u liječenju jako visokog krvnog tlaka u arterijama, protiv masnih nakupina u krvnim žilama te za smirivanje bolova kod migrena. U vanjskoj upotrebi koriste se za ispucanu kožu, ugrize kukaca i nadraženost kože. U narodnoj medicini vrlo vrući čaj od lipe rabi se za poticanje znojenja te poboljšavanje otpornosti protiv prehlade i gripe. Sluzi koje lipa sadrži ublažuju nadraženost sluznice kod upale grla.

POGLEDAJTE VIDEO: Sve blagodati lipe

Pokretanje videa ...

Sirup od lipe

Prelijte 6 šaka cvjetova lipe s 2,5 l vode. Dodajte 75 g limunske kiseline te na kriške izrezan limun i naranču. Ostavite da odstoji jedan dan. Dodajte 2,5 kg šećera i dobro promiješajte da se šećer rastopi. Ostavite još jedan dan na hladnome mjestu, uz povremeno miješanje. Procijedite sirup u sterilizirane boce i čuvajte na hladnom. Pijte razrijeđeno vodom i dobro ohlađeno.

Savjeti indijanskih vrtlara za pokretanje malog vrta i sadnju
Savjeti indijanskih vrtlara za pokretanje malog vrta i sadnju

Tinktura od lipe

Da biste pripremili ljekovitu domaću tinkturu od cvjetova lipe, u 200 ml alkohola (ili kvalitetne domaće rakije) dodajte 3 žlice svježe ubranih cvjetova lipe. Izgnječite žlicom i dobro promiješajte. U čvrsto zatvorenoj posudi držite na sunčanu mjestu nekoliko tjedana dok tekućina ne požuti, a zatim procijedite. Za terapiju uzimajte kavenu žličicu tinkture razmućenu u čaši vode.